Alianţa “STOP TTIP” a demarat strângerea de semnături pentru o nouă iniţiativă cetăţenească

Peste 250 de organizaţii din 22 de state membre ale UE, printre care şi România, îşi propun să adune un milion de semnături online şi offline care solicită să se oprească negocierile privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) încheiat între UE şi SUA şi Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător UE-Canada (CETA).
Campanii anti-TTIP. (Friends of Earth, Facebook)
Loredana Diacu
08.10.2014

Peste 250 de organizaţii din 22 de state membre ale UE, printre care şi România, îşi propun să adune un milion de semnături online şi offline solicitând să se oprească negocierile privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) încheiat între UE şi SUA şi Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător UE-Canada (CETA). Începând cu data de 7 octombrie, Alianţa "Stop TTIP" a început colectarea de semnături pentru o Iniţiativă Cetăţenească Europeană (ECI) în acest scop.

Tot în data de 7 octombrie a fost lansat şi portalul www.stopttip.ro care conţine informaţii despre pericolele TTIP, precum şi formularele online şi offline pentru semnarea iniţiativei. În doar câteva ore de la lansare, iniţiativa a adunat peste 100.000 de semnături din întreaga Europă, dovadă că interesul pe continent pentru acest subiect este imens.

Prin demersul lor, ONG-urile membre ale coaliţiei contestă respingerea de către Comisia Europeană, în luna septembrie, a unei iniţiative cetăţeneşti "Stop TTIP" lansată în iulie. Respectiva iniţiativă a fost "respinsă prematur de către CE în luna septembrie a acestui an, pe baza unor tertipuri legale nefondate, încă dinainte ca procesul de adunare a semnăturilor să înceapă", informează ONG-ul Terra Mileniul III, unul din iniţiatorii ECI, printr-un comunicat de presă remis Epoch Times.

De asemenea, ONG-urile mai informează că vor depune o plângere la Curtea Europeană de Justiţie pentru ca Iniţiativa Cetăţenească iniţială să fie aprobată.

"Prin Iniţiativa Cetăţenească independentă lansată azi ne propunem să urmăm exact aceiaşi paşi necesari în demersul oficial, de aceea numărul de semnături pe care ne propunem să-l adunăm este similar cu cel al procedurii legale, 1.000.000 la nivel european, dintre care minim 25.000 vor proveni din România. O persoană nu poate semna de două ori, iar datele trebuie să fie verificabile. Vrem să dăm astfel un mesaj clar că democraţia nu poate fi ocolită, iar negocierile care se duc pentru aceste două tratate nu pot fi secrete şi trebuie să se concentreze asupra drepturilor cetăţenilor", precizează ONG-urile.

De asemenea, iniţiatorii petiţiei mai reamintesc că, pe 11 octombrie, în cadrul Zilei Europene de Acţiune anti-TTIP şi CETA membrii alianţei vor organiza sute de acţiuni de protest şi activităţi de colectare a semnăturilor, inclusiv în România.

"Iniţiativă Cetăţenească Europeană 'STOP TTIP' îşi propune să împiedice încheierea TTIP şi CETA deoarece acestea includ mai multe puncte critice, precum soluţionarea litigiilor între investitori şi stat şi dispoziţii cu privire la cooperarea în materie de reglementare, care constituie o ameninţare pentru democraţie şi statul de drept. Dorim să prevenim scăderea standardelor din sectorul ocupării forţei de muncă, social, de protecţie a mediului, de protecţie a datelor cu caracter personal şi de protecţie a consumatorului, precum şi liberalizarea serviciilor publice şi a bunurilor culturale în urma acestor negocieri netransparente", reamintesc ONG-urile.

Foarte puţin cunoscute în România, cele două tratate sunt acorduri în curs de perfectare între SUA şi UE şi respectiv Canada şi UE, menite să dea noi puteri corporaţiilor şi investitorilor. În special, îngrijorătoare sunt mecanismele de reglementare a disputelor dintre investitori şi stat (în cazul acesta statele membre ale UE) incluse în aceste acorduri, acestea permiţând corporaţiilor să aducă în faţa unor curţi private de arbitraj orice stat ce introduce legislaţie care are ca efect secundar diminuarea profiturilor investitorului.

Asemenea clauze ar putea, de exemplu, permite oricărei companii americane să aducă România în faţa unei curţi de arbitraj, dacă Guvernul ridică, de exemplu, salariul minim pe economie sau noi restricţii de mediu etc.

Acordul este periculos în special în ţări cu o transparenţă scăzută şi corupţie ridicată - cum este cazul României, unde contractele sunt deseori secretizate, deşi nu au legătură cu păstrarea secretelor naţionale.

Organizaţiile din România membre ale Alianţei ”STOP TTIP” sunt: Terra Mileniul III, Salvaţi Roşia Montană, Active Watch România, Eco Ruralis, GMO Information Center, Grupul de Intervenţie Civică, Miliţia Spirituală, Mining Watch România, România fără Ei, România Vie şi lista este deschisă şi altor organizaţii care doresc să se implice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor