Elveţia intenţionează să modernizeze reţeaua de buncăre anti-atomice din perioada Războiului Rece
Elveţia doreşte să îşi modernizeze reţeaua de adăposturi anti-atomice, care sunt considerate din ce în ce mai mult un avantaj într-o perioadă de incertitudine globală sporită, în special după invazia Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.
Datorită unei legi din 1963, Elveţia este deja înaintea unor vecini precum Germania, în privinţa reţelei de adăposturi anti-atomice publice. Fiecăruia dintre cei 9 milioane de locuitori ai săi, inclusiv străinilor şi refugiaţilor, îi este garantat un loc într-un buncăr pentru a-i proteja de bombe şi radiaţii nucleare.
„În următorii ani, Confederaţia (elveţiană) doreşte să elimine unele dintre excepţiile de la normele actuale şi să actualizeze unele dintre adăposturile mai vechi”, a declarat pentru Reuters Louis-Henri Delarageaz, comandantul protecţiei civile pentru cantonul Vaud.
Guvernul a lansat consultări în octombrie pentru a asigura „rezilienţa în caz de conflict armat” a Elveţiei şi planifică o modernizare de 220 de milioane de franci elveţieni (250 de milioane de euro) a structurilor vechi.
„Aceasta nu înseamnă că ne pregătim pentru un conflict - nu acesta este mesajul - dar avem o reţea de adăposturi şi trebuie să le întreţinem şi să ne asigurăm că sunt funcţionale”.
Elveţia a stat departe de războaie externe de când a devenit neutră, în 1815. Ea a fost ocupată de Franţa în secolul al XVIII-lea şi a suferit unele bombardamente aeriene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Delarageaz a declarat că biroul său a primit o creştere a numărului de apeluri de la locuitori îngrijoraţi cu privire la adăposturi după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022.
„Dintr-o dată... am fost într-adevăr extrem de căutaţi de oameni care doreau să ştie: unde sunt adăposturile, unde este locul meu, adăpostul meu este gata?”, a spus el, adăugând că cererile pentru un loc din partea cetăţenilor francezi au trebuit să fie refuzate.
Deşi majoritatea elveţienilor au adăposturi private, unii se bazează pe buncărele comunitare. Lângă biroul său se află unul dintre cele 350 de astfel de adăposturi ale cantonului, bine întreţinut, cu paturi suprapuse şi toalete.
„În Elveţia suntem prevăzători”, a declarat Delarageaz. „Există un proverb latin care spune: „Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război”.”