Noi scenarii în cazul Bercea Mondialu' în jurul numelui fostului procuror Eugen Iacobescu

Scandalul Bercea Mondialu-Mircea Băsescu capătă valenţe noi odată cu (re) introducerea în poveste a unui nume "nou" şi anume cel al procurorului Eugen Iacobescu de pe lângă Tribunalul Olt, care a anchetat cazul Bercea timp de doi ani.
Mircea Băsescu şi Bercea Mondialu (Captură Youtube)
Loredana Diacu
23.06.2014

Scandalul Bercea Mondialu-Mircea Băsescu capătă valenţe noi odată cu (re) introducerea în poveste a unui nume "nou" şi anume cel al procurorului Eugen Iacobescu de pe lângă Tribunalul Olt, care a anchetat cazul Bercea timp de doi ani.

Respectivului procuror i-a fost luat dosarul în 2011, după ce a făcut declaraţii în presă în legătură cu respectivul caz, motiv pentru care, în februarie 2012 a şi fost sancţionat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), decizia CMS fiind, conform hotnews, confirmată şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procurorul Eugen Iacobescu ar mai fi avut şi în trecut problemele cu legea, fiind exclus în 2004, de CSM din magistratură, după ce a primit o amenda administrativă într-un caz în care era acuzat de fals în legătură cu cumpărarea unor porci. Iacobescu a fost repus ulterior în funcţie, printr-o decizie a Curţii de Apel Craiova.

Povestea procurorului Iacobescu, scoasă de la naftalină odată cu scandalul declanşat de filmele difuzate de Antena 3, din care reiese că Mircea Băsescu a primit bani de la clanul Bercea şi a promis intervenţii în justiţie pentru a obţine o condamnare uşoară pentru Mondialu', dă naştere la două scenarii diametral opuse.

Pe de o parte preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, uitând convenabil că Iacobescu a fost sancţionat tocmai pentru că a lăsat să se scurgă în presă detalii despre caz, cere CSM, exact instituţia care l-a sancţionat pe fostul procuror să investigheze de ce i-a fost luat dosarul acestuia, lăsând astfel să se înţeleagă că ar exista o motivaţie politică în spatele retragerii acestui dosar.

De altfel, Tăriceanu, în demersul său de decredibilizare a preşedintelui Băsescu, a cărui demisie o cere insistent, a anunţat, printr-un comunicat de presă, şi că va face diligenţele necesare pentru SRI şi SPP să trimită comisiilor de specialitate din Parlament raportul despre "vizitele la clanul Bercea", fără să specifice la ale cui vizite se referă, însă cerând ca SRI-ul să îi spună "dacă Preşedintele României a fost sau nu informat despre activităţile ilegale ale gazdelor sale şi în ce au constat aceste informări",

Pe de altă parte, jurnalistul Robert Turcescu, de la B1 Tv, prezintă şi el un scenariu prin care lansează ipoteza ca dosarul Bercea Mondialu' este cheia traficului de influenţă făcut de baronul PSD Adrian Duicu în biroul lui Ponta.

Astfel, în versiunea lui Turcescu, lui Iacobescu care scăpase informaţii despre implicarea lui Mircea Băsescu în cazul Bercea, i-a fost luat dosarul de către Elisabeta Ponea, procuror-şef la Parchetul Craiova şi soţie a lui Ştefan Ponea, şef IPJ Mehedinţi, implicat "până la arestare" în dosarul Duicu.

Elisabeta Ponea, aflând că în dosar este implicat şi fratele preşedintelui, i-a luat procurorului cazul, încolţindu-i ideea că, dacă foloseşte informaţiile cum trebuie, cariera sa ar putea ajunge la apogeu. Apogeul dorit de Elisabeta Ponea ar fi fost, conform lui Turcescu, nici mai mult nici mai puţin decât postul de Procuror General, post ocupat la acea vreme de Laura Codruţa Kovesi.

Urmarea ar fi că soţul Elisabetei Ponea, Constantin Ştefan Ponea, împreună cu baronul PSD Adrian Duicu, ar fi pus la cale planul ca Duicu să meargă la Bucuresti cu informaţiile din dosar şi să i le ofere lui Victor Ponta "ca muniţie grea pentru campania electorală". În schimb, Ponea cerea să-şi vadă nevasta ajunsă procuror general, el să fie avansat, cât despre Duicu, miza acestuia ar fi fost un dosar de incompatibilitate la ANI, pe care Ponea i-l putea "rezolva".

Lui Ponta nu i-ar fi ieşit pasenţa, Băsescu rezistând în hotărârea de a o numi pe Codruţa Kovesi la DNA. Preşedintele nu o numit-o pe Elisabeta Ponea Procuror General însă a renunţat să-l numească pe Daniel Morar la Parchetul General acceptând în schimb propunerea premierului ca pe postul respectiv să fie numit Tiberiu Niţu, ceea ce l-ar fi mulţumit pe Ponta "care ştiindu-l bine pe Niţu e convins că-l va putea folosi ca să oprească unele dosare grele deschise pe numele mai multor baroni PSD", mai scrie Turcescu pe blog.

Ulterior, Kovesi a deschis dosarul de corupţie al lui Duicu, în presă au fost publicate stenogramele din care reişea că Duicu a făcut trafic de influenţă în biroul lui Ponta, traficul făcut de baronul PSD devenind de notorietate.

Recent însă, după ce şeful poliţiei Române, Petre Tobă, pe care Ponta îl chemase la Palatul Victoria să se vadă cu el şi cu Duicu pentru a-l convinge să accepte avansarea lui Constantin Ponea şi aducerea lui de la Mehedinţi la Bucureşti, a fost audiat la DNA, Ponta ar fi intrat în panică şi ar fi decis să se folosească de dosarul Mondialu, scrie Turcescu.

În consecinţă, în presă au început să apară dialoguri din înregistrările făcute de familia lui Bercea Mondial, fiul lui Bercea a fost trimis să vorbească din nou cu Mircea Băsescu despre bani, Mircea Băsescu a recunoscut că a luat banii cu camătă, e filmat, iar înregistrările au fost montate de asemenea manieră încât să nu se mai înţeleagă că banii pe care fratele preşedintelui recunoaşte că i-ar luat reprezentau, de fapt. bani luaţi cu camătă de la romi, mai afirmă Turcescu.

Mai mult, este contactat Pavel Abraham, fost Inspector General al Poliţiei Române, care devine avocatul familiei Bercea şi pregăteşte difuzarea înregistrărilor montate de către Antena 3, după care Bercea le acuza din dubă pe Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu, preşedinta ICCJ că s-ar fi lăsat mânjite de banii lui, Ponta îi cere demisia lui Băsescu etc.

Scenariul lui Turcescu vine pe fundalul declaraţiilor făcute duminică la Realitatea TV de fostul procuror Gheorghe Oancea, acesta declarând că, în opinia lui, serviciul secret al Ministerului de Interne, care controlează mediile infracţionale, în special cele ţigăneşti, este implicat în acest scandal, iar afacerea Bercea este "o lucrătură".

Cheia pentru a afla dacă acest scenariu stă în picioare este declaraţia dată la DNA de Petre Tobă în cazul Duicu, declaraţie despre care Robert Turcescu afirma că îşi doreşte să fie făcută publică cât mai curând.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor