Cum continuă oligarhii ruşi notorii să profite de pe urma comerţului cu Europa, în ciuda sancţiunilor

Oligarhul rus Oleg Deripaska (Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)
Redacţia
23.12.2024

Un raport realizat de The Insider a dezvăluit că oligarhii ruşi apropiaţi de Vladimir Putin continuă să profite de pe urma exporturilor către Occident, eludând sancţiunile printr-o lacună care permite companiilor să opereze pe pieţele UE, cu condiţia ca participaţia deţinută de persoanele sancţionate să fie mai mică de 50%.

Raportul evidenţiază modul în care unii dintre cei mai controversaţi oligarhi din Rusia, inclusiv Ghennadi Timcenko, Alişer Usmanov şi Oleg Deripaska, câştigă miliarde din comerţul cu Europa.

Dacă un oligarh este sancţionat, această restricţie nu se aplică automat activelor sale. Sancţiunile sunt declanşate atunci când participaţia combinată a unei persoane atinge 50%. Alternativ, dacă există mai mulţi coproprietari sancţionaţi, aceştia trebuie să deţină jumătate din acţiuni în total.

Prin urmare, unii oligarhi evită sancţiunile reducându-şi participaţiile. Oleg Deripaska, de exemplu, şi-a redus participaţia la En şi Rusal. În prezent, Deripaska controlează 35% din En, care la rândul său deţine aproape 57% din gigantul rusesc al aluminiului Rusal.

Potrivit publicaţiei citate, Deripaska foloseşte veniturile din Occident pentru a-şi întreţine propria companie militară privată, care luptă în Ucraina. Averea lui Deripaska a crescut cu peste 50% între 2022 şi 2024 şi, potrivit Forbes, se ridică acum la 2,8 miliarde USD.

Viktor Vekselberg, al doilea mare acţionar al Rusal, a evitat sancţiunile UE şi continuă să facă afaceri în Europa. Deşi s-a întâlnit cu Putin în timpul războiului, ca membru al grupului de oameni de afaceri cel mai apropiat de acesta, Vekselberg rămâne neatins de sancţiuni. Companiile sale sunt implicate în producţia de rachete folosite pentru bombardarea teritoriului ucrainean.

O altă modalitate prin care oligarhii ocolesc sancţiunile este transferul de acţiuni către directorii de companii (cu opţiunea de răscumpărare), membrii familiei sau alte persoane aflate sub controlul lor. Aceasta este strategia utilizată de Alişer Usmanov, un oligarh care este apropiat de Dmitri Medvedev, preşedinte al partidului Rusia Unită. Usmanov şi-a redus participaţia la USM Holdings la 49%, ceea ce a permis companiilor din grup să îşi continue activitatea. După ce Usmanov a fost sancţionat de UE, USM a fost în măsură să anunţe că aceste sancţiuni nu vor afecta societăţile din cadrul grupului.

USM include Metalloinvest, cea mai mare companie de minereu de fier din Rusia şi CSI. Întreprinderile Metalloinvest îşi exportă produsele în ţările europene.

Partenerul de afaceri al lui Usmanov în Metalloinvest, Andrei Skoci, deputat în Duma de Stat din partea partidului Rusia Unită, a fost sancţionat, însă afacerea este înregistrată pe numele tatălui său Vladimir şi al fiicei sale Varvara, care nu fac obiectul restricţiilor UE.

De la începutul războiului la scară largă, averile lui Usmanov şi ale familiei Skoci au crescut la 13,4 miliarde USD şi, respectiv, 6,7 miliarde USD. Luate împreună, acestea s-au îmbogăţit cu aproape 4 miliarde USD în doi ani.

Printre ceilalţi beneficiari ai comerţului european se numără Andrei Guriev, un alt membru al partidului Rusia Unită, şi partenerul său, Vladimir Litvinenko, despre care se crede că a scris teza de doctorat a lui Putin pe vremea când îi era îndrumător universitar.

Familia Guriev deţine 48,5% din PhosAgro, cel mai mare producător de îngrăşăminte fosfatice din Rusia.

Litvinenko a transferat peste 20% din acţiunile PhosAgro soţiei sale Tatiana în 2022. Nici Tatiana, nici Litvinenko nu fac obiectul sancţiunilor UE, ceea ce înseamnă că PhosAgro poate exporta liber produse în Europa. Averea lui Litvinenko s-a dublat din 2022, ajungând la 3 miliarde USD.

Compania EuroChem a lui Andrei Melnicenko exportă, de asemenea, îngrăşăminte în Europa. Melnicenko şi-a redus participaţia la companie după ce a fost sancţionat.

Roman Abramovici continuă să profite de pe urma comerţului cu Europa prin participaţia sa de 28,64% la Evraz, o importantă societate metalurgică şi minieră care exportă către Franţa şi Cehia.

Abramovici este, de asemenea, acţionar minoritar la Norilsk Nickel. Principalul său proprietar, Vladimir Potanin, nu este sancţionat, ceea ce permite Norilsk Nickel nu numai să continue să îşi exporte produsele, dar şi să deţină instalaţii de producţie în Europa.

Ghennadi Timcenko, alias „portofelul lui Putin”, deţine participaţii la Novatek (23,49%) şi Sibur (17%) în calitate de partener junior al miliardarului Leonid Mihelson. Mihelson, principalul proprietar al acestor societăţi, nu face obiectul sancţiunilor UE, ceea ce înseamnă că societăţile de pe urma cărora profită Timcenko rămân neafectate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor