O fosilă preistorică, veche de peste 210 milioane de ani, descrie o urmă asemănătoare cu cea a unei mâini de umanoid
alte articole
Cercetătorii chinezi au descoperit în regiunea sud-vestică a Chinei, Sichuan, o fosilă preistorică. Piatra a păstrat timp de 210 milioane de ani peste 10 urme, care descriu un picior cu cinci degete poziţionate asemănător cu cele ale mâinii umane.
Noile amprente de pe fosilele descoperite în Sichuan sunt diferite faţă de aproape toate celelalte urme de dinozauri din China. Atât de diferite, încât cercetătorii susţin acum că ele ar putea fi ale unui archosaur preistoric denumit ”bestia cu mână de om”, a declarat Xing Lida din partea Universităţii de Geoştiinţe din China.
Aceste urme au arătat o similitudine morfologică cu urmele ”bestiei cu mână de om”- denumită astfel din cauza amprentei cu cinci degete ce se asemănau unei mâini umane.
Amprentele, descoperite anul trecut, au fost studiate recent de o multitudine de oameni de ştiinţă şi cercetători.
Urmele vechi de 210 milioane de ani, localizate în oraşul Panzhihua din Sichuan, au fost descoperite într-o regiune erodată din aleurit gri-purpuriu, ce avea o mărime de peste 30 de metri. Urmele conţin mai multe de 10 amprente succesive, fiecare urmă având aproximativ 45 de centimetri.
Xing nu crede că amprentele ar aparţine unui dinozaur.
”Urmele arată o formă diferită de a amprentelor care se pot găsi în cărţile cu dinozauri. Aceste fosile ciudate arată o formă cu patru degete şi un deget mare în timp ce dinozauri au de obicei trei degete şi un deget mare sau cinci degete şi un deget mare”, a adăugat Xing.
Comparaţia cu ”bestia cu mână de om”
Noile amprente lasă totuşi o impresie diferită faţă de cele lăsate de ”bestia cu mână de om”, care are aranjamentul degetelor simetric de la cel de-al doilea deget până la cel de-al al patrulea iar cel de-al cincilea este poziţionat în exterior.
”Bestia-mână de om” se referă în general la o familie de archosauri apărută în perioada Permiană Târzie, între 260 şi 251 de milioane de ani în urmă, specie care a devenit dominantă pe glob în perioada Triasicului (între 250 şi 200 de milioane de ani în urmă).
Urmele ”bestiei cu mână de om” au fost descoperite în regiunea Guizhou în anii 1960. Conform estimărilor, animalul ar fi depăşit cinci metri înălţime.
Totuşi, este mult prea devreme să atribuim aceste urme recente archosaurilor din Triasic deoarece este numai o ipoteză, a subliniat Xing, adăugând că diferenţele dintre cele două indică existenţa unei creaturi diferite.
Cercetătorii nu ştiu dacă această creatură era un prădător şi dacă ea vâna dinozauri mai mici.