Baconschi: Până şi Moscova s-a mirat de strategia externă a lui Corlăţean în dosarul ucrainean

Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, a criticat luni strategia lui Titus Corlăţean în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, care este asemănătoare cu cea a Kremlinului mai degrabă cu cea a unui ministru de Externe care reprezintă un stat european.
Andrei Pricopie
10.03.2014

alte articole

Teodor Baconschi (SAMUEL KUBANI/AFP/Getty Images)
Andrei Pricopie
10.03.2014

Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, a criticat luni strategia lui Titus Corlăţean în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, care este mai degrabă asemănătoare cu cea a Kremlinului decât cu cea a unui ministru de Externe care reprezintă un stat european.

„După victoria Euro-maidan-ului şi căderea lui Ianukovici, dl Corlăţean nu a avut o vorbă bună despre noul guvern de la Kiev, care promovează aderarea la NATO şi doreşte să semneze Acordul de Asociere cu UE cât mai curând. Sau care gestionează atât de reţinut agresiunea rusească în Crimeea. Singura grijă a dlui Corlăţean a fost legată de riscul abrogării Legii limbilor regionale, care ar putea afecta etnicii români. A dat vreo trei comunicate nervoase, s-a văzut cu dna Astrid Thors, comisar OSCE pentru minorităţi: i-au trebuit câteva săptămâni, între 23 februarie şi 4 martie, pentru a afla, în sfârşit, ca Legea limbilor regionale NU fusese de fapt abrogată”, a declarat Teodor Baconschi.

Acesta a remarcat că politica externă promovată de ministrul de Externe Titus Corlăţean este una asemănătoare cu cea a Kremlinului, în ciuda faptului că Ucraina se îndreaptă cu paşi grăbiţi în direcţia UE - NATO.

„Până şi Moscova s-a mirat văzând cât de apropiată e abordarea sa cu privire la etnicii ruşi din Ucraina de abordarea dlui Corlăţean, care vânează pretexte, se luptă cu false pericole şi ratează punct cu punct dinamica diplomatică euro-atlantică. Ucraina pe drumul UE şi NATO serveşte nemijlocit interesul naţional al României. Inclusiv în materie de standarde aplicate minorităţilor, deci şi etnicilor români. Ridicolul suprem constă în faptul că dl Corlăţean a ratat mizele mari şi s-a luptat cu o moară de vânt: repet, legea limbilor regionale NU a fost abrogată, pt că preşedintele interimar al Ucrainei s-a opus prin veto”, a subliniat Baconschi.

Titus Corlăţean a mai fost criticat recent de Adrian Papahagi care a declarat că „nu ştie să iasă din crisparea securisto-iliesciano-(post) sovietică”.

Europarlamentarul Cristian Preda este un pic mai dur în declaraţii: „Titus C. e cel mai slab ministru de externe pe care l-a avut România din 1990 încoace. Are mai multe declaraţii despre politică internă decât despre cea externă. E un caz unic în lume!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor