Nuclearelectrica analizează opţiunea cumpărării operaţiunilor ENEL în România

Statul român ar putea cumpără active ale ENEL, prin Nuclearelectrica. După ce în urmă cu două săptămâni, compania anunţa că analizează oportunitatea rezultată din anunţul posibilei vânzări a operaţiunilor Enel în România, luni, acţionarii societăţii au aprobat în şedinţa AGA, achiziţionarea de servicii de asistenţă, consultanţă juridică şi/sau reprezentare, după caz, în legătură cu o potenţială achiziţie a unor active deţinute de grupul Enel în România, informează Hotnews.
Vedere generala a centralei nucleare de la Cernavoda (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
07.10.2014
Statul român ar putea cumpăra active ale ENEL, prin Nuclearelectrica. După ce în urmă cu două săptămâni, compania anunţă
că analizează oportunitatea rezultată din anunţul posibilei vânzări a operaţiunilor Enel în România, luni, acţionării societăţii au aprobat în şedinţa AGA, achiziţionarea de servicii de asistenţă, consultanţă juridică şi/sau reprezentare, după caz, în legătură cu o potenţială achiziţie a unor active deţinute de grupul Enel în România, informează Hotnews.

Anunţul Nuclearelectrica vine la câteva zile după ce Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie a declarat public că va cere ENEL să nu vândă distribuţia din Dobrogea unei companii străine, aceasta fiind o activitate care ţine de securitatea României:

"De la privatizare până acum, au fost făcute o serie de investiţii de dezvoltare în domeniul militar. Nu încurajăm pe nimeni să depună oferte de cumpărare în Dobrogea, mai ales că există interes pentru companii de stat pentru preluarea acestor activităţi". (...) Societatea de distribuţie a energiei Enel Dobrogea este de importanţă strategică pentru România, mai ales în urma realizării de baze militare în zonă şi a conflictului militar din Ucraina".

Ulterior acestor declaraţii, Nicolescu a întreprins o vizită în Italia, unde a avut întrevederi cu oficialii Enel: "Le-am expus care sunt priorităţile şi, de asemenea, sper că ei să fi înţeles care sunt priorităţile statului român. (...) Nu ne permitem că acest activ (Enel Dobrogea n.r.) să ajungă în mâna unor companii care nu sunt companii româneşti", a declarat ministrul ulterior vizitei, exprimându-şi speranţa că se vor "găsi nişte soluţii bune atât pentru ENEL cât şi pentru statul român".

Grupul italian Enel, care deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie din România, a anunţat în iulie că intenţionează să îşi vândă participaţiile pe care le deţine la mai multe companii din ţară noastră. Astfel, grupul italian ar intenţiona să tranzacţioneze 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia SA şi Enel Energie Muntenia SA, 51% din Enel Distribuţie Banat SA, Enel Distribuţie Dobrogea SA şi Enel Energie SA şi 100% din compania de servicii Enel România Srl (deţinută de Enel prin Enel Investment Holding BV).

Cu toate acestea, va rămâne de văzut dacă activele ENEL pe care le-ar cumpăra Nuclearelectrica nu vor ajunge în final pe mâna chinezilor.

Imediat după anunţul italienilor despre intenţia de a renunţa la activele din România, în presă a apărut informaţia că Enel s-ar afla deja în negocieri cu potenţiali cumpărători, favoriţi fiind chinezii de la State Grid Corporation of China. Negocierile ar fi demarat cu mai mult timp în urmă şi s-ar fi accelerat în ultima perioadă.

Compania care va prelua activele Enel din România va putea controla, prin Electrica Dobrogea, aprovizionarea cu energie a unor obiective ce ţin de siguranţa naţională, precum baza americană de la Mihail Kogălniceanu, facilităţile Marinei Militare Române, portul Constanţa, ecluzele canalelor navigabile Dunăre - Marea Neagră şi Midia Năvodari. Prin Electrica Muntenia Sud vor controla aprovizionarea cu energie a Bucureştiului.

Reamintim că Guvernul a arătat, până în acest moment, o mare apetenţă pentru relaţiile cu China: Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, o nouă centrală pe cărbune care ar uma să fie construită de CE Oltenia în colaborare cu China, retehnologizarea Termocentralei Deva, hidrocentrala Turnu Măgurele - Nicopole, microhidrocentralele de pe Prut, cablul electric submarin România-Turcia sunt doar o parte din proiectele în care guvernul le-ar dori dezvoltate cu guvernul chinez.

Însăşi Nuclearelectrica, compania care analizează opţiunea cumpărării activelor Enel este în tratative cu o companiei chineză pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. În septembrie, compania a anunţat, că a selectat compania chineză General Nuclear Power Corporation ca Investitor calificat, ceea ce înseamnă că firma chineză va avea acces la camera de date a proiectului celor două reactoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor