ONU implementează un plan de asistenţă pentru ţările lovite de Ebola

Un steag imprimat cu sigla Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Un steag imprimat cu sigla Organizaţiei Naţiunilor Unite. (YASSER AL-ZAYYAT / AFP / Getty Images)

ONU va veni în sprijinul ţărilor africane lovite de Ebola. În acest scop, Programul Alimentar Mondial (PAM), gestionat de Naţiunile Unite, îşi va extinde intervenţiile pentru un milion de persoane din Sierra Leone, Liberia şi Guineea, în scopul evitării unei crize alimentare în aceste state, a anunţat filiala PAM din Dakar.

"La solicitarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a guvernelor acestor ţări, implementăm un plan de asistenţă pentru circa un milion de persoane, în cele trei state afectate", a declarat Fabienne Pompey, purtătorul de cuvânt al PAM responsabil de vestul Africii, citat de Mediafax.

Reamintim că Africa de Vest se confruntă cu o epidemie de Ebola ce a cauzat moartea a cel puţin 1.069 de persoane în Sierra Leone, Liberia, Guineea şi Nigeria. În încercarea de a ţine sub control acest flagel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a aprobat folosirea medicamentelor şi vaccinurilor experimentale şi a decretat stare de urgenţă sanitară mondială împotriva bolii provocate de virusul Ebola.

Ebola este o boală care cauzează autodistrugerea celulelor din corp, efectul macro fiind scurgeri de sânge masive atât intern cât şi extern. În etapele sale finale, Ebola poate să provoace victimelor convulsii, vomă şi sângerări din ochi şi urechi în timpul convulsiilor, împroşcând sângele. Ca urmare, toţi cei din apropiere pot fi infectaţi.

Rata mortalităţii în cazul infestării cu Ebola este de 60% conform medicilor, dar statisticile neoficiale arată că ea poate trece de 90%.

Deşi se consideră că pentru tulpinile standard boala se transmite prin lichidele corpului, sânge şi contact direct, cercetători din Canada au arătat că cel puţin o altă tulpină de Ebola s-a transmis de la porci la maimuţe care nu aveau contact - se crede că acest lucru s-a realizat pe calea aerului, prin picături fine aflate în suspensie. Strănutul unei persoane infestate, într-un avion, s-ar putea dovedi, în atari circumstanţe, fatal pentru cei din jur.