Traian Băsescu: "Nu vă faceţi iluzii, voi continua să mă exprim legat de justiţie"

Acuzat că s-a sinucis politic prin declaraţiile sale corozive la adresa DNA şi ÎCCJ, Traian Băsescu îşi continuă joi, printr-o postare pe Facebook, tiradele contra presupuselor abuzuri din justiţie şi a presupusei alianţe între judecători şi procurori.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Loredana Diacu
09.04.2015

Acuzat că s-a sinucis politic prin declaraţiile sale corozive la adresa DNA şi ÎCCJ, Traian Băsescu îşi continuă joi, printr-o postare pe Facebook, tiradele contra presupuselor abuzuri din justiţie şi a presupusei alianţe între judecători şi procurori.

"Nu vă faceţi iluzii, voi continuă să mă exprim legat de justiţie. Am investit prea mult şi am plătit prea scump individual şi politic în cei zece ani, pentru ca astăzi să tac cînd este vorba de justiţie.

Nu mă opresc aici, cu toate strigătele nemulţumiţilor. Voi continua să mă exprim public, pentru că nu vreau ca, în timp, să se spună că o justiţie care s-a deformat în ultimele luni prin nerespectarea drepturilor omului este ceea ce s-a construit în cei zece ani ai mandatelor mele.", scrie Traian Băsescu pe contul său de socializare.

Adresându-se tuturor celor care l-au criticat pe motiv că a lovit chiar în instituţiile pentru care s-a zbătut de-a lungul celor două mandate ale sale, Băsescu afirma că nu este împotriva luptei contra corupţiei iar reacţiile sale nu sunt rodul a ceea ce s-a întâmplat unor apropiaţi ai săi ci a acţiunilor justiţiei însăşi.

"Reţineţi, dragi nemulţumiţi, eu nu sunt împotriva luptei împotriva corupţiei. Eu am iniţiat această bătălie pentru supravieţuirea statului de drept şi, în mandatele mele, s-au creat mecanismele instituţionale şi legale care s-o combată. Afirmaţiile mele despre justiţie nu sunt rodul unei reacţii la cele întîmplate unor apropiaţi, ci a acţiunilor justiţiei însăşi din ultimele luni, acţiuni prin care, pas cu pas, justiţia se compromite pe termen lung prin spectacole televizate umilitoare pentru suspecţi şi inculpaţi, prin lipsă de respect pentru demnitatea şi libertatea oamenilor şi pentru dreptul la apărare.", declară Băsescu, a cărui protejată, Elena Udrea, acuză că arestările ei preventive sunt o formă de tortură menită s-o determine să facă mărturisiri, al cărui frate a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi al cărui ginere, Radu Pricop, a fost plasat sub control judiciar într-un dosar cu o mită de 4 milioane de euro.

Şeful statului care, reamintim, s-a lansat luni într-un atac fără precedent la adresa Liviei Stanciu, preşedintele ÎCCJ, pe motiv că a declarat că instituţia pe care o reprezintă va fi partenerul DNA-ului condus de Laura Codruţa Kovesi (declaraţie scoasă din context, potrivit şefei ICCJ) şi-a reluat acuzele la adresa "alianţei" între justiţie şi procurorii anticorupţie:

"Nici justiţia nu poate fi viabilă dacă procurorii şi judecătorii se află pe „aceleaşi baricade”, fie ele şi ale luptei împotriva corupţiei. Ce şanse mai are un inculpat în faţa judecătorului dacă el este pe aceeaşi baricadă cu procurorul? De ce nu lăsăm atunci să fie condamnat direct de procuror dacă tot „ne aflăm pe aceleaşi baricade”? De ce ne mai trebuie judecători dacă ei nu vor sau nu pot să fie aceia care să pondereze excesele procurorilor atunci cînd acestea există? La ce mai avem nevoie de judecător de drepturi şi libertăţi? Cred că singura instituţie care poate regla lucrurile este CSM-ul.", scrie Traian Băsescu.

La unison cu Elena Udrea care se plânge pe toate canalele de comunicare cât de umilitor şi nedrept este arestul prevenitiv, Traian Băsescu afirmă şi el joi că "justiţia penală nu poate fi viabilă şi credibilă dacă prin acţiunile sale încalcă drepturile fundamentale ale omului. Iar omul, indiferent de statut social, are dreptul la demnitate, la libertate şi la apărare."

"Despre ce demnitate vorbim cînd la simpla reţinere de către procuror îl obligi să defileze prin faţa presei încătuşat? Despre ce drept la apărare vorbim când, înainte de a fi judecat, îl întemniţezi reducîndu-i şansa de a se apăra şi făcîndu-l în faţa opiniei publice şi cu ajutorul presei deja vinovat? Aţi văzut, oricare dintre voi, dragi entuziaşti ai justiţiei televizate, spectacolul hidos al reţinerilor şi arestărilor televizate din România măcar într-o singură altă ţară din UE?" întreabă retoric fostul preşedinte.

"Umilinţa binemeritată de infractori, fie ei şi politicienii corupţi, este condamnarea în instanţă, dar nu condamnarea publică înainte de a fi judecaţi. Pentru asta lupt eu acum. Pentru o continuare corectă la ceea ce s-a întîmplat în justiţie în ultimii 10 ani. Vă asigur că în justiţie sunt încă multe de făcut şi acest adevăr nu poate fi acoperit cu spectacole televizate sau cu brutalitatea încălcării drepturilor. Şi nu mă voi opri.", concluzionează fostul şef al statului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor