Bârlad: Protest faţă de exploatarea gazelor de şist

.
. (Photos.com)

Un amplu protest la care au participat mii de oameni a avut loc luni a Bârlad, localnicii fiind aşteptaţi să iasă din nou în stradă, pentru a-şi arăta dezaprobarea faţă de metoda fracturării hidraulice, utilizată de compania americană Chevron pentru exploatarea gazelor de şist.

Protestatarii sunt nemulţumiţi că Ministerul Mediului a eliberat autorizaţiile pentru explorarea gazelor în Bârlad, Costineşti şi Vama Veche, iar compania Chevron a primit inclusiv permisiunea de a efectua explozii controlate la o adâncime de 10-15 metri în cele trei zone.

În total, protestul de astăzi a durat două ore şi a avut loc în faţa grădinii publice din oraş.

Exploatarea gazelor prin fracturare hidraulică este foarte periculoasă, pământul şi pânza freatică fiind grav afectate, susţin participanţii.

Această metodă de extragere a gazelor a fost interzisă în mai multe ţări europene, inclusiv în Bulgaria şi în Franţa.

De ce este fracturarea hidraulică periculoasă pentru mediu

Explorarea gazelor de şist a fost una dintre temele discutate la Consiliul European de la Bruxelles. Premierul Ponta a anunţat recent că explorarea acestora este încurajată, chiar dacă ”nu se va construi în următoarea perioadă o politică unică europeană în acest domeniu”.

Ministerul Mediului a dat deja undă verde unor companii străine pentru explorarea gazelor de şist în regiunea Dobrogea.

Georgeta Ionescu, geolog, jurist şi activist pentru mediu explică însă într-un amplu interviu acordat Epoch Times ce riscuri majore implică procedura de fracturare hidraulică şi de ce România nu va câştiga nimic din explorarea şi exploatarea acestor resurse.

”Reprezentanţii Chevron spuneau că doar 0,5 % din cantitatea de fluid reprezintă substanţe chimice. Însă faceţi şi dumneavoastră calculul la 16.000 de metri cubi care se injectează doar la o singură platformă şi veţi vedea câte tone de toxine vor rămâne în subsol căci, în medie, doar cel mult jumătate din fluid este recuperat după injectare, restul nu se poate recupera şi va rămâne în subteran”, susţine experta, care avertizează că în plus vom cumpăra gazele noastre de la americani.

Berarii germani scriu guvernului federal: Fracturarea hidraulică ar putea polua apa şi afecta puritatea berii

Producătorii de bere germani sunt îngrijoraţi de cât de mult ar putea afecta metoda fracturării hidraulice calitatea berii. Într-o scrisoare adresată mai multor ministere din Berlin, ei şi-au exprimat preocuparea că exploatarea gazelor de şist ar putea polua aprovizionarea cu apă şi astfel încălca o lege privind puritatea berii ce datează din 1516, relatează publicaţia germană Der Spiegel.

Bătălia privind fracturarea hidraulică a luat în Germania o turnură neaşteptată: fabrici de bere germane avertizează acum că metoda controversată de extracţie a gazelor naturale din straturi de rocă aflate la adâncime în pământ ar putea afecta capacitatea de a prepara cea mai bună bere.

Metoda ameninţă să polueze apa potabilă, potrivit unei scrisori adresate de Federaţia Berarilor Germani guvernului federal. Regulamentele care controlează producerea de bere în Germania, datează de pe vremea legii privind puritatea berii, numite ''Reinheitsgebot'', din 1516 - prima lege din lume privind puritatea alimentară. Potrivit Federaţiei Berarilor, berea germană este fabricată încă numai din malţ, hamei, drojdie şi apă.

Coaliţia aflată la guvernare a cancelarului german Angela Merkel a elaborat reglementări privind metoda fracturării hidraulice, dar berarii spun că legile propuse nu merg suficient de departe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie