Goldman avertizează asupra "scăderii accelerate a preţurilor imobiliare" în oraşele din China

Cele mai recente date privind preţurile locuinţelor din 70 de oraşe, publicate de Biroul Naţional de Statistică al Chinei, indică faptul că piaţa imobiliară rămâne în declin în luna iunie, în ciuda măsurilor continue de relaxare a politicii şi a zvonurilor recente că Beijingul ar putea reînvia planul de stimulare din 2015, potrivit Zero Hedge.
Peste noapte, China a raportat o creştere anuală de 5,2% pentru trimestrul al doilea, puţin peste aşteptări (dar mai crede cineva cu adevărat aceste cifre?).
O echipă de analişti de la Goldman, condusă de Andrew Tilton, a transmis marţi o notă clienţilor, avertizând că piaţa imobiliară din China continuă să accelereze în jos.
Schimbarea medie ponderată a preţurilor proprietăţilor în piaţa primară, în cele 70 de oraşe, potrivit NBS, pentru iunie: -2,5% lună-la-lună anualizat (ajustat sezonier de Goldman Sachs), -3,1% an-la-an. Mai: -2,3% lună-la-lună anualizat, -3,5% an-la-an.
Tilton a spus că noile date de la Biroul Naţional de Statistică arată că preţurile locuinţelor noi în cele 70 de oraşe au scăzut cu 2,5% lună-la-lună anualizat în iunie — în ciuda eforturilor continue de relaxare. Scăderea nu se limitează la oraşele de rang 1 — este răspândită. Traducere: „plafonul” pe care Beijingul continuă să-l promită arată din ce în ce mai mult ca o trapă.
Cele cinci puncte principale din date:
-
După ajustările sezoniere, preţurile medii ponderate ale locuinţelor în piaţa primară au scăzut cu 2,5% lună-la-lună anualizat în iunie, în ciuda politicilor de relaxare în derulare.
-
Numărul oraşelor care au înregistrat creşteri secvenţiale ale preţurilor a crescut în piaţa primară, dar a continuat să scadă în piaţa secundară în iunie.
-
Schimbarea an-la-an a preţurilor medii ponderate ale locuinţelor noi a scăzut cu 3,1% în iunie, comparativ cu -3,5% în mai. Subliniem că datele din cele 70 de oraşe se referă doar la tranzacţiile din piaţa primară (vânzări de locuinţe noi); datele din piaţa secundară furnizate de NBS şi unele platforme terţe sugerează scăderi ale preţurilor între 5% şi 15% în ultimul an.
-
Pe categorii de oraşe, preţurile locuinţelor din oraşele de rang 1 şi rang 2 au scăzut secvenţial cu 1,3% şi respectiv 2,1% lună-la-lună anualizat în iunie (faţă de -0,7% şi -1,9% în mai). Pentru oraşele de rang 3, preţurile locuinţelor au scăzut secvenţial cu 3,5% lună-la-lună anualizat (la fel ca în mai). În ciuda măsurilor mai numeroase de relaxare a pieţei locuinţelor la nivel local din ultimele luni, considerăm că pieţele imobiliare din oraşele de rang inferior se confruntă în continuare cu obstacole semnificative din cauza unor fundamente de creştere mai slabe decât oraşele de top, inclusiv probleme mai severe de supraofertă.
-
Urmăritorul nostru de frecvenţă ridicată sugerează că volumul tranzacţiilor cu locuinţe noi din 30 de oraşe a scăzut cu 4% an-la-an în iunie. Stocul de locuinţe (suprafaţa brută vânzabilă împărţită la media rulantă a suprafeţei vândute în 12 luni) în marile oraşe a crescut uşor la 26,0 luni în iulie, faţă de 25,5 în iunie, creşterea fiind condusă în principal de oraşele de rang 2.
De la schimbarea de politică din septembrie anul trecut, factorii de decizie au urmărit să ofere un „plafon” pieţei imobiliare. Într-o şedinţă recentă a Consiliului de Stat, guvernul a declarat că va construi un nou model de dezvoltare imobiliară şi va avansa „iniţiativa locuinţelor de calitate”.
Este de aşteptat ca măsurile suplimentare de relaxare în sectorul locuinţelor să stabilizeze preţurile şi să limiteze riscul extrem în sectorul imobiliar, inclusiv reduceri suplimentare ale ratelor ipotecare, implementare mai rapidă a achiziţiilor de terenuri şi stocuri de locuinţe de către guvernele locale, precum şi mai mult sprijin pentru programele de reabilitare urbană finanţate în numerar (cu 1 milion de unităţi deja anunţate).
Cu toate acestea, se consideră că o repetare a programului de reabilitare a cartierelor sărăcăcioase din perioada 2015–2018 este puţin probabilă.