Victor Ponta: legea redevenţelor petroliere va fi pusă în dezbatere publică la începutul anului viitor

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Legea privind redevenţele petroliere va fi pusă în dezbatere publică la începutul anului viitor, a declarat vineri premierul Victor Ponta, la Huston, la finele evenimentului „România, poarta către un sector energetic sigur şi diversificat.”

Noua lege va aduce predictibilitate, a subliniat premierul, criticat puternic în ultima vreme de investitorii din SUA, pentru faptul că prin numeroasele ordonanţe de urgenţă emise de guvernul său şi prin taxele şi accizele pe care le introduce a făcut ca mediul de afaceri din România să fie nepredictibil şi neprietenos.

"Noua lege este de discutat în primul rând cu Banca Mondială, cu Fondul Monetar Internaţional, va fi pusă în dezbaterea mediului de afaceri la începutul anului viitor pentru ca acea obligaţie a statului român de a nu modifica sistemul redevenţelor expiră pe 31 decembrie 2014 şi va oferi în primul şi în primul rând predictibilitate, adică cei care vin să investească ştiu foarte clar în viitor cum îşi recuperează banii şi ce datorii au de plătit faţă de statul român', a declarat Ponta, citat de hotnews.

"Am asigurat toate companiile care sunt deja prezente în România şi mai ales cele care urmează să vină (...), am confirmat faptul că sistemul de redevenţe va fi un sistem care să asigure, sigur, resurse bugetare la media europeană însă nu va descuraja investiţiile, nu va fi un sistem în care să încercăm să luăm prea mult pentru că dacă vrei să iei prea mult după aia nu mai ai de la cine!", a mai declarat Ponta.

Amintim că, în prezent România are printre cele mai mici redevenţe pentru petrol şi gaze din UE. Redevenţele, cuprinse între 3% şi 13,5 % funcţie de tipul de hidrocarburi, au fost bătute în cuie în anul 2004, în timpul Guvernului Năstase, pentru 10 ani de zile, unul dintre principalii beneficiari fiind Petrom, actualmente OMV Petrom.

Conform fostului ministru de finanţe Gheorghe Ialomiţeanu, nivelul redevenţelor actuale este cel mai mic din UE, de până în 1% din PIB, în condiţiile în care sunt ţări europene cum ar fi Norvegia care acoperă aproape 30% din PIB din redevenţe.”

Pentru o mai mare claritate, este de menţionat că în 2012, de exemplu, statul român a încasat redevenţe în valoare de 1,4 miliarde lei (circa 300 milioane euro). OMV Petrom a achitat în 2012 redevenţe în valoare de 814,93 milioane de lei (183 mil. euro), în timp ce profitul pe care l-a realizat a fost de aproximativ 3,946 miliarde euro.

Negocierea noilor redevenţe este privită cu neîncredere de societatea civilă, având în vedere că în fruntea Departamentului pentru Energie a ajuns Răzvan Nicolescu, care vine pe post din poziţia de director în OMV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne