Amânarea creşterii redevenţelor înseamnă amânarea celei mai predictibile resurse la buget - Iulian Iancu

Amânarea cu un an a renegocierii redevenţelor petroliere înseamnă, de fapt, "amânarea celei mai predictibile resurse de la buget", a explicat Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, miercuri seară, Realitatea TV, adăugând că "avem de-a face cu un lobby ieşit din comun din partea companiilor multinaţionale care au refuzat dezbaterea
Iulian Iancu, Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor (Camera Deputaţilor)
Loredana Diacu
04.12.2014

Amânarea cu un an a renegocierii redevenţelor petroliere înseamnă, de fapt, "amânarea celei mai predictibile resurse de la buget", a explicat preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, miercuri seară la Realitatea TV, adăugând că "avem de-a face cu un lobby ieşit din comun din partea companiilor multinaţionale care au refuzat dezbaterea".

"În construcţia unui buget, cea mai sigură componentă este cea venită din redevenţe, cea mai variabilă este cea venită din agricultură. Amânarea cu un an de zile este amânarea celei mai predictibile competenţe a bugetului nostru. De ce s-a dorit? Nu pot decât să deduc că avem de-a face cu un lobby ieşit din comun din partea companiilor multinaţionale care au refuzat dezbaterea. Refuzul şi amânarea de la sine a unor valori, care se aşază pe un palier minim, înseamnă că s-a dorit să privăm bugetul României de sume suplimentare, care ar fi ajutat execuţia bugetară de anul viitor", a declarat Iancu.

Totodată, Iancu a lansat un atac dur la adresa ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, acuzându-l că a minţit în Parlament şi a reamintit că actualul ministru a fost manager în compania OMV Petrom, fiind "cel mai activ şi agresiv reprezentant al OMV în instituţiile guvernamentale."

"(Nicolescu n.r.) şi-a permis ca în Parlamentul României să mintă şi să aducă probe mincinoase în încercarea de a salva propria lui declaraţie şi propria lui imagine, în detrimentul adevărului. Respectiv, în emisiunea dumneavoastră s-a făcut o prezentare a faptului că de la 1 ianuarie 2015 există riscul creşterii preţului la energie termică, cu 38 la sută, şi domnia sa a dezinformat, încă o dată, Parlamentul spunând că nu susţine legea pe care noi, Parlamentul, am promovat-o, nepromovând-o, aşa cum a promis, şi, cu toate acestea, a prezentat parlamentarilor nişte documente într-un mod mincinos punându-ne într-o situaţie delicată şi având de ales între a spune adevărul sau a trece sub tăcere un astfel de comportament. (...) Acelaşi personaj (Nicolescu n.r.), acum ceva timp, era cel mai activ şi agresiv reprezentant al OMV în instituţiile guvernamentale, respectiv la Ministerul de Finanţe, la Ministerul Economiei, la Guvern, în Parlament la comisiile de specialitate.", a declarat Iulian Iancu.

Reamintim că miercuri, Camera Deputaţilor a aprobat amânarea liberalizării, până în 2021, a preţurilor la gazele achiziţionate de CET-uri pentru producerea energiei termice livrate populaţiei. Această prevedere s-a constituit într-un amendament la proiectul de lege privind aprobarea OUG 35/2014 pentru completarea Legii energiei, care prevede obligativitatea producătorilor de gaze naturale de a încheia tranzacţii pe pieţele centralizate din România, în mod transparent şi nediscriminatoriu, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale din producţia proprie destinată consumului intern.

Cu ocazia dezbaterilor în Parlament, Iancu l-a acuzat pe Nicolescu că a minţit atunci când afirmase în plen "că niciodată nu s-a pus problema în România ca preţurile la energie termică să crească începând cu 1 ianuarie 2015".

În emisiunea de miercuri seara de la Realitatea TV, Iancu şi-a continuat acuzele la adresa ministrului delegat pentru Energie, afirmând că acesta minte frecvent şi face lobby în favoarea OMV.

"Îmi aduc aminte că de fiecare dată a avut curajul să aducă argumente mincinoase în faţa comisiilor. A spus în faţa Comisiei de la Senat, când am promovat legea privind utilizarea gazelor naturale pe teritoriul României, cu preponderenţă până la diversificarea resurselor de gaze naturale, din import, a minţit că OMV nu va exporta niciodată gaze. La un an jumate după, a declarat că OMV vrea să transforme România în cel mai important exportator de gaze din sud-estul Europei. Anul acesta, căpătând o calitate guvernamentală, în mod surprinzător, practic, a început să facă lobby de pe poziţia guvernamentală în a nu susţine o dezbatere publică pentru redevenţe.", a afirmat Iancu, citat de Realitatea.net.

Totodată, Iancu a mai arată că "România, din toate resursele ei, încasează în jur de 277 de milioane de euro, pe an", ceea ce reprezintă o sumă foarte mică. Din această sumă, 183 de milioane de euro vin de la OMV şi 46 de milioane de la Romgaz.

"Eu zic că este o cifră foarte mică. Însă, este adevărat că trebuie, în permanenţă, pentru o astfel de analiză, să ai în atenţie gradul de exploatare a resursei, investiţiile necesare pentru exploatarea resurselor şi recuperarea acestei investiţii de către investitori în paralel cu diminuarea rezervei acelui stat", a explicat Iancu.

De asemenea, Iulian Iancu a mai afirmat că România ar avea şansa să obţină mai mult sau să schimbe politica fiscală de colectare a redevenţelor, în condiţiile în care în prezent, redevenţa se situează "pe un palier de 7 la sută, din valoarea producţiei".

"În cazul României, redevenţa se situează undeva pe un palier de 7 la sută, din valoarea producţiei. În cazul Petrom-ului, în 2012, la o valoare a producţiei de ţiţei de 2,1 miliarde de euro, au plătit 1082 de milioane de euro. Acest lucru înseamnă circa 7 la sută redevenţe. Adică, dacă preţul barilului era de 94 de dolari, ei au plătit cam 6,5 dolari pe baril, redevenţe statului român. Ce se întâmplă în Europa? În Ungaria, redevenţele sunt între 12 şi 30 la sută. În Franţa, sunt undeva în jur de 30 la sută, Turcia - 12, 5 la sută. Atunci observăm ca şi noi am avea şansa să obţinem mai mult sau să schimbăm politica fiscală de colectare a redevenţelor”, a afirmat Iulian Iancu.

Reamintim că actualul nivel al redevenţelor petroliere a fost bătut în cuie în urmă cu zece ani de Guvernul Adrian Năstase, un nou nivel urmând să fie stabilit, potrivit legii, în acest an, până la 31 decembrie. Premierul Ponta personal a promis încă de acum doi ani că anul 2014 va aduce schimbări benefice în acest sens.

Departe de a fi aşa, guvernul a anunţat recent că redevenţele vor rămâne la acelaşi nivel şi în anul 2015, în condiţiile în care, aşa a arătat Iancu, aceste redevenţe ar constitui una din cele mai predictibile surse de venit pentru buget. Anterior acestui anunţ, Hotnews publicase informaţia că Guvernul României pregăteşte adoptarea pe şest a unei ordonate de urgenţă prin care companiile petroliere să fie exonerate de plata redevenţelor petroliere şi a altor taxe şi impozite, urmând să fie, în schimb, taxate pe profit, asta în condiţiile în care scandalul evaziunii fiscale Lukoil România, mereu pe pierdere în scripte, abia s-a stins.

În urma uriaşului scandal creat, Ioana Petrescu a venit, după câteva zile de tăcere, să corecteze informaţia, explicând că guvernul nu va scoate redevenţele, ci că le va lăsa, încă un an, la nivelul foarte scăzut stabilit de fostul premier Năstase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor