OMS aprobă utilizarea vaccinurilor şi medicamentelor experimentale în combaterea epidemiei de Ebola

Virusul Ebola, la microscop
Virusul Ebola, la microscop (Captură Youtube)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, marţi, că este etic să se folosească medicamente şi vaccinuri experimentale în combaterea epidemiei de Ebola din Africa de Vest atunci când condiţiile potrivite sunt respectate.

Comunicatul agenţiei de Sănătate a ONU a venit pe fondul unei dezbateri mondiale privitoare la eticile medicale din jurul epidemiei de Ebola, care a provocat o criză de sănătate internaţională.

Totuşi, agenţia a evitat întrebările principale cu privire la destinaţia medicamentelor disponibile în cantităţi limitate cât şi la modul în care se va decide cine le va primi.

Comunicatul a venit în urma unei conferinţe desfăşurate luni alături de experţii internaţionali.

OMS a anunţat că 1.013 persoane au murit până acum din cauza epidemiei de ebola din Africa de Vest iar autorităţile au înregistrat 1.848 de cazuri suspectate şi confirmate. Virusul criminal a fost detectat în Guineea, în martie, şi de atunci s-a răspândit în Sierra Leone, Liberia, şi posibil Nigeria.

Doi americani şi un preot spaniol au primit tratamentul experimental pentru Ebola, care nu a mai fost testat niciodată pe oameni, în timp ce alte două loturi se îndreaptă spre doi doctori din Liberia.

Preotul spaniol, Miguel Parajes, a murit, marţi, într-un spital din Madrid. Spitalul nu a confirmat dacă acesta a apucat să primească tratamentul, dar ministerul Sănătăţii a anunţat că îl va primi.

OMS a decis că este etic să se folosească tratamentele experimentale şi vaccinurile în timpul epidemiei actuale. Totuşi, nu există nicio dovadă că medicamentele experimentale pot ajuta împotriva Ebola – şi există posibilitatea ca acestea să fie dăunătoare. Dar epidemia a depăşit un procent al deceselor de peste 50% din cazuri, potrivit ONU, accentuând urgenţa în căutarea unui tratament.

„În circumstanţele particulare ale acestei epidemii şi ţinând cont că anumite condiţii sunt întrunite, comitetul a ajuns la consensul că este etic să oferi intervenţii experimentale, cu o eficacitate necunoscută şi cu efecte adverse, ca tratament potenţial sau prevenţie”, a notat agenţia.

Comitetul a anunţat că va fi nevoie de „mai multe analize detaliate şi discuţii” pentru a decide strategia distribuirii corecte în comunităţi şi între ţări, de vreme ce rezerva de medicamente şi vaccinuri experimentale este extrem de limitată.