Kasparov: "Folosiţi băncile, nu tancurile, împotriva dictatorului Vladimir Putin"

Marele maestru al sahului, Garry Kasparov
Marele maestru al sahului, Garry Kasparov (Win McNamee / Getty Images)

Gary Kasparov, fostul campion mondial de şah, dar şi unul dintre principali disidenţi din Rusia, în prezent preşedinte al Fundaţiei pentru Drepturile Omului de la New York, a scris un comentariu pentru Wall Street Journal în care a dat o soluţie concretă la rezolvarea crizei din Crimeea şi anume vizarea oligarhilor care sunt în spatele preşedintelui rus Vladimir Putin şi care, odată loviţi de sancţiunile economice, i-ar retrage imediat sprijinul acestuia.

„Pentru a doua oară în ultimii şase ani, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor ruse aflate peste o graniţă recunoscută la nivel internaţional să ocupe un teritoriu. Acest fapt trebuie să fie menţionat în mod clar înainte de orice discuţie despre motive sau consecinţe. Trupele ruseşti au luat Crimeea şi ele nu pleacă în ciuda protestelor guvernului ucrainean. La cinci sute de kilometri sud-est, soldaţii ruşi încă ocupă părţi din Georgia - Osetia de Sud şi Abhazia - unde au rămas după invazia declanşată de Putin din 2008 şi anexarea de facto. Putin aparţine unui club exclusivist, alaturi de Saddam Hussein şi Slobodan Milosevic, fiind unul dintre foarte puţinii lideri care au invadat o ţară vecină în era nucleară. O astfel de agresiune expansionistă brutală a fost ieşită din uz încă de pe vremea lui Adolf Hitler, care a eşuat în cele din urmă, şi a lui Iosif Stalin, care a avut succes”, a scris Kasparov.

În opinia lui Kasparov, tacticile lui Putin sunt comparabile cu cele ale anexării Austriei şi ocupaţiei naziste şi anexării regiunii sudete din Cehoslovacia în 1938.

„Aceeaşi retorică despre protejarea populaţie ameninţate, aceeaşi propagandă plină de minciuni, justificări şi acuzaţii. Cele mai multe dintre declaraţiile Kremlinului cu privire la Crimeea ar fi putut fi traduse din germană. Putin urmează, de asemenea, modelul lui Stalin privind Polonia: Mai întâi invadează, apoi negociază. Crimeea va fi obligată să organizeze un referendum cu privire la aderarea Rusiei în doar 10 zile, un vot care va avea loc în condiţii preferate ale Kremlinului, cu pistolul la tâmplă”, a precizat Kasparov.

Disidentul rus a subliniat că mutarea lui Putin în Crimeea a venit la scurt timp după ce fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a fugit de la Kiev şi a lăsat în urmă mii de documente şi câteva palate, dovezi cu privire la anvergura corupţiei sale personale şi politice.

„Fuga sa, cumpărată cu sânge de oamenii curajoşi din Ucraina, l-a făcut pe stăpânul său, Putin, să arate slab. Ca orice bătăuş din curtea şcolii, sau şef de mafie, el a găsit imediat un mod de a arăta şi a se simţi din nou dur. Peninsula pivotală Crimeea, cu o mare populaţie pro-Rusia şi vulnerabilitate geografică (şi o bază navală rusă), era alegerea evidentă”, a adăugat acesta.

Kasparov a remarcat că este o pierdere de timp să încercăm să discernem strategia profundă din spatele acţiunilor lui Vladimir Putin, pentru că nu există interese naţionale complexe în spatele calculelor făcute de el.

„Sunt doar interese personale, interesele celor din anturajul său de a-l menţine la putere şi de a consolida cât mai bine respectiva putere. Fără alegeri reale sau a o mass-media liberă, singura cale prin care un dictator poate comunica cu supuşii săi este prin propagandă şi singurul mod în care îşi poate valida puterea este prin spectacole regulate de forţă. În interiorul Rusiei acea forţă vine prin represiunea dizidenţilor şi a drepturilor civile. În străinătate, forţa sub formă de acţiuni militare, sancţiuni comerciale sau extorcare de gaze naturale se aplică ori de câte ori Putin crede că poate scăpa basma curată”, a susţinut disidentul rus.

