Lucian Bode: „Afacerea redevenţelor, arc peste timp de la Adrian Năstase la Victor Ponta”
alte articole
„Afacerea redevenţelor în România este o afacere 100% PSD. Este ca un arc peste timp de la profesor la ucenic, de la Adrian Năstase la Victor Ponta”, afirmă fostul ministru al economiei, Lucian Bode, Secretar Executiv PNL.
Nivelul redevenţelor la ţiţei şi gaze este blocat prin lege începând cu anul 2004, România având obligaţia să stabilească noi redevenţe până la 31 decembrie 2014, mai arată Bode, reamintind că, în mai 2012, Ponta promitea aducerea acestora la nivelul mediei europene, pentru ca acum, ministrul Ioana Petrescu să anunţe amânarea recalculării redevenţelor până la 1 ianuarie 2016, ceea ce este în detrimentul bugetului de stat „deja şubrezit de pomenile electorale”.
„În 2004 prin Legea 238/2014, Năstase bloca aceste redevenţe la unul dintre cele mai scăzute niveluri din Europa, aproximativ 7%, pentru o perioadă de 10 ani. Azi, ucenicul Ponta, prin habarnista-harvardistă Petrescu face acelaşi joc”, mai arată Lucian Bode, în cadrul unui comunicat de presă, remis Epoch Times.
Fostul ministru mai reaminteşte că opoziţia a cerut Guvernului în nenumărate rânduri să prezinte stadiul privind noul sistem de redevenţe pentru petrol şi gaze. Asigurările că noul nivel al redevenţelor va fi stabilit până la finele lui 2014, în urma unui proces transparent, s-au dovedit însă false, explică Bode:
''În luna septembrie formulam două întrebări către Ministerul de Finanţe şi către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pe acest subiect. Dl preşedinte Gheorghe Duţu ne asigura că va fi un proces transparent care se va încheia cu certitudine în 2014, iar doamna Petrescu ne-a transmis că, după finalizarea consultărilor la nivel interministerial şi dezbaterile publice pe tema recalculării redevenţelor, să urmăresc mass-media pentru a vedea rezultatele.
Se pare că, în timp ce doamna ministru Petrescu ne trimitea pe noi, opoziţia, în faţa televizorului dacă vrem să aflăm informaţii cu privire la stadiul recalculării redevenţelor, avea preocupări mult mai importante pentru domnia sa, sau pentru şeful dânsei, premierul Victor Ponta, contractul dintre CN Loteria Română şi Intracom SA", scrie fostul ministru.
De altfel, la fel ca şi redevenţele, şi păgubosul contract al Loteriei române cu Intarcom-ul îşi are rădăcinile în epoca lui El Însuşi, cum era supranumit Năstase:
"Deşi acest contract expirase în decembrie anul trecut, tot un arc peste timp, marca PSD, ce pleacă de la acelaşi Năstase în 2003, doamna ministru Petrescu semnează în 30.09.2014 un Ordin prin care, pentru a noua oară, prin act adiţional se prelungeşte acest contract extrem de păgubos pentru statul român. Deşi din 1 ianuarie 2014 era obligatoriu organizarea unei licitaţii internaţionale, se alege încheierea unui nou act adiţional, printr-o procedură total lipsită de transparenţă”, susţine Lucian Bode, concluzionând că actuala guvernare "îşi bate joc de români şi face jocuri mizerabile".
"Până în prezent nu a existat nicio dezbatere publică cu privire la calculul redevenţelor, necesară în orice ţară normală", mai arată deputatul, precizând că regimul redevenţelor nu trebuie tratat distinct, ci trebuie corelat cu Strategia Energetică, strategie pe care ministrul delegat pentru Energie nu a fost capabil să o realizeze nici până la această dată.
Prin amânarea proiectului de modificare a legii redevenţelor pentru începutul anului 2016 anunţată de Ioana Petrescu, se mai oferă un an de graţie pentru marile companii, care oricum plătesc printre cele mai mici redevenţe din Europa, un an în care statul român pierde, mai atrage atenţia Lucian Bode, "întrebandu-se" dacă este o coincidenţă că din Guvern face parte un fost director din cadrul unei companii private, care este principal beneficiar al acestei amânări (Razvan Nicolescu, fost director de comunicare în OMV Petrom n.r.).
"Nu avem niciun fel de strategie la nivel guvernamental pentru România, toate măsurile importante şi cu impact asupra securităţii economice fiind luate la masa baronilor PSD. Singura strategie a guvernului Ponta rămâne strategia furtului din banul public, oricât ar încerca PSD să mimeze acum disciplina după dezastrul din 16 noiembrie", concluzionează fostul ministru.
Reamintim că, în urmă cu o săptămână, hotnews informa că potrivit informaţiilor pe care le deţine, Guvernul pregăteşte un proiect de Ordonanţă de urgenţă care ar viza eliminarea redevenţelor petroliere, acestea urmând a fi înlocuite de impozitarea profitului obţinut din exploatarea resurselor petroliere. Prin respectiva ordonanţă, iniţiată de Ministerul Finanţelor şi elaborată de un grup de lucru interministerial, Guvernul urma să renunţe şi la o serie de alte taxe în vigoare, aplicate companiilor petroliere.
În urma uriaşului scandal creat (dosarul evaziunii fiscale Lukoil le-a arătat românilor cât de volatil poate deveni profitul unei companii), Ioana Petrescu a anunţat "senin", ca să-l cităm pe Bode, că discuţiile cu marile companii petroliere abia încep iar actualul nivel al redevenţelor urmează să fie prelungit încă un an.
În prezent, companiile petroliere plătesc redevenţe cuprinse între 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi. Cotele au fost stabilite, iniţial, în 2002 prin OUG 47/2002, după care, în 2004, au fost fixate prin actuala lege a petrolului, Legea 238/2004 şi sunt valabile până la 31 decembrie 2014, lucru prevăzut şi în Legea 555/2004 privind unele măsuri pentru privatizarea Petrom.
Principalii producători de gaze şi petrol din România sunt OMV Petrom, compania din care provine actualul ministru delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, şi Romgaz, cu o cotă de peste 95% din piaţă. Recent, OMV a anunţat vânzări mai mici şi profit net redus cu 34%.