Declaraţiile lui Băsescu despre justiţie în atenţia CSM. Judecător CSM: "A recidivat. Discursul e de nivel foarte jos"

Traian Băsescu
Traian Băsescu (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)

Şeful Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a anunţat în cadrul şedinţei de marţi a plenului că a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu ultimele afirmaţii ale fostului preşedinte Traian Băsescu referitoare la justiţie, a declarat judecătorul Horatius Dumbravă, citat de Agerpres.

"Preşedintele CSM ne-a anunţat chiar la debutul şedinţei că a sesizat IJ cu privire la afirmaţiile făcute de domnul Traian Băsescu. Urmează ca IJ să facă verificările necesare. (...). A făcut o nouă sesizare după declaraţiile de aseară şi bănuiesc că dacă aceste declaraţii continuă după adrenalina pe care ne-a dovedit-o în ultima perioadă personajul în cauză, probabil şi cu privire la afirmaţiile de acum", a declarat Horatius Dumbravă la plecarea de la sediul CSM.

Judecătorul CSM a catalogat discursul fostului preşedinte din ultima sa apariţie publică ca fiind la un nivel foarte jos şi a evidenţiat că acesta a recidivat în ceea ce priveşte încălcarea independenţei justiţiei.

"Mi se pare discursul folosit de domnia sa aseară (n.r. luni) la un nivel foarte jos. Au coborât foarte jos nivelul discursurilor, din păcate, unii politicieni. Mă miră la domnia sa că are astfel de discurs. Poate că în timp îşi va pondera discursurile. (...) Iată că a recidivat domnia sa cu privire la încălcarea independenţei justiţiei, pentru că astăzi s-a constatat că a încălcat independenţa justiţiei atunci când a făcut acea afirmaţie legată de terenurile de la Nana, legându-se de sechestrul impus de procuror şi constatat ca fiind legal de judecător. (...) Mă miră, să sperăm că lucrurile vor intra pe un făgaş normal, deşi mă îndoiesc", a precizat Horatius Dumbravă.

În ceea ce îi priveşte pe magistraţii "acoperiţi" la care a făcut referire Traian Băsescu în interviul de luni seară, judecătorul CSM a remarcat: "După 10 ani în care nu a pus în practică legea privind cercetarea celor care sunt acoperiţi, acum face astfel de afirmaţii. Mă întreb ce l-a împiedicat timp de 10 ani să facă verificările prin CSAT, în condiţiile în care domnia sa era preşedintele acestei structuri".

Din perspectiva sa, fostul preşedinte este un "recidivist", pentru că este a treia oară când CSM constată încălcarea independenţei justiţiei.

"De două ori anul trecut, când încă avea calitatea de preşedinte al României. Acum astăzi (cu declaraţiile despre Nana) şi să vedem sigur ce va constata Inspecţia Judiciară în urma sesizării de către preşedintele CSM de astăzi", a mai precizat Horatius Dumbravă.

În cadrul unui interviu susţinut luni seară la postul B1 TV, Traian Băsescu a acuzat procurorii DNA că întreţin "spectacolul cătuşelor" provocând o adevărată isterie în rândul maselor şi a pledat pentru adoptarea unei legi a răspunderii procurorilor pentru că aceştia au început să acţioneze cu o "oarecare sălbăticie".

"Îmi pare rău, dar legea răspunderii magistraţilor trebuie să existe, atâta timp cât primul reflex al procurorilor e să bage la arest. Acest proces de guantanamizare trebuie să se oprească", a subliniat Traian Băsescu.

Pentru mai multe detalii despre declaraţiile fostului preşedinte citiţi şi Traian Băsescu, atac fără precedent. Condamnă DNA pentru "spectacolul cătuşelor", dar şi pe şefa ÎCCJ

Recomandăm şi Băsescu: "Cred în justiţie, dar nu în cea care se face prin zdrobirea cu anticipaţie a inculpatului"

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne