Guvernul britanic are în vedere oferirea de 'îndulcitori' unor comunităţi rurale pentru a accepta fracturarea hidraulică

Financial Times.
Financial Times. (SHAUN CURRY / AFP / Getty Images)

Guvernul britanic şi-a propus să atragă comunităţi rurale din nord-vestul şi sud-estul Angliei cu facturi la energie mai mici, în schimbul renunţării acestora la opoziţia faţă de proiecte privind metoda fracturării hidraulice, ca parte a planurilor de a continua extracţia gazelor de şist, notează Financial Times.

Mai multe opţiuni pentru ''a ademeni'' Anglia rurală să accepte planurile de foraj controversate sunt discutate în prezent în contextul în care miniştrii se pregătesc să anunţe că rezervele de gaze de şist din Marea Britanie sunt mult mai mari decât s-a estimat anterior.

Fracturarea hidraulică, o tehnică de extracţie care presupune pomparea de apă, nisip şi substanţe chimice la presiune înaltă în rocă, pentru a elibera pungile de petrol şi gaz prinse în ea, a transformat piaţa energiei din SUA, generând un boom de producţie, care a scăzut anul trecut preţul gazelor naturale la un minim din ultimii 10 ani.

Ecologiştii se tem însă că procesul poate polua apele subterane şi cauza emisii de metan, un gaz cu un puternic efect de seră.

Documentul guvernului privind 'beneficii pentru comunitate' va propune politici care au drept scop să-i convingă pe localnici să-şi reducă opoziţia faţă de tehnica fracturării în nord-vestul şi sud-estul Angliei, unde s-ar afla cele mai mari depozite de gaze de şist.

Cel mai mare stimulent discutat de coaliţia aflată la guvernare este o factură mai ieftină la energia de uz casnic pentru locuitorii din zonă, potrivit unor persoane din anturajul discuţiilor. Unor comunităţi li s-ar putea oferi, de asemenea, fonduri pentru noi cluburi sportive sau centre comunitare şi alte proiecte pentru a îmbunătăţi structuri locale.

Comisia pentru energie din Camera Comunelor a declarat vineri că comunităţile afectate de proiecte de gaze de şist 'trebuie să se aştepte să primească unele dintre beneficiile dezvoltării'. A propus totodată ca autorităţile locale care găzduiesc societăţi mixte de exploatare a gazelor de şist să fie autorizate să reţină rate din afaceri.

Sistemul va fi similar cu 'planning gain', prin care consiliile care acordă autorizaţia pentru dezvoltări imobiliare pot obliga un dezvoltator să plătească pentru anumite îmbunătăţiri ale infrastructurii, cum ar fi drumuri şi şcoli. Un document separat va face o propunere similară pentru noile ferme eoliene.

FT precizează că guvernul s-ar putea confrunta în continuare cu proteste majore împotriva siturilor unde se aplică fracturarea hidraulică, care amintesc de ampla ostilitate a unor parlamentari conservatori faţă de turbinele eoliene onshore şi calea ferată de mare viteză HS2. Deputata conservatoate Laura Sandys a declarat că aplicaţiile planificate pentru forările de gaze de şist ''vor face ca fermele eoliene onshore să pară floare la ureche'.

Ziarul britanic aminteşte că singura operaţiune de fracturare hidraulică din Marea Britanică, efectuată de ''Cuadrilla Resources'' lângă Blackpool (coasta de vest a Angliei), a fost suspendată după două cutremure minore în 2011. Reluarea operaţiunii a fost autorizată în decembrie anul trecut.

În 2012, guvernul a comandat ''British Geological Survey'' să facă o nouă estimare a rezervelor de gaze de şist din Marea Britanie, despre care s-a înţeles că va arăta că acestea sunt mult mai mari decât se credea anterior.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe