Trump începe din prima zi a mandatului să îşi îndeplinească promisiunile. Ce ordine a semnat imediat după jurământ

Donald Trump depune jurământul în calitate de al 47-lea preşedinte al SUA în Rotonda Capitoliului SUA din Washington pe 20 ianuarie 2025. (Saul Loeb/Pool/AFP via Getty Images)
Ivan Pentchoukov
21.01.2025

Preşedintele Donald Trump a încheiat pe 20 ianuarie cea mai mare revenire politică din istoria modernă a Americii, depunând jurământul la Capitoliu în faţa unora dintre cei mai importanţi susţinători şi adversari ai săi.

În discursul inaugural, preşedintele american a prezentat o agendă îndrăzneaţă şi a anunţat o serie de acţiuni executive care au fost lansate chiar în aceeaşi zi. El a declarat stări de urgenţă naţională privind energia şi graniţa de sud, a desemnat cartelurile de droguri mexicane drept organizaţii teroriste globale şi a proclamat că politica Statelor Unite recunoaşte existenţa a doar două genuri.

Preşedintele a rememorat provocările fără precedent pe care le-a depăşit în timpul campaniei, inclusiv urmăriri penale de către autorităţi de stat şi federale, percheziţia reşedinţei sale de la Mar-a-Lago, Florida, şi două tentative de asasinat.

„Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreaţă din nou”, a spus el.

Cu mult înainte de tentativele de asasinat şi urmărirea penală, Trump a fost interzis pe platformele Twitter, Facebook şi altele atunci când şi-a anunţat candidatura în noiembrie 2022. Ca o ilustrare a răsturnării radicale a situaţiei sale, directorii generali ai companiilor care l-au interzis pe reţelele sociale au stat alături de familia lui Trump şi membri ai Cabinetului în timp ce preşedintele a rostit discursul inaugural.

Spre deosebire de prima sa inaugurare, Trump preia puterea după ce a remodelat Partidul Republican în conformitate cu viziunea sa „America pe primul loc”. Revenirea sa nu se limitează doar la politică. Cu Trump în prima linie a războiului cultural, în timpul mandatului şi după, conservatorii par să fi întors valul dominat mult timp de valorile progresiste. Corporaţiile şi guvernele renunţă tot mai des la departamente şi politici care se aliniază principiilor de diversitate, echitate şi incluziune (DEI) şi celor de mediu, social şi guvernanţă (ESG). Aceste abreviaţii au ajuns să fie asociate cu pătrunderea politicilor progresiste în afaceri şi guvern.

„Mulţi oameni au crezut că este imposibil să fac o astfel de revenire politică istorică. Dar, aşa cum vedeţi astăzi, iată-mă. Poporul american a vorbit”, a spus Trump.

În discursul său, Trump a prefaţat câteva dintre acţiunile executive pe care urma să le implementeze în aceeaşi zi.

Politicile de la graniţă au ocupat primul loc pe listă, preşedintele anunţând că va declara o stare de urgenţă la graniţa de sud, va reinstaura politica „rămâi în Mexic”, va pune capăt politicii „prinde şi eliberează”, va desfăşura armata şi Garda Naţională la graniţă, va desemna cartelurile de droguri drept organizaţii teroriste şi va invoca Legea Alien Enemies (Legea privind inamicii străini - n.n.) din 1798 pentru a elimina membrii cartelurilor din Statele Unite. Oficiali de la Casa Albă au confirmat mai devreme în aceeaşi zi că Trump va semna acţiuni executive pentru fiecare dintre aceste puncte.

Preşedintele a mai declarat o stare de urgenţă naţională privind energia, descriind-o ca o măsură necesară pentru a contracara ceea ce a numit o politică intenţionată a administraţiei anterioare. Ordinele includ măsuri pentru reluarea forajelor în Alaska, încetarea aşa-numitului mandat pentru vehicule electrice al administraţiei Biden şi completarea rezervei strategice de petrol. Trump va pune capăt concesionării federale către fermele eoliene, va retrage din nou Statele Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice şi va abroga unele reglementări din epoca Biden privind maşinile de spălat, becurile şi maşinile de spălat vase.

Trump a semnat primele nouă acţiuni executive imediat după ce a ţinut un discurs la Capital One Arena în seara inaugurării. Ordinele au inclus abrogarea a 78 de acţiuni executive ale administraţiei Biden, cerinţa ca angajaţii federali să se prezinte fizic la muncă, un îngheţ al angajărilor şi reglementărilor, precum şi retragerea din acordul climatic de la Paris. Trump a semnat, de asemenea, directive pentru a aborda inflaţia, interzicând guvernului să restricţioneze libertatea de exprimare şi să utilizeze agenţiile federale împotriva oponenţilor politici.

Preşedintele a menţionat că va acţiona în privinţa unor poziţii de politică externă pe care le-a dezvăluit în perioada de tranziţie, inclusiv intenţia de a recăpăta controlul asupra Canalului Panama, redenumirea Golfului Mexic ca „Golful Americii” şi înfiinţarea Serviciului de Venituri Externe pentru a supraveghea colectarea tarifelor din alte naţiuni.

Descriind starea naţiunii în termeni mai largi, Trump a reluat teme din campania sa electorală, afirmând că Statele Unite sunt în declin din cauza politicilor administraţiei precedente. Preşedintele a poziţionat discursul său ca un punct de cotitură, deschizând şi încheind discursul prin afirmarea că „epoca de aur” a Americii a început.

„De azi înainte, ţara noastră va înflori şi va fi respectată din nou în întreaga lume. Vom fi invidia fiecărei naţiuni şi nu vom mai permite să fim luaţi de proşti. În fiecare zi a administraţiei Trump, voi pune, pur şi simplu, America pe primul loc”, a subliniat Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor