Germania ar abandona Acordul Comercial dintre UE şi Canada
alte articole
Germania este pe punctul de a periclita un acord comercial de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada deoarece clauzele ce oferă protecţie juridică investitorilor le-ar oferi acestora puteri prea mari, potrivit presei germane.
Acordul dintre UE şi Canada este considerat un proiect premergător al acordului de liber schimb dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană, Parteneriatul Transatlantic de Investiţii şi Comerţ (TTIP), care se află încă în negocieri. Dacă Germania respinge semnarea acordului cu partenerii din Canada, atunci, cel mai probabil, va pica şi acordul cu Statele Unite.
Diplomaţii germani din Bruxelles au confirmat că guvernul de la Berlin nu va semna acordul „aşa cum este negociat acum”. Capitolul pentru protecţia legală a investitorilor este „problematic”.
Acesta se referă cel mai probabil la textul „Tratatului de investiţii” dezvăluit în februarie de Reţeaua de Justiţie a Comerţului şi publicat de Euroactiv. Textul arăta că „multinaţionalele vor avea o gamă largă de puteri ce le vor permite să cheme în instanţă statele UE ale căror legi din domeniul de sănătate sau mediu le încalcă ‘aşteptările legitime’ de profit”.
Potrivit Euractiv, Tratatul de investiţii Canada-UE propune definirea unui aşa numit „tratament corect şi echitabil” pentru investitorii care au pornit procese legale de milioane de dolari, precum cel al Lone Pine Resources, o companie înregistrată în statul american Delaware, care a contestat o interdicţie impusă de statul canadian Quebec pentru extragerile gazelor de şist de pe teritoriul său.
Lone Pine a deschis procesul în baza unei prevederi a Acordului de Liber Schimb Nord American (NAFTA), deoarece Quebecul a cerut un moratoriu asupra fracturării hidraulice după ce compania americană cheltuise mai multe milioane de dolari pentru a obţine permisele de explorare.
Pia Eberhardt, un purtător de cuvânt al grupului de campanie „Observatorul Europei Corporatiste” care urmăreşte activităţile de lobby de la Bruxelles, a declarat că, aşa cum este textul acum: „investitorii canadieni vor putea să folosească drepturile excesive acordate corporaţiilor de CETA (Acordul Comercial Canada-UE) pentru a cere în instanţă guvernelor europene milioane de euro drept compensaţii, dacă intersele le sunt lezate de legislaţia care protejează interesul public. Iar companiile din Statele Unite cu un subsidiar în Canada vor putea proceda la fel”.
Ministrul adjunct al Economiei, Stefan Kapferer, a subliniat îngrijorările Germaniei cu privire la protecţia investitorului în timpul discuţiilor între cele două ţări. „Guvernul german nu vede clauzele privind protecţia investitorului ca fiind necesare, inclusiv cele privind cazurile de arbitraj dintre investitori şi stat, în cazul statelor care garantează un sistem juridic durabil şi protecţie juridică suficientă din partea curţilor de justiţie naţionale independente”.
În iunie, Kapferer a adoptat o poziţie similară faţă de clauzele care protejează investitorii din acordul TTIP cu Statele Unite.
Oficialii UE au insistat că fără aceste clauze, companiile din Canada – şi, posibil pe viitor, cele din Statele Unite, nu vor investi în Europa.