Băsescu: Există lideri ai Justiţiei care au devenit un fel de dumnezei ai naţiunii, suprimă orice fel de dezbatere

Într-o intervenţie telefonică la postul B1 Tv, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că există câţiva lideri din Justiţiei, fie că e vorba de Înalta Curte, DNA, sau Parchetul General, care "au devenit un fel de dumnezei ai naţiunii" ce se ocupă să suprime orice fel de dezbatere la nivel public despre justiţie.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Andrei Pricopie
10.04.2015

Într-o intervenţie telefonică la postul B1 Tv, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că există câţiva lideri din Justiţiei, fie că e vorba de Înalta Curte, DNA, sau Parchetul General, care "au devenit un fel de dumnezei ai naţiunii" ce se ocupă să suprime orice fel de dezbatere la nivel public despre justiţie.

"Când deschizi gura să spui ceva despre justiţie, vei vedea câţiva lideri ai Justiţiei care imediat ţipă şi vor să meargă la Inspecţia Judiciară să li se apere prestigiul. N-ai voie să ai păreri despre justiţie, deşi în Justiţie sunt destule lucruri care sunt departe de ceea ce trebuie şi vă spune un om care a fost 10 ani preşedinte, dar tentaţia liderilor justiţiei, fie că este vorba de ÎCCJ, de DNA, de Parchetul General, este să nu mişte nimeni în front. Nimeni nu are voie să vorbească. Ei au devenit un soi de dumnezei ai naţiunii care dau lecţii la toţi şi se ocupă mai mult de a înăbuşi orice fel de dezbatere la nivel politic despre justiţie şi dacă vreţi la nivel public", a precizat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte susţine că are deja trei reclamaţii la Inspecţia Judiciară a CSM după ce şi-a terminat mandatul, însă el vrea acum să vorbească despre justiţie "pentru că sunt multe lucruri care trebuie spuse".

"Aş vrea ca ceea ce vorbesc să genereze dezbatere publică, iar dacă liderii justiţiei din ziua de azi vor să acrediteze ideea că ei reprezintă nişte instituţii perfecte, v-o spun cu toată responsabilitatea că mint pentru că acest sistem de justiţie e încă în proces de construire, de perfecţionare, încă are tare ale anilor 90 care îl marchează în interior şi mascăm foarte bine acest lucru, încă are probleme de pregătire profesionale şi am observat o tendinţă în ultimele luni, un soi de discreţionarism. După ce mi-am terminat mandatul, fortuit, am fost în legătură cu foarte mulţi avocaţi, nu vreţi să ştiţi ce spun avocaţii despre modul cum se comportă cu ei procurorii sau judecătorii, dar în mod deosebit, în timpul anchetei penale cum se poartă de multe ori procurorii cu ei", a afirmat Traian Băsescu.

Cazul Nana revine în discuţie

"Un exemplu extrem de simplu ca să vă fie clar, trăit pe pielea mea: ştiţi de povestea cu punerea sub sechestru a terenului de la Nana pe care fiica mea îl are în proprietate. Conform Codului Penal, trebuia să existe un proces verbal de punere sub sechestru pe care să îl semneze şi proprietarul. Parchetul n-a dat doi bani pe această prevedere legală, a ordonat sechestrul, l-a înregistrat la Cartea Funciară, judecătorul n-a îndrăznit să îi spună procurorului că trebuia un proces verbal de sechestru. Sunt lucruri pe care le-am trăit pe pielea mea şi încep să înţeleg de ce foarte mulţi oameni spun că au probleme cu justiţia. A început să funcţioneze pe baza corectă a libertăţii şi independenţei procurorului şi a judecătorului un soi de discreţionarism în interiorul sistemului şi acest lucru nu e bun pentru că nu vom construi o justiţie credibilă. Sigur, noi privim justiţia strict prin spectacolul de lumini pe care îl avem în faţa DNA, cu care de asemena nu sunt de acord şi v-aş reaminti că eram preşedinte în funcţie când am avut poziţii publice pe această temă. Nu poţi să umileşti un om când îl reţii, să pui să defileze cu cătuşe la mâini în faţa întregii prese dinainte chemată", a subliniat Traian Băsescu.

Eliminarea imunităţii

Fostul preşedinte susţine că este de acord, parţial, cu afirmaţia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, potrivit căreia imunitatea parlamentarilor ar trebui eliminată cu totul pentru că nu este normal ca un vot politic să blocheze justiţia - caz tot mai des întâlnit odată cu intensificare luptei anticorupţie.

