Polonia cere ajutor de la membrii NATO la supravegherea Mării Baltice

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz (Getty Images)
Redacţia
13.12.2024

Polonia doreşte ca mai multe nave militare ale membrilor NATO să participe la supravegherea Mării Baltice, inclusiv cele din afara regiunii, având în vedere ameninţarea potenţială din partea Rusiei, a declarat ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, citat de Reuters.

Varşovia va solicita un angajament mai larg din partea aliaţilor la următorul summit NATO de la Haga din iunie anul viitor, a mai spus el într-un interviu acordat Reuters.

Importanţa securizării Mării Baltice a fost pusă în evidenţă în noiembrie, când două cabluri submarine de fibră optică au fost tăiate, ţările aliate declarând că suspectează un sabotaj.

Kosiniak-Kamysz a declarat că, aşa cum aliaţii patrulează şi securizează spaţiul aerian deasupra statelor baltice, ţările din afara regiunii ar trebui, de asemenea, să contribuie la patrulele navale în mare.

„Cei care sunt departe de conflictul cu Ucraina, acele ţări care nu sunt la fel de direct implicate ca Polonia, ar trebui să contribuie la securitate în acest fel”, a declarat Kosiniak-Kamysz.

Comentariile ministrului reflectă opinia multor lideri europeni potrivit căreia continentul trebuie să îşi consolideze urgent apărarea, motivată de temerile că o ţară din UE ar putea fi următoarea ţintă a preşedintelui rus Vladimir Putin după Ucraina.

Revenirea iminentă a lui Donald Trump la Casa Albă şi concentrarea tot mai mare a Statelor Unite asupra Chinei au stârnit, de asemenea, îngrijorare.

Când a fost întrebat dacă Polonia este pregătită să riposteze Rusiei, Kosiniak-Kamysz a spus: „Multe dintre lucrurile care se întâmplă - acestea sunt acţiuni care sunt dictate de politica de descurajare, în primul rând de elementul de descurajare, astfel încât să nu fie profitabil pentru nicio ţară, în acest caz cea care este un adversar precis definit, adică Federaţia Rusă, să atace Europa şi să atace ţările NATO”.

El a evidenţiat Germania şi Franţa ca ţări care ar putea contribui cu forţe navale la patrularea Mării Baltice.

Întrebat dacă Statele Unite ar putea ajuta, Kosiniak-Kamysz a spus: „Ne aflăm într-un punct în care Europa trebuie să îşi dovedească capacitatea de a se apăra pentru a păstra americanii în Europa”.

Alegerea lui Trump pentru un al doilea mandat prezidenţial a ridicat temeri cu privire la angajamentul SUA de a sprijini Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei şi cu privire la rolul Washingtonului în NATO.

Polonia a demonstrat că este un bun partener de afaceri şi un aliat dovedit al SUA, fiind membrul NATO cu cel mai mare buget pentru apărare în termeni de PIB şi un mare achizitor de echipamente de apărare americane, a declarat Kosiniak-Kamysz.

Din cauza ameninţărilor în creştere, Polonia a subliniat în mod repetat importanţa creşterii cheltuielilor pentru apărare.

Kosiniak-Kamysz a declarat că UE trebuie să cheltuiască cel puţin 100 de miliarde de euro pentru apărare, deoarece „fără o schimbare în abordarea Uniunii Europene, care astăzi cheltuieşte un miliard şi jumătate de euro pentru industria de apărare... acest lucru se va termina prost”.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a cerut membrilor alianţei să sporească sprijinul militar acordat Ucrainei împotriva invaziei ruse, pentru a consolida poziţia Kievului înaintea unor eventuale negocieri cu Moscova pentru a pune capăt războiului.

În timp ce Norvegia a anunţat desfăşurarea avioanelor sale F-35 pentru a proteja spaţiul aerian polonez, avioanele poloneze MiG-29, pe care preşedintele Volodimir Zelenski le-a solicitat în mod repetat, nu pot fi încă trimise în Ucraina, a declarat Kosiniak-Kamysz.

„Condiţia care oferă statului polonez şansa unei securităţi complete nu este îndeplinită”, a afirmat el. „Avem nevoie de un program complet de sprijin”.

Deşi a salutat desfăşurarea norvegiană, Polonia aşteaptă mai mult de la aliaţii săi şi discută cu ei despre acest lucru, a adăugat ministrul polonez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor