Moldova declară stare de urgenţă în energie înainte de preconizata sistare a gazelor ruseşti. Transnistria, cuplată la gazul rusesc
Parlamentul Republicii Moldova a votat vineri dimineaţă în favoarea declarării stării de urgenţă ca răspuns la o aşteptată întrerupere a livrărilor de gaz, în timp ce Ucraina se pregăteşte să oprească tranzitul de gaze prin teritoriul său lună viitoare, scrie Moscow Times.
Măsura de urgenţă, care intră în vigoare la 16 decembrie pentru o perioadă de 60 de zile, acordă guvernului Moldovei autoritatea de a impune întreruperi de energie şi de a limita exporturile de energie pentru a atenua o potenţială criză umanitară.
Decizia vine ca urmare a anunţului Ucrainei că, după 31 decembrie, va încheia un acord de tranzit al gazelor care permite gazului rusesc să ajungă în Europa, inclusiv în Moldova.
Guvernul Moldovei a depus eforturi pentru a-şi reduce dependenţa de energia rusească, asigurându-şi aprovizionarea de la furnizori europeni după invazia Ucrainei din 2022. Cu toate acestea, regiunea separatistă Transnistria, susţinută de Moscova, continuă să primească gaz rusesc la un preţ fix relativ scăzut.
Transnistria şi-a declarat propria urgenţă energetică la începutul acestei săptămâni.
Premierul moldovean Dorin Recean l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că foloseşte Transnistria pentru a „ţine ostatică” regiunea şi a crea o „problemă artificială”, în ciuda existenţei unor rute energetice alternative.
„Această iarnă trebuie să fie ultima din istoria ţării când putem fi supuşi şantajului energetic”, a declarat Recean înainte de votul de urgenţă, care a trecut cu sprijinul a 56 din cei 101 deputaţi ai parlamentului.
„Moscova face acest lucru pentru a destabiliza situaţia din Moldova”, a adăugat el, citat de Reuters.
Luna trecută, ministrul energiei din Moldova a purtat discuţii cu directorul general al Gazprom, Alexei Miller. Gigantul energetic rus de stat a declarat că ambele părţi „au convenit să continue discuţiile privind opţiunile de organizare a livrărilor de gaze naturale ruseşti către Moldova începând cu 1 ianuarie 2025”.
Viitoarele livrări de gaze rămân incerte, deoarece Rusia cere Moldovei să achite o datorie estimată la 709 milioane de dolari pentru livrările anterioare de gaze naturale.