Directorul demisionar al FBI avertizează: China este "ameninţarea definitorie a generaţiei noastre"
Directorul FBI Christopher Wray, care se retrage de la conducerea agenţiei, a redactat un mesaj public de adio în care face o evaluare dură a pericolelor cu care se confruntă America, identificând acţiunile ostile ale regimului chinez drept „ameninţarea definitorie a generaţiei noastre”.
Reflectând asupra celor peste şapte ani în care a condus FBI, acesta a scris într-un editorial publicat de Fox News la 18 ianuarie că ameninţările cu care se confruntă ţara sunt mai grave decât oricând în cariera sa - şi a avertizat că sunt pe cale să se agraveze.
„Din punctul meu de vedere, aceste ameninţări sunt mai periculoase şi mai complexe decât oricând de când mi-am început cariera în domeniul aplicării legii, acum aproape 30 de ani. Privind în perspectivă, provocările la adresa securităţii noastre vor deveni şi mai descurajatoare, iar marja noastră de eroare va continua să scadă”, a scris el.
Adversarii - inclusiv cartelurile, bandele, hackerii, naţiunile ostile şi teroriştii - sunt acum mai ingenioşi şi mai avansaţi tehnologic ca niciodată, a avertizat Wray. Atacurile cibernetice pot perturba infrastructura critică, aplicaţiile criptate permit comploturi teroriste secrete, iar cartelurile exploatează lanţurile globale de aprovizionare pentru a produce droguri extrem de puternice care sunt traficate peste graniţă şi ameninţă vieţile a milioane de americani, a menţionat el.
Ameninţările teroriste se intensifică, actorii străini şi naţionali fiind inspiraţi de evenimente precum atacul terorist al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2024, a declarat Wray, adăugând că actorii răi se mobilizează rapid şi fac detectarea tot mai dificilă.
Adversari străini precum China, Rusia şi Iranul îi vizează pe americani prin furtul de date personale, efectuarea de atacuri cibernetice asupra infrastructurii-cheie, exploatarea întreprinderilor şi chiar exportul represiunii pe coastele SUA.
„Guvernul chinez, în special, a pus la cale un efort fără precedent de a distruge inovaţia americană, de a ne fura cele mai preţioase date personale şi de a se amesteca în societatea noastră liberă şi deschisă. Istoria va marca acest lucru ca fiind ameninţarea definitorie a generaţiei noastre”, a scris Wray.
Wray a îndemnat Statele Unite să acorde prioritate unităţii şi vigilenţei, avertizând că marja de eroare în combaterea acestor ameninţări se reduce rapid.
„Din scaunul meu, văd ameninţări serioase pentru adulţi care necesită o atenţie serioasă din partea adulţilor”, a avertizat el.
Directorul demisionar a lăudat, de asemenea, acţiunile întreprinse de FBI în ultimii ani pentru a face ţara mai sigură şi mai securizată. El a declarat că agenţia şi partenerii săi au făcut progrese semnificative în ultimii ani, arestând aproape 50 de infractori violenţi zilnic, salvând sute de copii şi încarcerând numeroşi prădători. Aceştia au dezmembrat bande, au confiscat suficient fentanil pentru a ucide zeci de milioane de americani şi au împiedicat infractorii cibernetici să extorcheze aproape 800 de milioane USD de la potenţiale victime, a spus el.
Agenţia a dejucat, de asemenea, numeroase atacuri teroriste, inclusiv comploturi împotriva lăcaşurilor de cult, evenimente publice şi comunităţi din întreaga ţară, a spus Wray. Acesta şi-a exprimat mândria imensă faţă de eforturile şi sacrificiile celor din rândurile FBI, dar i-a avertizat să nu se complacă în sine sau să fie distraşi de politică.
„Concentrarea noastră trebuie să fie pe ameninţări şi pe munca noastră, mai degrabă decât pe ceea ce ne dezbină”, a scris el. „Trebuie să continuăm să abordăm pericolele cu care se confruntă ţara noastră cu obiectivitate, rigoare şi profesionalism. Este ceea ce poporul american aşteaptă şi merită”.
Editorialul de adio al lui Wray a fost publicat cu doar câteva zile înainte ca acesta să demisioneze din funcţia de director al FBI. El şi-a anunţat demisia în decembrie.
Wray a explicat recent că a demisionat deoarece preşedintele ales Donald Trump doreşte o schimbare de conducere la FBI.
„Preşedintele ales a spus clar că intenţionează să facă o schimbare, iar legea prevede că este ceva ce poate face din orice motiv sau fără niciun motiv”, a declarat Wray într-un interviu pentru CBS.
Trump l-a nominalizat pe Kash Patel la conducerea agenţiei. Numindu-l „un avocat strălucit, un investigator şi un luptător «America First» care şi-a petrecut cariera expunând corupţia, apărând Justiţia şi protejând poporul american”, Trump şi-a exprimat încrederea în FBI-ul sub conducerea lui Patel.