Putin nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace din 2014 iar conflictul din Ucraina s-ar putea regăsi pe ordinea de zi a comitetului Nobel, relatează Reuters.

Anunţul vine la o zi după ce Rusia a lansat cu succes o rachetă intercontinentală balistică, iar Crimeea este împânzită de soldaţi şi forţe pro-ruse în slujba guvernului de la Kremlin. Preluarea de către Rusia a controlului asupra regiunii Crimeea din Ucraina, după ce preşedintele Viktor Ianukovici a fost demis la 22 februarie, a determinat cea mai gravă confruntare între Moscova şi Occident de la sfârşitul Războiului Rece şi până în prezent.

Pe lângă numele lui Putin, pe lista celor propuşi la Premiul Nobel pentru pace se regăseşte faimosul Edward Snowden aflat în închisoare pentru spionaj dar şi personaje apreciate, precum şi adolescenta pachistaneză Malala Yousafzai, împuşcată în cap de talibani pentru că a militat pentru dreptul fetelor la educaţie, sau Papa Francisc.

În acest an s-a înregistrat un număr record de candidaţi - 278, printre care 47 de organizaţii, a declarat directorul norvegian Nobel Institutului, Geir Lundestad.

La sfârşitul lunii aprilie lista va fi redusă la o duzină de candidaţi, iar câştigătorul va fi anunţat în cea de-a doua vineri a lunii octombrie, premiul urmând să fie prezentat pe 10 decembrie.

Reamintim că "pacifistul" Putin, care se erijează în apărător al ruşilor din Crimeea pentru a justifica prezenţa soldaţilor săi pe teritoriul ucrainean, este acuzat de unul dintre foştii săi consilieri că a trimis divizii speciale ruse în Ucraina pentru a trage tot în ruşi, în scopul de a-şi oferi singur pretext pentru declanşarea unui război.

”Câteva grupuri ale forţelor speciale ruseşti sunt deja în Ucraina. Aceştia nu sunt numai ”tituşkii” (mercenari pro-ruşi din Ucraina n.r.-) sau ”turişti ruşi” care ridică steagul Rusiei în sediile guvernamentale, ci divizii speciale ruse, care au ca scop să deschidă focul şi să ucidă cetăţenii ruşi şi soldaţii ruşi pe teritoriul Ucrainei, pentru a prezenta acele decese ca pe o provocare”, a declarat Andry Ilarionov, fost consilier a lui Putin, într-un interviu.