Delir la cote maxime: Spionajul rus o acuză pe Maia Sandu că ar intenţiona să atace militar Transnistria / Expert WatchDog: Kremlinul mizează pe haos
Presa propagandistă a lui Putin munceşte la greu, chiar din prima zi a săptămânii, venind cu falsuri la adresa preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Astfel, agenţia rusă de presă TASS a transmis în dimineaţă zilei de luni, făcând trimitere la Serviciul de Inteligenţă Externă (SVR) al Rusiei, că „Sandu pregăteşte un plan de intervenţie militară în Transnistria şi nimeni nu poate garanta că ea nu va încerca să declanşeze un război”, notează independent.md.
Presa de buzunar a Kremlinului a mai adăugat, cu referire la acelaşi serviciu special de la Moscova, că „nici EU nu este gata acum pentru un conflict militar în Transnistria şi încearcă să o calmeze pe preşedinta Moldovei”. Noul atac propagandistic vine în contextul tensiunilor legate de stoparea începând cu 1 ianuarie a tranzitului de gaze ruseşti prin Ucraina.
„Azi o să vedeţi peste tot noul element al planului rusesc de destabilizare a Moldovei - falsul că Maia Sandu va ataca militar Transnistria pentru a prelua controlul asupra enclavei separatiste. Sau că va „zahvati” (va prelua, n.r.) MGRES.
Informaţia e falsă şi e ieşită dintr-o minte bolnavă. Este posibil însă ca mintea bolnavă de la Kremlin să fi lansat acest fals pentru a justifica nişte provocări de ordin militar în stânga Nistrului, care să fie puse pe seama Chişinăului (şi Kievului)”, scrie în acest sens, jurnalistul de la Chişinău, Vitalie Călugăreanu într-o postare pe contul personal de socializare.
Totodată, acesta a menţionat că important este ca cetăţenii Republicii Moldova să rămână „vigilenţi de sărbători! VIGILEEEENŢI şi treji! Dar mai ales e important să fim lucizi după sărbătorile de iarnă. O să sărbătorim mai relaxaţi altă dată”.
În context, expertul în politici publice şi securitate de la WatchDog, Andrei Curăraru, a ţinut să specifice trei scenarii ale Federaţiei Ruse care ar sta la baza acestui fals.
SVR pretinde că Moldova plănuieşte atacuri asupra Transnistriei şi centralul MGRES, insinuând un conflict iminent. (0:07) Am să încep prin a spune evidentul. (0:09) Singurul actor interesat de destabilizarea regiunii este Rusia.
„SVR pretinde că Moldova plănuieşte atacuri asupra Transnistriei şi centralei MGRES, insinuând un conflict iminent. Am să încep prin a spune evidentul. Singurul actor interesat de destabilizarea regiunii este Rusia. Moldova, în schimb, are un obiectiv clar - soluţionarea paşnică a oricăror crize pentru că orice altă cale aduce doar pierderi şi suferinţă.
Deşi alegerile sunt încă departe, atacurile Rusiei împotriva Moldovei au început deja. Este un război total informaţional, iar Kremlinul scoate toate armele pentru a recâştiga controlul asupra Moldoveni. Strategia Moscovei este clară - destabilizarea prin orice mijloace, folosind MGRES ca o piesă centrală într-o campanie de manipulare şi intimidare”, a subliniat Andrei Curăraru într-un video pe pagina de Facebook a Comunităţii WatchDog Moldova.
Potrivit unei analizei a experţilor Comunităţii WatchDog, Rusia s-ar putea să testeze acum trei scenarii operaţionale, fiecare conceput să saboteze stabilitatea Republicii Moldova şi să influenţeze percepţia publicului.
„Primul scenariu. Operaţiunea sub steag fals. Rusia ar putea fabrica un incident la MGRES, cum ar fi un atac simulat cu drone sau un sabotaj orchestrat, pentru a acuza Chişinăul de agresiune. Aduceţi-vă aminte de aşa numitul atac cu drone ucrainean în ziua realegerii lui Putin. Scopul? Justificarea unui regim autoritar şi mai dur în Transnistria şi alimentarea temerilor în rândul populaţiei, pregătind terenul pentru candidaţii pro-ruşi la alegerile parlamentare.
Al doilea scenariu. Mascarea avariilor tehnice. MGRES, forţată să treacă pe cărbune de decizia Gazpromului să nu livreze gaze pe rute alternative, se confruntă cu riscuri majore de avarii. Kremlinul pregăteşte o naraţiune de sabotaj energetic pentru a devia atenţia de la propriile eşecuri tehnice şi pentru a întoarce macazul contra guvernării de la Chişinău.
Al treilea scenariu. Radicalizarea populaţiei transnistrene. Chiar dacă nu ar urma careva acţiuni ulterior, prin intensificarea propagandei despre aşa numitele ameninţări moldoveneşti, Rusia alimentează ostilitatea faţă de Chişinău şi blochează orice dialog. Este o strategie care îşi propune să divizeze societatea moldovenească şi să inducă transnistrenilor ura contra autorităţilor constituţionale.
Atacurile Rusiei asupra Moldovei nu se limitează la cuvinte. Fiecare scenariu urmăreşte să destabilizeze ţara înainte de alegeri. Kremlinul mizează pe haos, dar pentru Moldova singura cale este menţinerea păcii şi expunerea acestor tactici printr-o comunicare clară şi transparentă, mai ales cu propriul popor, dar şi cu partenerii europeni. Nu avem de câştigat din conflict, doar de pierdut”, se mai arată în mesajul transmis de Andrei Curăraru.