Timiş: Deputatul Horia Cristian (PNL) vrea o dezbatere privind exploatarea gazelor de şist

Epoch Times România
08.04.2013

România nu poate trece cu vederea oportunitatea exploatării gazelor de şist, dar aceasta trebuie să urmeze unor cercetări şi dezbateri publice serioase, a declarat luni deputatul liberal Horia Cristian.

Reacţia parlamentarului, de a cere dezbateri pe această temă, vine după ce la Timişoara şi în judeţ au avut loc, în ultima lună, câteva proteste prin care localnicii şi-au exprimat dezaprobarea faţă de eventuala exploatare a gazelor de şist din zonă.

"Exploatarea gazelor de şist reprezintă o oportunitate pentru România şi peste care nu cred că poate să treacă cu vederea, cu atâta uşurinţă", a afirmat Cristian.

Deputatul a remarcat câteva aspecte pe care crede că populaţia nu le cunoaşte şi că reacţia refractară a oamenilor rezidă tocmai din această necunoaştere.

Dincolo de aspectul economic, care este unul semnificativ, medicul Horia Cristian spune că toate exploatările subterane de gaze care s-au efectuat şi până acum în România, ca oriunde în lume, se bazează pe aceeaşi tehnică, ce este departe de a fi una ecologică.

"Exploatarea tradiţională a petrolului este departe de a fi ecologică: extragem natural 15% din petrol, apoi injectăm apă cu sare şi mai extragem încă 15%. După care injectăm abur şi mai scoatem 15%, apoi injectăm bioxid de carbon şi mai scoatem 15%. După ce am epuizat toate aceste metode, introducem bacterii în zăcământ, care transformă ţiţeiul în gaze. Credeţi că injectarea de apă cu sare, dioxid de carbon şi bacterii este ecologică? Dar, dacă se face aşa de când ne ştim, nu ne întrebăm", a explicat Horia Cristian.

Sub aspect economic, deputatul liberal a dat exemplul Statelor Unite ale Americii, care, după iniţierea exploatării gazelor de şist şi-au redus importurile de energie cu o treime.

În mod similar, opinează Horia Cristian, dacă România ar trece pe exploatarea gazelor de şist, preţul energiei termice ar scădea semnificativ, iar factura la încălzire pentru locuinţe s-ar diminua în consecinţă.

În altă ordine de idei, parlamentarul crede că atitudinea celor care manifestă împotriva exploatării gazelor de şist din România este destul de "neclară", la mijloc putând fi vorba chiar despre o "manipulare" din partea celor care vor ca România să depindă de importuri în acest profil energetic.

"Trebuie să facem explorare(prospecţiune ca să vedem dacă chiar avem gaze de şist. Apoi să vedem dacă e periculos să le exploatăm, apoi să vedem cât costă să le scoatem şi abia după aceea putem să dezbatem: dacă avem gaze de şist şi nu e periculos să le exploatăm, abia atunci putem decide dacă merită să le scoatem, dacă întreţinerea în apartamentul de trei camere scade sau nu", a detaliat deputatul.

În judeţul Timiş, vizate de explorări pentru exploatarea gazelor de şist sunt mai multe zone, între care Buziaş şi Sânmihai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor