”Moartea banilor”: James Rickards prevesteşte colapsul sistemului monetar global

Un om stă lângă o pancardă care arată lire sterline, dolari americani şi bancnote ucrainene într-o zi caldă în Kiev, Ucraina, 12 noiembrie 2012. (Sergei Supinsky / AFP / Getty Images)
P. P.
03.06.2014

Lumea va întâmpina în viitorul apropiat un colaps al sistemului monetar internaţional, spune expertul financiar James Rickards. Dorinţa Chinei şi a Rusiei de a scăpa de statusul de monedă de rezervă globală al dolarului american este unul din semnalele timpurii ale unei ”tot mai inevitabile” crize.

”China are trei trilioane de dolari, însă ei cumpără aur cât pot de repede. China este îngrijorată că Statele Unite ar putea să devalorizeze dolarul prin inflaţie aşa că încearcă să se acopere prin aur în cazul în care dolarul va cădea. Aşa că aurul se va ridica”, a declarat Rickards.

Unul dintre evenimentele cheie care susţin această previziune, conform lui Rickards sunt cuvintele rostite de preşedintele rus Vladimir Putin în timpul celui de-al 18-lea Forum Economic Internaţional ce a avut loc în St. Petersburg la începutul acestei luni.

”Putin spune că vedem o zonă economică eurasiatică ce include Europa Estică, Asia Centrală şi Rusia. Rubla nu este în nici un fel pregătită să fie o monedă de rezervă globală, dar ar putea fi o monedă de rezervă regională”, a declarat Putin, conform ETF Daily News.

Cartea lui Rickards cu privire la căderea dolarului a fost publicată în aprilie cu un titlu apocaliptic – ”Moartea Banilor”. Totuşi, autorul se arată surprins că evenimentele se desfăşoară mai rapid decât s-a presupus.

”Ritmul evenimentelor este mai rapid decât mă aşteptam. În aceste condiţii, unele din aceste consecinţe catastrofale ar putea surveni mai repede decât am crezut”, a adăugat acesta.

În mai, China şi Rusia au semnat un acord istoric pentru gaze în valoare de 400 de miliarde de USD, care va furniza economiei dezvoltate rapid a Chinei gazul natural necesar pentur a ţine pasul timp de 30 de ani. Experţii spun că acesta ar putea fi catalizatorul care detronează dolarul din poziţia sa de monedă de rezervă a lumii.

Autorul bestsellerului scrie că ”pivotul” colapsului este apropierea de eşecul dolarului, care ar fi fundaţia sistemului. Ţări puternice precum Rusia, China, Iran şi India nu se bazează pe Statele Unite, iar securitatea lor naţională ar beneficia de pe urma unei economii slăbite a Statelor Unite, astfel că încearcă să se rupă de standardul dolarului.

Acesta susţine că prăbuşirea simultană ”pare să fie tot mai inevitabilă”.

”Greşelile au fost deja făcute. Instabilitatea este deja în sistem. Trebuie numai să aşteptăm ca un catalizator, pe care eu îl numesc fulgul de zăpadă, să înceapă o avalanşă”, a spus acesta.

Există trei factori internaţionali care presează dolarul în acest moment – Rusia, China şi Arabia Saudită.

”Încă din anii 1970, Arabia Saudită a fost liderul conceptului numit petrodolar. Înseamnă practic Arabia Saudită şi, prin extensie, OPEC, exprimă preţul petrolului în dolari, aşa că piaţa mondială este în dolari”.

Rusia este un exportator major de resurse naturale; preţul exporturilor ruse este tot în dolari. Însă Moscova se implică acum într-un război financiar cu Statele Unite în jurul problemelor din Crimeea şi Ucraina”.

Ameninţările aduse dolarului sunt ”omniprezente” precizează autorul în cartea sa. Singurul mod în care Statele Unite poate plăti datoria de 17 trilioane USD este prin inflaţie, iar aceasta ar putea îndepărta celelalte ţări de dolar, în timp ce acumularea de aur a Rusiei şi a Chinei prevesteşte o schimbare către o nouă activă de rezervă.

”Data viitoare când vom avea o criză de lichidităţi în lume va fi mai mare decât abilitatea băncilor centrale de a o rezolva. Fondul Monetar Internaţional va trebui să salveze situaţia printând SDR-uri (active de rezervă internaţională create de FMI în 1969 pentru a suplimenta rezervele oficiale ale ţărilor membre). Până atunci, vom vedea că SDR-ul devine o nouă monedă de rezervă mondială”, a declarat Rickards pentru RT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor