Ambasador chinez presează Teatrul Regal din Madrid să închidă spectacolul celei mai prestigioase companii de dans chinez

Ambasadori chinezi împotriva culturii chineze. Azi, în Spania.
Dans inspirat din înflorirea florilor de prun, Shen Yun 2011
Dans inspirat din înflorirea florilor de prun, Shen Yun 2011 (http://www.shenyunperformingarts.org/)

Un nou scandal care ilustrează obrăzniciile Partidului Comunist Chinez a izbucnit săptămâna aceasta în Spania, unde un oficial senior al Ambasadei Chineze a recunoscut într-un apel telefonic că a efectuat personal presiuni asupra Teatrului Regal din Madrid pentru a închide spectacolele celei mai prestigioase companii de dans clasic chinez din lume.

Măsurile luate de ambasadorul Liu Fan împotriva companiei Shen Yun Performing Arts sunt numai aparent paradoxale: având mai multe trupe care efectuează turnee simultane pe mai multe continente, cu misiunea de a renaşte cei 5.000 de ani de civilizaţie chineză prin muzică şi dans, compania Shen Yun este luată deseori în vizor de cadrele de Partid pentru mesajele sale critice la adresa culturii comuniste şi pentru că membrii trupelor de dans insistă să joace numere care ilustrează campania de eradicare pe care Partidul o duce în zilele noastre împotriva grupului Falun Gong.

Pentru a crea un "Om Nou", decerebrat, rupt de Divin, lipsit de etică şi complet obedient Partidului, regimul comunist chinez a declanşat Revoluţia Culturală (1966-1976), un adevărat genocid împotriva culturii milenare chineze şi a credinţelor religioase în general, distrugând de-a valma temple, palate, opere de artă de o valoare inestimabilă.

Shen Yun Performing Arts, care joacă frecvent cu casa închisă în New York, rezervase sala Teatrului Regal din Madrid pentru a susţine spectacole în zilele de 31 ianuarie şi 2 februarie. Cu doar câteva săptămâni înaintea datelor programate, Teatrul a anulat spectacolele din cauza unor "dificultăţi tehnice", după cum a motivat într-o declaraţie trimisă prin e-mail publicaţiei The Epoch Times.

Dar adevărul a ieşit la iveală în momentul în care filiala americană a Organizaţiei Mondiale pentru Investigarea Persecuţiei împotriva Falun Gong (WOIPFG), un ONG care investighează abuzurile privind drepturile omului comise împotriva practicanţilor Falun Gong, a decis să efectueze o anchetă privind anularea spectacolelor, după ce a remarcat rapoarte mass-media care arătau posibilitatea ca Ambasada Chinei să fi făcut presiuni asupra teatrului, determinând anularea spectacolelor.

În cadrul unei anchete sub acoperire efectuată la 22 ianuarie, investigatorul WOIPFG a telefonat la Ambasada Chinei din Spania, prezentându-se drept un oficial guvernamental chinez de nivel înalt şi a încercat să ia legătura cu Ambasadorul chinez în Spania, Liu Fan. Pe 28 ianuarie, organizaţia a prezentat pe site-ul său înregistrarea audio a apelului telefonic, care arată că Ambasadorul a presat personal Teatrul din Madrid să anuleze spectacolele.

"Ancheta a confirmat că anularea contractului teatrului spaniol cu organizatorii Shen Yun a fost în întregime rezultatul interferenţelor Partidului Comunist Chinez", a afirmat WOIPFG în declaraţia sa.

În timpul convorbirii înregistrate de WOIPFG, Liu Fan a explicat cum l-a convins pe directorul general al Teatrului Regal să anuleze Shen Yun, avertizându-l că teatrul "nu îşi poate permite să piardă piaţa chineză". Liu a adăugat că directorul general al teatrului a fost iniţial reticent, fiind îngrijorat că măsura abuzivă ar "duce la pierdere de venituri" şi se temea că reputaţia teatrului ar fi afectată.

Dar după întâlnirea cu ambasadorul chinez, directorul general s-a lăsat influenţat în cele din urmă de presiunile Ambasadei.

"I-am spus să nu se gândească numai la avantajele economice, ci şi la politică. Când lucrezi cu China prin aderarea la Liga Internaţională a Teatrelor ‘Drumul Mătăsii’ ai un potenţial mare pe piaţa chineză", a spus Liu, referindu-se la un acord pe care teatrul de la Madrid l-a semnat cu regimul chinez în 2016.

Acordul cu Liga Internaţională a Teatrelor ‘Drumul Mătăsii’ este un proiect care cuprinde "schimburi culturale, inclusiv în domeniul spectacolelor", potrivit unui reportaj al publicaţiei chineze de stat China Daily. Liga este parte din proiectul pilot al Chinei de creştere a influenţei geopolitice în întreaga lume şi aparţine de iniţiativa "O centură, un drum" care doreşte să proiecteze puterea Chinei în străinătate.

Liu Fan a declarat de asemenea, în timpul conversaţiei telefonice înregistrate, că împreună cu managerul general a căutat un motiv oficial pentru anularea spectacolului, pe care teatrul l-a şi anunţat ulterior.

"Le-am spus să folosească motive tehnice (ca acoperire), să spună că, din moment ce spectacolul a fost programat în grabă, nu au avut timp să se gândească şi la problemele tehnice care ar putea să apară", menţiona Liu în conversaţia telefonică, instruindu-l în mod specific pe managerul general să îi informeze pe reprezentanţii Shen Yun că teatrul ar fi în imposibilitatea de a elibera la timp scena pentru compania de spectacole.

Când Teatrul Regal i-a informat pe reprezentanţii Shen Yun despre anularea spectacolului din data de 7 ianuarie, a motivat că opera Das Rheingold, care avea spectacol cu o zi înainte şi după Shen Yun, va întâmpina dificultăţi în dezasamblarea decorurilor.

În România, Shen Yun Performing Arts a susţinut spectacole în 2008 pe scena Teatrului Naţional, la începutul lui aprilie, datele fiind situate în proximitatea celor ale summitului NATO la Bucureşti.

Turneul trupei în România a "beneficiat" şi el de atenţia nedorită a Ambasadei Chineze, care a trimis o delegaţie extrem de numeroasă de politruci la conducerea teatrului cerând oprirea spectacolelor. Cererile Ambasadei nu au fost soluţionate favorabil, spre cinstea colectivului condus la momentul respectiv de Ion Caramitru, astfel încât spectacolele au continuat conform programului.