"Hai să o luăm cu exemple practice, altfel risc să generez speculaţii. Eu, ca om politic, sunt de acord că un ticălos care modifică probe, fie el şi senator, deputat sau ministru, pentru a putea înşela justiţia trebuie să fie arestat fără să îi mai dea nici Tăriceanu, nici Senatul, vreun aviz. Un om care prin modificarea probelor încearcă să înşele justiţia n-are ce protecţie să primească de la Parlament. Cum de a fost un caz (...), un om care a vrut să se sustragă urmăririi penale, iarăşi n-are de ce să primească protecţie din partea Parlamentului, deci aici trebuie umblat undeva, în Constituţie, în lege.

În schimb, un tip de imunitate trebuie să rămână. Vă dau exmeplu, Ponta nu merge într-o emisiune sau undeva să nu spună "Băsescu trebuie să meargă în puşcărie", estepărerea lui. Ponta nu făcea întâlniri pe stadioane fără să pună mase întregi de oameni să strige "Băsescu la puşcărie". Este opusul a ceea ce discutăm în cazul Şova, spre exemplu, care este acuzat că a falsificat probe. În opinia mea, trebuie să rămână indiscutabil imunitatea pentru declaraţii şi pentru atitudini politice, pentru puncte de vedere politice, nu numai în Parlament, ci şi în spaţiul public. Eşti om politic, ai dreptul şi chiar eşti obligat să ai puncte de vedere la adresa oponenţilor tăi politici şi trebuie să fii protejat. În schimb, dacă discutăm despre infractori, ei nu au dreptul la niciun fel de protecţie din partea Parlamentului.

Avem probleme în Justiţie, eu sunt de acord cu doamna Kovesi că din punct de vedere penal nu trebuie să existe protecţia Parlamentului, dar în acelaşi timp, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să existe garanţia că nu sunt procurori care şi-au făcut un titlu de glorie din a-şi pune scalpuri politice la cingătoare, sau de oameni de afaceri importanţi. Deci trebuie să existe nişte granţii de echilibru. Acesta este un stat de drept corect în care puterile sunt în echilibru una faţă de alta", a continuat fostul preşedinte.

"Festivalul arestărilor" trebuie să înceteze

"Repet, niciun politician corupt nu trebuie menajat, niciun politician care a făcut o crimă nu are altă soartă decât să fie arestat, niciun politician care a modificat probe necesare justiţiei nu are altă soartă decât să fie arestat, dar v-aş aduce aminte că spre deosebire de furia arestărilor care funcţionează acum au fost judecaţi domnul Voiculescu în deplină libertate, şi condamnat, domnul Adrian Năstase, judecat în libertate şi condamnat, domnul Mureşan, fost ministru al Agriculturii, judecat în libertate şi condamnat, fostul ministru al Comunicaţiilor Pantiş, judecat în libertate şi condamnat, fostul ministru al Transporturilor Fenechiu, Remeş etc.

Acum am impresia că este un festival de arestări pentru a arăta ce? După mine pentru acest val de arestări, şi când trebuie şi când nu trebarătaţiuie, nu va face decât să ducă la discreditarea justiţiei. Mai arătaţi-mi o singură ţară în Europa în care se întâmplă aşa ceva. Justiţia de acest tip nu duce la credibilizarea justiţiei şi la soluţionarea lucrurilor. Sigur că vor fi acum domni, doamne, care vor spune acum că Băsescu e împotriva justiţiei. Nu.

Vreau o justiţie care să se perfecţioneze faţă de stadiu la care am lăsat-o eu. Nu trebuie să avem o justiţiei discreţionară. Trebuie să avem o justiţie sobră, grea, care să impresioneze omul şi să fie credibilă, nu o justiţie de spectacol. Acesta e un stat de drept corect în care puterile sunt în echilibru una faţă de alta. Spectacolul justiţiei este păgubos. Nu vreau să aud din gura unui demnitar "dacă este nevoie arestăm 1.000" (referire la declaraţiile făcute de şefa DNA -n.r.). Tipul ăsta de aroganţă în exercitarea justiţiei nu este bun, nu ajută justiţia să se credibilizeze.

Eu ştiu că putem fi extraordinar de buni pe imagine. Eu ştiu că acum pierd foarte mult pledând pentru o justiţie sobră, pentru că sunt foarte mulţi care gustă acest spectacol al justiţiei, dar el este păgubos. Atenţie, nu am spus că nu am încredere în justiţie. Eu am încredere în justiţie, dar o vreau fără spectacol pentru că riscă să se decredibilizezere, fără excese cu arestările care îl lipsesc pe om de posibilitatea de a se apăra", a mai precizat Traian Băsescu.

Recomandăm şi Kovesi: "Imunitatea parlamentarilor trebuie complet eliminată. Nu e normal ca un vot politic să blocheze justiţia"

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor