Satelit important dispare brusc

Denumită MethaneSAT, nava spaţială în valoare de 88 de milioane de dolari a fost lansată pe orbită la bordul unei rachete SpaceX în martie 2024 şi se preconiza că va colecta date despre acest puternic gaz cu efect de seră cel puţin cinci ani, potrivit Futurism.
Însă, în ultimele două săptămâni, operatorii satelitului - organizaţia non-profit Environmental Defense Fund, nu au reuşit să stabilească contactul.
Acum, într-o lovitură finală, controlul misiunii spune că MethaneSAT a rămas fără energie, distrugând aproape orice speranţă de a-l repune în funcţiune.
„Probabil nu poate fi recuperat”, a declarat EDF într-un comunicat marţi.
Cauza nu este cunoscută în acest moment, iar ancheta privind pierderea comunicaţiilor este în curs.
Este o pierdere dureroasă, mai ales că misiunea – susţinută de Google şi de fondatorul Amazon, Jeff Bezos – demonstrase că instrumentele sale spectroscopice avansate puteau detecta emisiile din spaţiu şi le puteau urmări până la sursa lor cu o precizie remarcabilă.
Metanul reţine de 28 de ori mai multă căldură decât dioxidul de carbon şi este considerat al doilea factor care contribuie la încălzirea globală.
Mulţi oameni de ştiinţă se tem însă că, de fapt, subestimăm impactul său. Acest lucru se datorează faptului că metanul este un gaz cu efect de seră foarte permeabil, ceea ce înseamnă că o mare parte din acesta se scurge în timpul depozitării, transportului şi forării, fără a fi contabilizat. Cercetările sugerează că, în consecinţă, companiile de gaze subestimează drastic emisiile reale de metan, fiind în interesul lor să închidă ochii.
Pentru a trage la răspundere poluatorii, numeroase organizaţii, printre care şi NASA, monitorizează metanul din spaţiu. Dar MethaneSAT pretinde că o face cu suficientă precizie pentru a identifica instalaţiile responsabile.
Datele colectate de satelit – care sunt disponibile public – au implicat situri petroliere şi gaziere din America de Nord şi Asia Centrală ca emiţând cantităţi de metan mult mai mari decât se prevăzuse.
Nu este modul în care ar fi vrut să se termine lucrurile, dar, având în vedere că satelitul său a prezentat argumente convingătoare înainte de a fi scos din funcţiune, EDF alege să privească partea pozitivă a lucrurilor.