Alertă în Liberia. După un atac la o clinică, pacienţii infectaţi cu Ebola au fugit din izolare

Virusul Ebola, la microscop
Virusul Ebola, la microscop (Captură Youtube)

În Monrovia, capitala Liberiei, este haos: un grup de bărbaţi înarmaţi au atacat clădirea în care erau internate - în regim de izolare - 29 de persoane infectate cu virusul Ebola, epidemia care a devastat Africa, relatează La Stampa.

Conform surselor locale, atacul a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică (16-17 august). Atacatorii "au rupt uşile şi au jefuit sediul. Toţi pacienţii au fugit", scrie Rebecca Wesseh, un martor care a asistat la atac. Povestea martorului a fost confirmată de rezidenţii locali şi de Georges Wil, secretarul general al lucrătorilor din domeniul sănătăţii din Liberia.

Bărbaţii care au atacat clinica strigau sloganuri ostile faţă de preşedinta liberiană Ellen Johnson Sirleaf şi susţineau că nu mai există Ebola în ţară.

"Dintre cei 29 de bolnavi cu Ebola, 17 au fugit (în timpul atacului). Nouă au murit acum patru zile şi alţi trei au fost luaţi cu forţa ieri (sâmbătă) de către părinţii lor" şi duşi spre o destinaţie necunoscută, a declarat George Williams, citat de AFP.

Epidemia se extinde şi oamenii devin din ce în ce mai înspăimântaţi. "Niciodată nu am mai văzut aşa ceva. Trebuie să se studieze o nouă strategie împotriva epidemiei de Ebola, care acum nu mai priveşte doar mediul rural pentru că s-a extins în oraşe, cum ar fi Monrovia, care are mai mult de un milion trei sute de mii de locuitori", a declarat directorul ONG-ului Medici Fără Frontiere, Dr. Joanne Liu.

"Virusul se răspândeşte mult prea repede şi trebuie să recunosc că am subestimat într-adevăr această epidemie de febră hemoragică. Cifrele vorbesc de la sine (mii de infectaţi şi 1.145 de decese), dar nu dau o idee despre situaţia reală. Aceste cifre sunt doar vârful aisbergului", a cărei dimensiune nu este cunoscută", a adăugat Joanne Liu.

Ebola este o boală care cauzează auto-distrugerea celulelor din corp, efectul macro fiind scurgeri de sânge masive atât intern cât şi extern. În etapele sale finale, ebola poate să provoace victimelor convulsii, vomă şi sângerări la ochi şi urechi în timpul convulsiilor, împroşcând sângele. Ca urmare, toţi cei din apropiere pot fi infectaţi.

Rata mortalităţii în cazul infestării cu Ebola este de 60% conform medicilor, dar statisticile neoficiale arată că ea se poate ridica inclusiv la 90%.

Deşi se consideră că pentru tulpinile standard boala se transmite prin lichidele corpului, sânge şi contact direct, cercetători din Canada au arătat că cel puţin o altă tulpină de ebola s-a transmis de la porci la maimuţe fără a avea vreun contact - se crede că acest lucru s-a realizat pe calea aerului, prin picături fine aflate în suspensie. Strănutul unei persoane infestate într-un avion ar putea fi fatal, în asemenea circumstanţe, pentru cei din jur. Nu se cunoaşte niciun tratament antiviral pentru infecţiile umane.

Ebola a izbucnit recent în Africa de Vest ucigând până acum în jur 1.145 de persoane.

Alarma s-a dat acum şi la Jocurile Olimpice de tineret care vor avea loc în Nanjing, China. Comitetul Olimpic Internaţional a decis să le interzică participarea unor sportivi (înotători şi luptători), în timp ce ceilalţi vor fi supuşi unor controale medicale frecvente pe durata Jocurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe