Berarii germani scriu guvernului federal: Fracturarea hidraulică ar putea polua apa şi afecta puritatea berii(presă)

(Photo Illustration by Mario Tama / Getty Images)

Producătorii de bere germani sunt îngrijoraţi de cât de mult ar putea afecta metoda fracturării hidraulice calitatea berii. Într-o scrisoare adresată mai multor ministere din Berlin, ei şi-au exprimat preocuparea că exploatarea gazelor de şist ar putea polua aprovizionarea cu apă şi astfel încălca o lege privind puritatea berii ce datează din 1516, relatează publicaţia germană Der Spiegel.

Bătălia privind fracturarea hidraulică a luat în Germania o turnură neaşteptată: fabrici de bere germane avertizează acum că metoda controversată de extracţie a gazelor naturale din straturi de rocă aflate la adâncime în pământ ar putea afecta capacitatea de a prepara cea mai bună bere.

Metoda ameninţă să polueze apa potabilă, potrivit unei scrisori adresate de Federaţia Berarilor Germani guvernului federal. Regulamentele care controlează producerea de bere în Germania, datează de pe vremea legii privind puritatea berii, numite ''Reinheitsgebot'', din 1516 - prima lege din lume privind puritatea alimentară. Potrivit Federaţiei Berarilor, berea germană este fabricată încă numai din malţ, hamei, drojdie şi apă.

Coaliţia aflată la guvernare a cancelarului german Angela Merkel a elaborat reglementări privind metoda fracturării hidraulice, dar berarii spun că legile propuse nu merg suficient de departe.

În scrisoarea lor, care a fost trimisă unui număr de şase miniştri federali, berarii au afirmat: 'Schimbările legislative planificate de guvernul federal până în prezent nu sunt suficiente pentru a garanta siguranţa alimentării cu apă potabilă şi a respecta cerinţele Reinheitsgebot'. Un purtător de cuvânt al Federaţiei a confirmat conţinutul scrisorii pentru Der Spiegel.

Scrisoarea merge mai departe, argumentând că industria berii este dependentă de apa potabilă de înaltă calitate iar fracturarea hidraulică ar putea reduce sau chiar elimina complet siguranţa aprovizionării cu apă. Federaţia solicită guvernului să continue dezbaterea pe această temă înainte de a ajunge la o decizie finală.

Încercările de a introduce legislaţia privind fracturarea hidraulică la Berlin au fost amânate de mai multe ori, aminteşte Spiegel. La mijlocul lunii mai, cabinetul Merkel a fost de acord cu privire la o propunere de a interzice fracturarea în bazinele hidrografice ale lacurilor, cum ar fi Lacul Constance din sudul Germaniei, care sunt surse de apă potabilă. Dar mai multe zone vor fi scutite de interdicţie.

Berlinul intenţionează să elaboreze o lege care să stabilească condiţiile în care tehnologia ar putea fi utilizată în Germania. Procedura fracturării hidraulice este utilizată pentru a elibera gazul de şist din depozitele de rocă aflate la adâncime în pământ. Procesul este controversat, notează publicaţia germană, deoarece, printre alte motive, implică utilizarea de substanţe chimice care ar putea polua alimentarea cu apă.

La reuniunea Consiliului European dedicată energiei, de miercuri, de la Bruxelles, liderii europeni au discutat despre viitorul gazelor de şist şi fracturarea hidraulică pe continent. Premierul britanic David Cameron a declarat ziariştilor că Europa 'nu trebuie să rămână în urmă în cursa globală. Europa are 75% din resursele de gaze de şist deţinute de SUA, dar America forează de 100 de ori mai repede decât Europa'.

Până în prezent, nu a existat niciun acord în cadrul UE cu privire la modul în care ar trebui exploatate gazele de şist. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat că Europa ar trebui să urmărească toate resursele energetice, dar este la latitudinea fiecărei ţări cum să facă acest lucru.

'Acest lucru include şi gazul de şist, care ar putea deveni parte din amestecul energetic pentru unele state membre, posibil mai puţin pentru altele', a declarat Van Rompuy.

Potrivit Financial Times (FT), în Germania se menţine un scepticism profund al populaţiei cu privire la metoda fracturării hidraulice şi acest lucru riscă să devină o problemă înaintea alegerilor federale din luna septembrie.

Puţine lucruri în Germania sunt mai ''sacrosante'', notează FT, decât puritatea sortimentelor de bere legat de care se crede că ar exista peste 5.000.

Şi alte industrii urmăresc îndeaproape evoluţiile gazelor de şist din SUA. Germania rămâne dependentă de gazul rusesc scump iar unele companii se tem de un dezavantaj competitiv, în contextul în care se confruntă, de asemenea, cu o tranziţie costisitoare de la domeniul nuclear la energia din surse regenerabile, relevă FT.

Kurt Bock, directorul executiv al companiei germane de produse chimice, petrol şi gaze, BASF, a avertizat în luna februarie că nu ar trebui sa fie permis ca fracturarea hidraulică 'să devină următorul subiect de îngrijorare', în Germania. 'Deţinem rezerve [de gaz] în Germania. De ce ar trebui să transferăm bani în străinătate atunci când putem crea valoare şi locuri de muncă în ţara noastră?', s-a întrebat Bock, citat de FT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe