Arta navigării prin presiunile internaţionale: Cum îşi desfăşoară Kremlinul afacerile prin portul olandez Rotterdam
focus
alte articole
Producătorul rus de îngrăşăminte Uralchem-Uralkali a ajuns la un acord cu Olanda, Estonia şi Belgia pentru a livra în Africa încărcături de îngrăşăminte blocate în aceste ţări, a anunţat sâmbătă agenţia de ştiri TASS. Totodată, luna trecută, Guvernul olandez a emis peste 90 de derogări de la sancţiuni în cazul mai multor companii.
TASS l-a citat pe şeful Uralchem, Dmitri Koniaev, care a declarat că grupul "colaborează activ cu ONU pentru a organiza livrări gratuite în Africa a peste 262.000 de tone de îngrăşăminte minerale care au fost ‘îngheţate’ în ţările UE".
Olanda a anunţat vineri că, în urma unei solicitări din partea Naţiunilor Unite, va permite expedierea către Malawi a 20.000 de tone de îngrăşăminte ruseşti care au fost blocate în portul Rotterdam din cauza sancţiunilor împotriva unei persoane din Rusia, pe care nu a numit-o, relatează Reuters.
De asemenea, Olanda a mai precizat că o condiţie a acordului a fost ca persoana sancţionată şi compania rusă să nu câştige nimic din tranzacţie.
Koniaev a menţionat că au fost încheiate acorduri pentru a exporta îngrăşăminte blocate în Olanda, Belgia şi Estonia, dar nu a precizat cantităţile din fiecare ţară sau destinaţiile africane.
Potrivit oficialilor ONU, primul transport de îngrăşăminte donate este aşteptat să se îndrepte spre Malawi în cursul săptămânii viitoare.
Exporturile ruseşti de cereale şi îngrăşăminte nu sunt blocate direct de sancţiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina, dar Moscova s-a plâns că sunt perturbate deoarece sancţiunile afectează accesul la finanţare, asigurări şi porturi.
Reamintim, în acest context, că, în octombrie, Guvernul olandez a emis nu mai puţin de 91 de derogări de la sancţiunile împotriva Rusiei de când aceasta a invadat Ucraina la sfârşitul lunii februarie, a relatat RTL Nieuws, după ce a discutat cu ministerele ţării.
Totuşi, ministerele au protejat numele companiilor implicate, valoarea tranzacţiilor care au fost scutite şi sectoarele de afaceri vizate pe motiv că informaţiile sunt “sensibile pentru companii”, potrivit sursei citate.
Ministerele Afacerilor Externe, Afacerilor Economice, Finanţelor, Infrastructurii şi Educaţiei au voie să acorde scutiri de sancţiuni pentru "a permite un anumit grad de flexibilitate în cazuri specifice", a afirmat purtătorul de cuvânt.
În aprilie, Uniunea Europeană a interzis navelor sub pavilion rusesc accesul în porturile europene.
Ministerul olandez al Infrastructurii şi Gospodăririi Apelor a emis derogări pentru ca 34 de nave să poată avea acces în porturile olandeze, de exemplu, deoarece transportau mărfuri importante precum aluminiu şi alimente.
"Relaţiile diplomatice" au fost declarate ca fiind motivul pentru care Ministerul Afacerilor Externe a acordat o scutire, a mai transmis RTL Nieuws. Într-un caz izolat, a fost permisă efectuarea de tranzacţii care implicau bănci ruseşti deţinute majoritar de stat.
Ministerul olandez de Finanţe a acordat 13 derogări suplimentare legate de active sau bunuri îngheţate care intră sub incidenţa regimului de sancţiuni UE.
La rândul său, Ministerul pentru Climă şi Energie, care se află în subordinea Ministerului Afacerilor Economice, a acordat 25 de derogări pentru ca organizaţiile olandeze să poată obţine în continuare energie de la fostele companii Gazprom.
Derogările respective ajută 150 de companii şi organizaţii, inclusiv municipalităţi, şcoli şi comisii de apă, a menţionat ministerul pentru postul de televiziune.
Iar Ministerul Comerţului Exterior şi Cooperării pentru Dezvoltare, care se află în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, a emis 18 derogări pentru 13 organizaţii din "motive umanitare" pentru cooperarea dintre UE şi Rusia pe "chestiuni pur civile".