Criticat pentru încălcări ale drepturilor omului, guvernul comunist chinez ia măsuri împotriva unor organizaţii din Canada
Duminică, Beijingul a declarat că ia contramăsuri împotriva a două instituţii canadiene şi a 20 de persoane implicate în probleme legate de drepturile omului privind uigurii şi Tibetul, relatează Reuters.
Măsurile, care au intrat în vigoare sâmbătă, includ îngheţarea activelor şi interdicţii de intrare în China, iar printre ţinte se numără Drepturile Uigurilor din Canada şi Comitetul Canada-Tibet, anunţă Ministerul chinez de Externe pe site-ul său.
Grupurile pentru drepturile omului acuză Beijingul de abuzuri pe scară largă împotriva uigurilor, o minoritate etnică majoritar musulmană care numără aproximativ 10 milioane de persoane în regiunea vestică Xinjiang, inclusiv utilizarea în masă a muncii forţate în lagăre. Guvernul comunist de la Beijing, ca de obicei, neagă orice abuzuri.
China a preluat controlul asupra Tibetului în 1950, în ceea ce descrie drept o „eliberare paşnică” de sub servitutea feudală.
Cu toate acestea, grupurile internaţionale pentru drepturile omului şi exilaţii au condamnat în mod regulat ceea ce ei numesc regimul opresiv al Chinei în zonele tibetane.
În ceea ce priveşte cele două instituţii, China a declarat că le îngheaţă „bunurile mobile, imobile şi alte tipuri de bunuri de pe teritoriul Chinei”.
China îngheaţă proprietăţile din China a 15 persoane din cadrul instituţiei uigure şi a cinci persoane din comitetul pentru Tibet, interzicându-le să intre în China, inclusiv în Hong Kong şi Macao.
Apelurile la Ambasada Canadei din Beijing au rămas fără răspuns. Reuters nu a primit încă un răspuns de la grupurile de apărare a drepturilor sau de la Global Affairs Canada.