Băncile ruseşti se pregătesc pentru salvări financiare, în contextul în care războiul lui Putin loveşte economia

Băncile ruseşti ar fi încercat să obţină ajutoare financiare de la Moscova, în contextul în care debitorii se confrunta cu dificultăţi în rambursarea împrumuturilor într-o economie devastată de război, scrie Telegraph.
Cel puţin trei dintre cele mai mari bănci ale ţării investighează posibilitatea unui plan de salvare din partea statului, potrivit Bloomberg News, acesta fiind cel mai recent semn că naţiunea se luptă sub presiunea invaziei din Ucraina.
Conform declaraţiilor unor surse, oficialii au ordonat băncilor să evite divulgarea nivelului total al creditelor neperformante şi să-şi restructureze registrele contabile pentru a prezenta o imagine mai sănătoasă. Dar această tactică ar putea fi pe cale să eşueze, necesitând sprijin din partea Moscovei.
Economia Rusiei este sub presiune din cauza costurilor războiului lui Vladimir Putin în Ucraina, a sancţiunilor impuse de ţările occidentale, a pierderii forţei de muncă atât în cadrul forţelor armate, cât şi a celor care au fugit în străinătate, precum şi a scăderii preţurilor petrolului, care ameninţă o sursă critică de venituri pentru guvern.
Conform estimărilor oficiale, economia ţării a crescut cu 4,3% anul trecut, susţinută de resursele alocate de Moscova pentru război. O rublă din trei cheltuită de Moscova este destinată armatei.
Cu toate acestea, sectorul privat în ansamblu a avut de suferit. Indicele managerilor de achiziţii, un sondaj influent al sectorului privat, a scăzut la cel mai mic nivel de la începutul invaziei pe scară largă, indicând o scădere a activităţii economice.
Se preconizează că creşterea economică va încetini brusc în acest an. Analiştii de la Goldman Sachs prevăd o creştere a PIB-ului mult mai modestă, de 0,5%, în ciuda cheltuielilor militare uriaşe.
Creşterea vertiginoasă a preţurilor alimentelor şi lipsa forţei de muncă au împins inflaţia la peste 20%. Ruşii obişnuiţi se luptă să cumpere unele produse de bază - inclusiv cartofii - acestea fiind acum deficitare.
Banca centrală se străduieşte să controleze situaţia, în ciuda menţinerii ratei dobânzii la 20%.
Finanţele guvernului sunt, de asemenea, sub presiune din cauza plăţilor de bonusuri mari şi a ofertelor salariale ridicate pentru soldaţi, deşi acestea au contribuit la susţinerea finanţelor familiilor soldaţilor, chiar şi în contextul inflaţiei galopante.
Veniturile Moscovei din petrol au scăzut, de asemenea, cu o treime faţă de anul trecut, după ce preţul barilului pe pieţele internaţionale – care nu sunt toate accesibile Rusiei – a scăzut de la 85 USD (63 GBP) în urmă cu un an la 67 USD în prezent.
Analiştii de la Goldman Sachs se aşteaptă ca rubla să se deprecieze cu până la 30% faţă de dolar în cursul acestui an, o mişcare care ar urma sa crească şi mai mult costul importurilor în Rusia.
Se prefigurează şi mai multe presiuni. Donald Trump a ameninţat că va impune tarife de 100% asupra importurilor americane de produse din ţările care comercialează cu Rusia dacă Putin nu acceptă un acord privind Ucraina, într-o mişcare care ameninţă să izoleze şi mai mult statul rebel de economia globală.