OMS aprobă utilizarea vaccinurilor şi medicamentelor experimentale în combaterea epidemiei de Ebola

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, marţi, că este etic să se folosească medicamente şi vaccinuri experimentale în combaterea epidemiei de Ebola din Africa de Vest atunci când condiţiile potrivite sunt respectate.
Virusul Ebola, la microscop (Captură Youtube)
P. P.
13.08.2014

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, marţi, că este etic să se folosească medicamente şi vaccinuri experimentale în combaterea epidemiei de Ebola din Africa de Vest atunci când condiţiile potrivite sunt respectate.

Comunicatul agenţiei de Sănătate a ONU a venit pe fondul unei dezbateri mondiale privitoare la eticile medicale din jurul epidemiei de Ebola, care a provocat o criză de sănătate internaţională.

Totuşi, agenţia a evitat întrebările principale cu privire la destinaţia medicamentelor disponibile în cantităţi limitate cât şi la modul în care se va decide cine le va primi.

Comunicatul a venit în urma unei conferinţe desfăşurate luni alături de experţii internaţionali.

OMS a anunţat că 1.013 persoane au murit până acum din cauza epidemiei de ebola din Africa de Vest iar autorităţile au înregistrat 1.848 de cazuri suspectate şi confirmate. Virusul criminal a fost detectat în Guineea, în martie, şi de atunci s-a răspândit în Sierra Leone, Liberia, şi posibil Nigeria.

Doi americani şi un preot spaniol au primit tratamentul experimental pentru Ebola, care nu a mai fost testat niciodată pe oameni, în timp ce alte două loturi se îndreaptă spre doi doctori din Liberia.

Preotul spaniol, Miguel Parajes, a murit, marţi, într-un spital din Madrid. Spitalul nu a confirmat dacă acesta a apucat să primească tratamentul, dar ministerul Sănătăţii a anunţat că îl va primi.

OMS a decis că este etic să se folosească tratamentele experimentale şi vaccinurile în timpul epidemiei actuale. Totuşi, nu există nicio dovadă că medicamentele experimentale pot ajuta împotriva Ebola – şi există posibilitatea ca acestea să fie dăunătoare. Dar epidemia a depăşit un procent al deceselor de peste 50% din cazuri, potrivit ONU, accentuând urgenţa în căutarea unui tratament.

„În circumstanţele particulare ale acestei epidemii şi ţinând cont că anumite condiţii sunt întrunite, comitetul a ajuns la consensul că este etic să oferi intervenţii experimentale, cu o eficacitate necunoscută şi cu efecte adverse, ca tratament potenţial sau prevenţie”, a notat agenţia.

Comitetul a anunţat că va fi nevoie de „mai multe analize detaliate şi discuţii” pentru a decide strategia distribuirii corecte în comunităţi şi între ţări, de vreme ce rezerva de medicamente şi vaccinuri experimentale este extrem de limitată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor