Bacteriile de pe pământ pot coloniza planeta Marte

P. P.
04.05.2014

alte articole

Planeta Marte (http://commons.wikimedia.org/)
P. P.
04.05.2014

Cercetările efectuate de oamenii de ştiinţă de pe Staţia Internaţională Spaţială (SIS) au confirmat că unele bacterii de pe pământ pot coloniza, într-un timp relatov scurt, suprafaţa planetei Marte.

Trei echipe diferite au investigat modul în care microbii de pe Pământ pot fi împiedicaţi să ajungă pe Marte la bordul unei navete spaţiale.

Este aproape imposibil să îndepărtezi toată contaminarea biologică de pe echipamentele trimise pe alte planete. Înţelegând mai bine ce organisme pot supravieţui în spaţiu, misiunile interplanetare pot înţelege ce forme de viaţă microscopică au şanse mari să contamineze alte planete.

”Dacă eşti capabil să reduci numărul acestora la un nivel acceptabil, presupunerea noastră este că formele de viaţă nu vor supravieţui în condiţiile dure din spaţiu”, a declarat Kasthuri Venkateswaran din partea Jet Propulsion Labobratory.

Pentru a investiga mai bine problema, cercetătorii au decis să expună în spaţiu, pentru o perioadă de 18 luni, organismele ”dure” de pe Terra.

”Am descoperit că unele... sunt parţial rezistente chiar şi în cele mai ostile medii din spaţiu, inclusiv în vid puternic, fluctuaţii de temperatură, în radiaţii solare electromagnetice extraterestre şi radiaţii cu ioni cosmici”, au notat mai mulţi cercetători.

O altă echipă de cercetători au expus bacteriile în condiţii asemănătoare celor din spaţiu pentru aproape un an şi jumătate.

”După 18 luni de expunere... în condiţii de spaţiu... sporii arătau o rată de supravieţuire de 10% până la 40%. Când au fost ţinuţi la bordul SIS, în condiţii care simulau atmosfera de pe Marte, sporii au arătat o rată a supravieţuirii de 85% până 100%.

Când bacteriile din familia Firmicute sunt expuse la stres, pot forma o carapace de protecţie, denumită endospor. Acest înveliş protejează organismul de condiţiile extreme de mediu - precum seceta.

O echipă de cercetători din Germania, Franţa şi Statele Unite au expus bacteriile la condiţii similare cu cele de pe Marte. Acestea au rezistat, singurul lucru care le-a distrus fiind lumina ultravioletă.

”Parametrii de mediu întâlniţi într-un stagiu pe Marte au adus pagube relativ mici sporilor, care au arătat o rată de supravieţuire de 50%. Informaţiile au demonstrat că sporii au o rată mare de supravieţuire pe Marte dacă sunt protejaţi împotriva radiaţiilor solare”, au concluzionat cercetătorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor