Republica Moldova se află sub ocupaţie informaţională rusă (presa)

Epoch Times România
21.03.2014

Republica Moldova se află sub ocupaţie informaţională. Influenţa presei televizate ruse, dominantă pe piaţa informaţională din Republica Moldova, dă roade, iar autorităţile moldoveneşti şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului par să fie foarte comode în acest sens, scrie vineri 'Timpul'.

Minorităţile etnice, adică ucrainenii, ruşii, găgăuzii, bulgarii şi alţii, continuă să-şi facă studiile în limba rusă şi nu în limba lor maternă, iar o mare parte din cei trecuţi de vârsta de 40-50 nu ştiu nici să citească şi nici să scrie în limba română. Un exemplu elocvent este satul Mândra, raionul Călăraşi, în care majoritatea populaţiei, 85 la sută, este formată din etnici ucraineni, scrie 'Timpul' care publică un reportaj din această localitate.

'Dosarul transnistrean, dezbătut cu uşile închise la Chişinău şi la Moscova', titrează 'Adevărul', referindu-se la şedinţa care urmează să aibă loc vineri despre problemele de securitate din ţară şi din regiune. Joi, liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, s-a aflat la Moscova, pentru a participa la şedinţa specială dedicată 'blocadei' Transnistriei.

Comentatorul Nicolae Negru scrie în 'Ziarul Naţional' că noua situaţia geopolitică din regiune îi oferă Republicii Moldova şansa de a reglementa mai rapid conflictul transnistrean. Această posibilitate s-ar datora unei cooperări mai bune dintre Republica Moldova şi Ucraina. 'În noile condiţii de după Crimeea, când toate iluziile privind scopurile Rusiei şi capacitatea ei de a-şi stăpâni reflexele expansioniste s-au spulberat, parteneriatul moldo-ucrainean creează posibilităţi noi de abordare a separatismului transnistrean. În dialog cu Kievul, se pot identifica soluţii 'netradiţionale' şi stabili nişte premise reale pentru aplanarea şi rezolvarea paşnică a conflictului de pe Nistru. Cu puţină voinţă politică şi sprijin din partea UE şi SUA, focarul de agresiune, capul de pod rus în coasta Republicii Moldova şi Ucrainei poate fi lichidat în câţiva ani', potrivit articolului.

Pe de altă parte, expertul din cadrul Grupului pentru Studii strategice şi de securitate de la Kiev Serghei Gherasimciuk, susţine într-un interviu pentru 'Jurnal de Chişinău' că Rusia ar putea aplica în Transnistria un scenariu similar celui din Crimeea. 'Nu putem vorbi despre faptul că va fi un scenariu militar, dar în Transnistria este posibilă implementarea unui scenariu asemănător celui din Crimeea. Nu putem exclude că vor fi folosite formaţiuni militare fără însemne distinctive. În cazul segmentului transnistrean, nu sunt excluse provocări din ambele părţi, deoarece ştim foarte bine că există contingent rus în regiunea transnistreană'.

Potrivit expertului, nici UE nu este în afara pericolului din cauza unor interese economie ale unor politicieni europeni. 'De multe ori am vorbit că există pericolul transnistrizării Republicii Moldova. Nici Uniunea Europeană nu este în afara pericolului. Politicieni europeni, oameni de afaceri au conexiuni cu Gazprom-ul şi alte structuri mari ale Federaţiei Ruse. De aceea nu se grăbesc să aplice sancţiuni mai dure împotriva Federaţiei Ruse', susţine Gherasimciuk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor