Belgia si Olanda, îngrijorate că Rusia le-ar putea viza infrastructura din Marea Nordului
Rusia a încercat în ultimele luni să obţină informaţii pentru a sabota infrastructura critică din partea olandeză a Mării Nordului, a declarat luni agenţia olandeză de informaţii militare MIVD, potrivit Reuters.
Sursa citată informează că o navă rusă a fost detectată la un parc eolian offshore din Marea Nordului, în timp ce încerca să cartografieze infrastructura energetică. Nava a fost escortată în afara Mării Nordului de către navele marinei şi ale pazei de coastă olandeze înainte ca orice acţiune de sabotaj să aibă succes.
"Am văzut că în ultimele luni ruşii au încercat să descopere modul în care funcţionează sistemul energetic în Marea Nordului. Este pentru prima dată când am văzut acest lucru. Rusia cartografiază modul în care funcţionează parcurile noastre eoliene din Marea Nordului. Ei sunt foarte interesaţi de modul în care ar putea sabota infrastructura energetică", a declarat şeful MIVD, generalul Jan Swillens, în cadrul unei conferinţe de presă.
Agenţiile olandeze de informaţii MIVD şi AIVD, într-un raport comun publicat luni, au declarat că infrastructura offshore critică, precum cablurile de internet, conductele de gaz şi parcurile eoliene au devenit ţinta activităţilor de sabotaj ale Rusiei.
"Rusia cartografiază în secret această infrastructură şi întreprinde activităţi care indică pregătiri pentru întrerupere şi sabotaj", au declarat agenţiile.
Ameninţări ascunse din partea Rusiei în ceea ce priveşte aprovizionarea cu apă şi energie în Olanda erau, de asemenea, de conceput, au adăugat acestea.
Olanda a declarat sâmbătă că va expulza un număr nedeclarat de diplomaţi ruşi, acuzând Rusia că aduce în mod continuu spioni sub acoperire diplomatică. De asemenea, a ordonat Rusiei să îşi închidă misiunea comercială din Amsterdam şi a spus că va închide consulatul olandez din Sankt Petersburg.
Belgia deschide şi ea o anchetă privind o „navă de spionaj rusească”
La rândul ei, Belgia a raportat că o navă de spionaj rusească suspectă a fost văzută în largul coastei belgiene a Mării Nordului, ceea ce a determinat autorităţile să lanseze o investigaţie din cauza temerilor că urmăreşte centrele cheie de energie şi comunicaţii, informează The National News citând un ministru belgian.
Sursa menţionată afirmă că barca a fost văzută în noiembrie, anul trecut, după ce a fost raportată în apele olandeze cu unitatea AIS oprită - un dispozitiv obligatoriu care permite autorităţilor de transport maritim să identifice şi să urmărească navele.
„Nu ştim motivele exacte ale acestei nave ruseşti, dar să nu fim naivi. Mai ales dacă se comportă suspect în apropierea parcurilor noastre eoliene, a conductelor de gaz submarine şi a cablurilor de date şi a altor infrastructuri critice”, a declarat ministrul Justiţiei Vincent Van Quickenborne, care este şi ministrul belgian pentru Marea Nordului.
Van Quickenborne a spus că autorităţile maritime belgiene au început propria lor anchetă şi că lucrează cu alte state de coastă din Marea Nordului pentru a spori securitatea.
„Trecerea acestei nave ar trebui privită, fără îndoială, în contextul mai larg al războiului din Ucraina”, a declarat biroul ministrului.
Relaţiile deja tensionate ale Rusiei cu Occidentul au atins un nivel scăzut anul trecut, când Moscova şi-a lansat invazia în Ucraina, iar membrii UE şi NATO, inclusiv Belgia, au răspuns cu sancţiuni. Puterile NATO au furnizat Ucrainei arme avansate şi au căutat să-şi consolideze propria apărare, inclusiv împotriva oricărui sabotaj maritim ascuns.
Context
În septembrie anul trecut, bombardamentele subacvatice au distrus secţiuni ale conductelor Nord Stream care transportaseră anterior gaze naturale ruseşti în Germania.
Ţările occidentale au acuzat Rusia că ar fi în spatele exploziilor conductelor din septembrie, dar Moscova a acuzat SUA de sabotaj şi niciuna dintre părţi nu a prezentat dovezi concludente.
La 11 ianuarie, NATO şi UE au înfiinţat un grup de lucru comun pentru a consolida protecţia infrastructurii vitale a Europei, în special a aprovizionării cu energie.
Van Quickenborne a afirmat că nava suspectă părea să acorde o atenţie deosebită parcurilor eoliene offshore din Belgia.