Trupele ruse se află încă în bazele lor din Siria. Rusia semnalează că se încăpăţânează să rămână
Trupe ruse sunt încă staţionate la bazele din Siria după căderea guvernului lui Bashar al-Assad, iar analiştii spun că o evacuare va fi uşor de observat, potrivit Business Insider.
Kremlinul are două facilităţi majore în ţară care au fost găzduite de Assad - o bază navală în Tartus şi baza aeriană Khmeimim - care sunt cruciale pentru accesul Rusiei la Marea Mediterană şi Africa.
Presa de stat rusă afirmă că forţele rebele controlează acum provincia Latakia, unde se află aceste baze.
Având în vedere că accesul pe termen lung al Moscovei la aceste baze este acum sub semnul întrebării, imaginile din satelit arată că navele sale de război au părăsit Tartus începând de luni. Mai multe au fost reperate ocupând poziţii la aproximativ 15 km de coastă.
Nu este clar dacă aceste nave se vor întoarce.
Dar imaginile din satelit arată, de asemenea, că o evacuare completă a Tartusului nu a avut loc, a declarat pentru Financial Times Dara Massicot, senior fellow la Carnegie Endowment for International Peace.
„Dacă ar trebui să părăsească Tartus, aţi vedea de fapt mai multe nave apărând pentru a ajuta la mutarea lucrurilor”, a declarat ea pentru publicaţia respectivă.
Este posibil ca Rusia să îşi fi mutat temporar navele în larg pentru a le proteja în timp ce condiţiile din Siria rămân incerte.
La Khmeimim, pe care Rusia o foloseşte ca principal canal pentru transportul trupelor în Africa, imaginile prin satelit din această săptămână au arătat că o mare parte din echipamentele Kremlinului, inclusiv avioane de luptă şi elicoptere, au rămas la faţa locului.
Massicot a scris într-un fir pe X că o evacuare a bazei aeriene „va fi evidentă”.
„O evacuare aeriană ar necesita sute de ieşiri ale IL-76 şi An-124, nu cele câteva identificate ieri la Khmeimim”, a scris ea, referindu-se la mai multe avioane de marfă Ilyushin şi Antonov reperate la Khmeimim la începutul acestei săptămâni.
„Când forţele ruse s-au desfăşurat în Siria în 2015, au efectuat aproape 300 de ieşiri în două săptămâni, şi asta a fost înainte de extinderea bazei”, a adăugat Massicot.
Analiştii de la Institute for the Study of War, un think tank din Washington, DC, au scris că Rusia întârzie probabil o evacuare totală în timp ce încearcă să ajungă la o înţelegere cu noul guvern sirian.
Aceştia au afirmat că Rusia îşi menţine în continuare activele în Khmeimim şi că „lipsa unui răspuns rusesc coerent” indică faptul că Moscova încă urmăreşte situaţia.
„Este foarte probabil ca autorităţile de la Kremlin să ezite să evacueze complet toate activele militare din Siria în cazul în care poate stabili o relaţie cu forţele opoziţiei siriene şi cu guvernul de tranziţie şi poate continua să asigure securitatea bazei şi a personalului său din Siria”, au scris analiştii.
De asemenea, Rusia semnalează că nu renunţă la bazele sale vitale.
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat reporterilor că Rusia este în contact cu „cei capabili să asigure securitatea bazelor militare”.
Între timp, media rusă de stat TASS a citat o sursă anonimă de la Kremlin care a declarat că liderii opoziţiei siriene au garantat securitatea bazelor Tartus şi Khmeimim.
Pe de altă parte, divizia de informaţii a Ucrainei a declarat marţi că Rusia are un plan de evacuare a Khmeimim cu Antonov-uri şi Ilyushin-uri şi că trupele ruse au început dezmembrarea echipamentelor de la Tartus sub supravegherea forţelor speciale. Acesta nu a precizat din ce surse a obţinut aceste informaţii.
În ciuda acestor previziuni, nu este clar cum va lua formă Siria post-Assad. Forţele rebele din ţară au fost în mare parte divizate, constând din diferite facţiuni separate care împărtăşeau cauza comună a răsturnării lui Assad.
Mohammed al-Bashir, care a condus părţile controlate de rebeli din nordul Siriei, a declarat marţi că a fost numit prim-ministru interimar.
Gruparea islamistă care se află la cârma victoriei rebelilor, Hayat Tahrir al-Sham, este condusă de Abu Mohammad al-Jolani, un fost luptător afiliat Al-Qaeda despre care se spune că a rupt legăturile cu organizaţia teroristă.
Cu toate acestea, SUA îl consideră în continuare un terorist, pe capul său fiind pusă o răsplată de 10 milioane USD.