Luni, pieţele au scăzut în răspuns la vestea că Rusia a invadat o naţiune europeană. Doar câteva zile mai târziu, în timp ce declaraţii spălăcite emanau de la Casa Albă şi Uniunea Europeană, majoritatea pieţelor au revenit complet.

Când pieţele s-au deschis în dimineaţa zilei de luni, investitorii au primit prima şansă de a reacţiona la intervenţia rusă din week-end în Ucraina, şi, drept rezultat, indicii bursieri cheie din Rusia s-au micşorat cu mai mult de 10%, o sumă care se ridică la aproape 60 miliarde de dolari în acţiuni, într-o singură zi, în timp ce gigantul rus Grazprom care deţine monopolul asupra gazelor naturale şi care aduce aproximativ un sfert din veniturile fiscale din Rusia, a pierdut 15 miliarde dolari din valoarea de piaţă - într-o zi. Valoarea monedei ruse a scăzut în raport cu dolarul atingând un punct minim record, iar banca centrală din Rusia s-a văzut nevoită să cheltuiască 10 miliarde dolari pe pieţele de schimb valutar, încercând să o sprijine.

„Datorită accesului lor neîngrădit la pieţele occidentale, Putin şi gaşca lui au exploatat angajamentul Vestului cu Rusia într-un mod pe care liderii Uniunii Sovietice nici nu l-au visat. Dar aceasta înseamnă, de asemenea, că sunt vulnerabii într-un mod în care sovieticii nu au fost. În cazul în care Occidentul pedepseşte Rusia cu sancţiuni şi un război comercial, care ar putea fi eficace în cele din urmă, dar ar fi, de asemenea, crud faţă de cei 140 de milioane de ruşi care trăiesc sub conducerea lui Putin. Şi nu ar fi necesar. Mai bine să-i sancţioneze pe cei 140 de oligarhi care ar l-ar arunca pe domnul Putin la coşul de gunoi chiar de mâine, dacă el nu va putea să le protejeze activele din străinătate. Să le ţintească vizele, vilele si acţiunile de la Londra, iahturile şi conturile lor bancare elveţiene. Folosiţi băncile, nu tancurile. Joi, SUA a anunţat astfel de sancţiuni, dar acestea trebuie să fie însoţite şi de cele ale Uniunii Europeane pentru a fi cu adevărat eficiente. În caz contrar, pierderea de pe Wall Street este un câştig pentru Londra şi tactica divide şi cucereşte a lui Putin va funcţiona din nou”, a explicat Kasparov.

„Dacă Putin reuşeşte şi dacă nu va exista niciun răspuns occidental unit, el va fi reuşit, indiferent dacă rămân sau nu trupele ruse în Crimeea - lumea, sau cel puţin alcătuirea mondială, aşa cum o ştim va lua sfârşit. Universul post-1945 al integrităţii teritoriale a fost rupt în bucăţi şi va avea un impact de anvergură, indiferent de ceea ce spun în următoarele câteva zile pieţele şi experţii”, a adăugat acesta.

Kasparov a concluzionat: „Pentru cei care se întreabă care vor fi consecinţele lipsei de acţiune a lumii libere în faţa situaţiei din Ucraina, vă spun că răspunsul se desfăşoară sub ochii voştri. Acesta este preţul pentru lipsa unui răspuns la criza din Georgia şi din Siria. Înseamnă că se vor repeta la nesfârşit până când nu vor mai putea fi ignorate. Preţul pasivităţii în faţa agresiunii unui dictator este că mereu va exista o altă situaţie similară. Şi în lumea din zilele noastre, cu cât aştepţi mai mult cu cât preţul va fi mai mare”.