Traian Băsescu, atac fără precedent. Condamnă DNA pentru "spectacolul cătuşelor", dar şi pe şefa ÎCCJ

Invitat la o emisiune difuzat de B1 TV, fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat în termeni duri "spectacolul cătuşelor" cu care procurorii DNA au obişnuit în ultima vreme opinia publică şi i-a acuzat pe aceştia că sunt responsabili de declanşarea unei adevărate isterii în rândul populaţiei.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Andrei Pricopie
06.04.2015

Invitat la o emisiune difuzată de B1 TV, fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat în termeni duri "spectacolul cătuşelor" cu care procurorii DNA au obişnuit în ultima vreme opinia publică şi i-a acuzat pe aceştia că sunt responsabili de declanşarea unei adevărate isterii în rândul populaţiei. Nici şefa Înaltei Curţi nu a scăpat de criticile fostului şef de stat care a denunţat declaraţia acesteia potrivit căreia Curtea Supremă va fi un partener al DNA.

"Există multe probleme în justiţie (...) Văd nişte efecte ale noului Cod Penal şi nişte excese ale procurorilor cu arestările preventive. Mă uitam, stăteam, ca un om care ştie ce înseamnă forţa statului când se aşează pe unul, un om căruia i-a pus cătuşele procurorul în urma unui denunţ - atenţie, în timpul mandatului meu denunţurile au fost foarte puţine, la sfârşitul mandatului meu au apărut denunţurile lui Florică şi Pescariu, în rest procurorii munceau la dosar, să strângă pas cu pas elemente cu care să-i poată acuza şi cred eu că mai făceau un lucru, puneau în dosar şi elementele favorabile celui pe care îl acuzau. Acum au cam dispărut, cele mai favorabile nu se mai trec, se trec doar ce incriminează. Este un tip de justiţie care se face sub o presiune formidabilă. Gândiţi-vă la un om căruia i-a pus procurorul cătuşele pentru reţinere şi urmează să fie dus a doua zi la Înalta Curte pentru arestare.

Ce se întâmplă automat? În primul rând este primit cu un cortegiu de presă şi cu informaţiile toate date presei pentru ce este chemat omul. Foarte rar nu se ştie de ce e chemat. Deci, pregătirea reţinerii se face prin mijloace necinstite, este necinstit să faci aşa ceva unui om care încă e liber, nu e condamnat. Se stă 24 de ore, de regulă se ieşea cu cătuşele la mâini în emisiunea unui anumit realizator, sau anumiţi realizatori, se făcea ieşirea triumfală cu cătuşele la mâini din DNA şi trimiterea la Arestul Poliţiei Capitalei - un alt element de presiune formidabilă. Un alt element de presiune - se duce la instanţă, dar până atunci, din dosar, delaţiunile sunt distribuite întregii prese şi judecătorul este în faţa opiniei publice. Vedeţi că marea majoritate a încheierilor judecătorilor spun "n-ar fi bine pentru opinia publică şi nu ştiu ce". Cine a creat isteria în opinia publică? Procurorii care dau din dosare. Ei de regulă spun că avocaţii. Nu, avocaţii n-o fac. Un alt element de presiune: un om care a fost arestat are pe capul lui procurorul DNA de caz, Curtea de Conturi, SRI, presa... n-are nicio şansă", a declarat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte susţine că denunţul a dobândit acum valoare de probă aproape, subliniind totodată că nu pentru tipul acesta de justiţie a luptat şi nu s-a întâmplat până cu două, trei luni înainte de terminarea mandatului meu. În această luare de poziţie fără precedent, Traian Băsescu o critică chiar şi pe preşedintele Curţii Supreme, Livia Stanciu, care a declarat la un moment dat că instituţia pe care o reprezintă va fi partenerul DNA-ului condus de Laura Codruţa Kovesi.

"Codurile intraseră în vigoare la 1 ianuarie. Ştiţi cum văd eu omul care e dus la arestare? Ca pe o muscă care are toată greutatea instituţiilor statului pe ea. Am văzut şi declaraţia preşedintei ÎCCJ de la bilanţul DNA - că vor fi un partener al DNA. Zău? Zău? Păi, un inculpat care are pe cap procuror, DNA, SRI, Curtea de Conturi, ÎCCJ, despre care ştie că e partenerul DNA, nu vă supăraţi, ce şanse mai are omul ăsta? Ce şanse mai are un om care are instituţiile astea pe el şi se duce în faţa judecătorului ştiind că doamna preşedintă a Înaltei Curţi a spus "suntem partenerii DNA"? N-are nicio şansă. Nu exclud posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte. Dacă există un voluntarism al procurorilor, urmare a modificării Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, cei care trebuiau să tempereze lucrurile erau judecătorii, dar nu, ÎCCJ vine şi spune "noi suntem partenerii voştri, luaţi-i 3 delaţiuni şi băgaţi-l la beci până recunoaşte delaţiunile". Sunt cazuri în care se întâmplă. Nu pot să spun spre exemplu la Şova, care au distrus probe, asta este elementară că te duce la arest, sau la Vâlcov, de care îmi pare rău că-l ştiu de când era copil, îi găseşti tablourile ascunse, cu toate cele, nu mai ai ce să faci. Nu ştiu dacă este caz de arestare în condiţiile în care a recunoscut tot. Dar arestările în vederea obţinerii mărturisirii, după părerea mea, încalcă orice normă a drepturilor omului şi dreptul la demnitate care este garantat în Uniunea Europeană", a mai precizat Traian Băsescu.

Fostul şef al statului a declarat că în timpul mandatului său nu se întâmplau astfel de "abuzuri" precum arestările preventive pe bandă rulantă care au loc în zilele noastre.

"Văd foarte mulţi oameni care sunt incorecţi în relaţia cu mine care spun: păi, da tu i-ai făcut. Fraţilor, în timpul meu nu se întâmpla nimic de genul ăsta. Voiculescu, Năstase, Remeş, Fenechiu, şi Mureşean, Fenechiu era ministru. Moda arestărilor a început la perioada de terminare a mandatului meu, începerea noului mandat. Eu cred că este şi o pasiune a şefilor pe care i-am lăsat eu să arate un zel extraordinar să îşi mai ia un mandat, pe la DNA sau mai ştiu eu pe unde.

Astfel de abordări de acest tip nu vor face decât rău justiţiei pentru că se va decredibiliza în timp. Nu te opreşte nimeni. Dă-i măsuri de supraveghere. În momentul în care ai toate instituţiile pe care vi le-am enumerat împotriva ta, repet procurori, ştii declaraţia preşedintei ÎCCJ, deci nu ai nicio speranţă la judecători, poliţie, Curte de Conturi, toate instituţiile le ai împotriva ta şi mai eşti îngrădit în a te apăra. Într-un fel se apără un om care este într-o libertate relativă, fie acasă sau sub supraveghere, şi altfel se poate apăra unul care e băgat la beci şi la care avocatul care are multe procese... azi trece, mai trece peste cinci zile, gândiţi-vă ce justiţie ne pregătim să construim. Nu vreau să atac justiţia, nu vreau să compromit ce s-a făcut în timpul meu pentru că eu am găsit o justiţie în care politicienii erau călare pe justiţie şi am lăsat o justiţie în care procurorii sunt călare pe politicieni. Dar procurorul să o facă cu legea în mână (...)

Un om ţinut în arest în mod abuziv fără probe concrete, este torturat. În condiţiile de la arestul de la IGP asta înseamnă tortură. Eu nu voi renunţa de dragul de a părea unul care e, domne, e cu justiţia orice s-ar întâmpla, justiţia trebuie să aplice legea. Ce îţi e să îl ţii sub supraveghere? (..) Nu discut acum despre cazul Elenei Udrea, ci despre ceea ce mie mi se pare inuman", a adăugat Traian Băsescu.

O altă problemă a sistemului enunţată de fostul preşedinte este cea legată de ofiţerii acoperiţi din Justiţie, care, ştiind că au încălcat Constituţia, sunt şantajabili, lucru ce pune la îndoială onestitatea lor.

"Până în 2004, serviciile au considerat, ca şi acei procurori şi judecători, că pot să încalce Constituţia, care spune că magistraţii nu pot fi ofiţeri acoperiţi. Sunt unii care au fost. Aceşti oameni, de teama faptului că au încălcat Constituţia, teama pe care o are şi Ponta, că s-a făcut ofiţer acoperit când era procuror, aceşti oameni sunt şantajabili. Ştiţi care a fost motivul pentru care am dat ordin să se scoată dosarele fostei securităţi? Acele dosare erau utilizate faţă de unii. Ce faci Gigel? Dosarul, îţi aduci aminte? E la noi acum. De unii actuali din SRI.

Cei care au fost acoperiţi până în 2004, nu am o cifră, ei funcţionează şi în continuare. Aici iau declaraţia lui Maior de bună, pe mine nu m-a informat nimeni despre ofiţerii acoperiţi. Asta e o altă problemă, pentru că cel care l-a avut pe acoperitul din justiţie poate primi telefon chiar de la ofiţerul lui, cazul ăla se poate sau nu se poate? Ca în cazul lui Ponta cu Megapower. Am dreptul să judec. Eu am atenţionat asupra acestor lucruri pentru că sistemul trebuie să ştie că are nişte probleme care trebuie rezolvate din interiorul sistemului", a afirmat Traian Băsescu.

O altă situaţie care merită punctată, în viziunea fostului şef al statului, este cea în care un inculpat este judecat tot de un procuror, în contextul în care foarte mulţi dintre ei au fost trecuţi pe posturi de judecători.

"În primul rând, procurorii şi judecătorii sunt tot români. Vi s-a părut că sunt marţieni? Nu. Sunt tot români, ca şi ziariştii, ca şi politicienii. Plecând de la această realitate, iar eu care ştiu realităţile sistemului, prea mulţi procurori trecuţi în judecători, se trezeşte inculpatul tot cu un procuror în faţa lui (..) Dacă scoţi dosarul meu că am fost turnător, n-are niciun efect, dar pentru un judecător care a fost ofiţer acoperit, acel om a încălcat Constituţia şi te întrebi dacă poate rămâne judecător sau procuror. Iar el, de teama că dacă nu execută ce i se sugerează, se va afla istoria lui, va rămâne cu un semn de întrebare asupra onestităţii sale", a continuat Traian Băsescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor