Antonescu: Acţiunea Rusiei în Crimeea a fost o "contraofensivă"
alte articole
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul partidului, că liberalii salută semnarea părţii politice a Acordului de Asociere UE-Ucraina, apreciind că acest "eveniment istoric" este favorabil şi pentru parcursul european al Republicii Moldova. Totodată, Antonescu a catalogat drept o "contraofensivă" acţiunea Rusiei în Crimeea.
"PNL salută evenimentul istoric de astăzi, decizia luată în Consiliul European de semnare a capitolului politic, a componentei politice a acordului de asociere UE-Ucraina. Considerăm că este un răspuns prompt şi pragmatic la toate evenimentele pe care le cunoaştem în această regiune din ultima vreme şi de asemenea considerăm că este o decizie luată la nivel european favorabilă nu doar Ucrainei, ci şi UE, favorabilă în primul rând din punctul nostru de vedere intereselor României (...) Această decizie de astăzi este favorabilă şi grăbirii străbaterii parcursului european pentru Republica Moldova, ţară de al cărei parcurs suntem cu toţii din România în mod special interesaţi", a declarat Crin Antonescu.
Liderul liberal şi-a exprimat speranţa că Moscova "va opri la episodul Crimeea contraofensiva sa, sau răspunsul regretabil din punctul meu de vedere pe care regimul de la Kremlin înţelege să-l dea aspiraţiei către anumite valori în ţări care nu sunt Rusia, sau care nu sunt dependente de Rusia, sau care nu sunt subordonate Rusiei".
Antonescu este de părere că pretenţia rusă de a avea un drept de veto, un drept de cenzură asupra deciziilor din aceste ţări, decizii cruciale, este una de neacceptat.
"Eu sper că această ripostă a Moscovei se va opri aici, dar, în acelaşi timp, sper că SUA, UE, NATO chiar, vor înţelege că aşa cum Moscova a contraatacat, trebuie să existe un semnal extrem de puternic care nu se poate reduce doar la interdicţii pentru 12 bancheri, că oamenii care au dreptul la această aspiraţie în Republica Moldova, în Ucraina, în Georgia sau în alte părţi, au în ele – în SUA, în comunitatea europeană – un partener hotărât să le susţină", a adăugat acesta.
Întrebat de ce cataloghează drept o contraofensivă acţiunea Rusiei în Crimeea, Antonescu a explicat: "Da, a fost o contraofensivă (episodul Crimeea - n.r.) la pierderea Ucrainei dintr-o sferă de influenţă pe care Rusia a încercat şi părea că reuşeşte să o consolideze odată cu înţelegerile semnate cu regimul Ianukovici".