Baletul "Lacul lebedelor" de Piotr Ilici Ceaikovski [video]

D.B.
01.03.2019

alte articole

Baletul "Lacul Lebedelor" de Ceaikovski. (screenshot Youtube)
D.B.
01.03.2019

Compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski a compus simfonii, concerte, opere, balete şi muzică de cameră. Unele dintre acestea fac parte din repertoriul clasic al multor concerte şi teatre muzicale. Baletul "Lacul Lebedelor" este primul balet compus de Ceaikovski şi chiar dacă iniţial nu a avut mare succes din cauza unei puneri în scenă necorespunzătoare, până la urmă a devenit unul din cele mai iubite spectacole de balet din întreaga lume.

Primul spectacol a avut loc la Teatrul Bolşoi din Moscova la 20 februarie 1877, în coregrafia lui Julius Wenzel Reisinger, dar după moartea compozitorului în 1895, cu noul scenariu al lui Marius Petipa şi Lev Ivanov, baletul “Lacul lebedelor” a devenit unul dintre cele mai populare din lume, alături de Frumoasa adormită şi Spărgătorul de nuci.

Povestea spune că într-un vechi castel german, prinţul Siegfried urma să îşi sărbătorescă ziua de naştere. Mama şi prietenii lui încearcă să îi atragă atenţia, dar el visează la o iubire pură şi ideală.

În timp ce este încă noapte, Siegfried simte prezenţa unei umbre, ce se dovedeste a fi însuşi "geniul destinului", care cu o forţă supranaturală îl conduce pe prinţ să-şi îndeplinească visul. Prinţul ajunge pe ţărmul unui lac fantastic, pe oglinda căruia apar imaginile unor lebede vrăjite, care pe timp de noapte deveneau tinere fete. Printre acestea, Siegfried o vede pe Odette, care era cea mai frumoasă.

Odette îi spune prinţului că doar o promisiune de căsătorie făcută în momentul în care moare va putea destrăma vraja care le ţine captive. Impresionat de frumuseţea fetei, Siegfried simte că şi-a găsit iubirea ideală şi îi jură lui Odette că îi va fi loial pentru totdeauna.

Între timp, la castel, regina mamă pregăteşte o petrecere pentru prinţ în noaptea următoare, iar tânărul va trebui să aleagă dintre prinţesele prezente o mireasă şi să se căsătorească. Siegfried o invită şi pe Odette. Lebedele încep să danseze.

În timpul festivităţilor, prinţul dansează cu fetele, dar niciuna nu putea fi comparată cu idealul său, până în momentul în care apare un cavaler ciudat, care era de fapt vrăjitorul, însoţit de o tânără de o frumuseţe orbitoare, Odile, şi mai multe lebede negre.

Siegfried este înşelat de asemănarea acesteia cu Odette şi fascinat, o alege ca mireasă. În momentul în care face jurământul în faţa mamei sale, strălucitoarea sală a tronului se scufundă în întuneric iar lui i se pare că o vede pe Odette în faţa ochilor. Vrăjitorul se transformă într-o bufniţă şi fuge din castel.

Siegfried îşi dă seama că nu i-a fost loial Odettei şi porneşte disperat în căutarea lebedei albe.

Pe lac, Odette a aflat vestea tragică despre trădarea prinţului. Siegfried îi cere să îl ierte, iar ea acceptă, dar oricum era deja prea târziu şi el nu mai are puterea să schimbe soarta morţii tinerei fete. Îşi face apariţia vrăjitorul care porneşte o furtună. Siegfried vrea să o salveze pe Odette de la moarte, dar este lovit de valuri şi adus la epuizare.

În cele din urmă el, este lăsat singur de geniul destinului pe o plajă pustie. Finalul dramatic al lui Rudolf Nureyev şi Margot Fontein prezice că trădarea este condamnată, iar omul nu-şi poate schimba destinul trasat anterior.

Ceaikovski s-a bazat pe o poveste a germanului Johann Karl August Musäus, intitulată Der geraubte Schleier (Vălul furat). În versiunea clasică, prinţul Siegfried este condamnat de soartă să-şi piardă iubita, deoarece nu şi-a îndeplinit jurământul făcut. În versiunea modernă se păstrează importanţa acestei valori din lucrarea originală, iar unele coregrafii includ şi sinuciderea.

Există multe versiuni ale scenei finale. În 1953, baletul clasic rus a fost modificat. Vladimir Bourmeister prezintă o scenă în care Siegfried reuşeşte să îl învingă pe vrăjitor şi nu este condamnat de soartă. Odette redevine o fată frumoasă şi va trăi visul iubirii alături de prinţ.

În încheiere vă propunem să urmăriţi versiunea cu “happy end” a celui mai iubit balet clasic, "Lacul lebedelor": în actul final Siegfried luptă şi în cele din urmă îl învinge pe vrăjitorul von Rothbart, iar în zori se întâlneşte cu Odette.

În rolul Odettei şi al Odilei dansează talentata balerină Iulia Mahalina, iar rolul prinţului Siegfried este interpretat de Igor Zelenski.

Vizionare plăcută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor