Ebola a ucis peste 1.000 de persoane în Africa de Vest
alte articole
Ebola a făcut peste 1.000 de victime pe continentul african, a anunţat luni seară Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după cum relatează marţi DPA, preluată de Agerpres.
Un număr de 52 de persoane au murit de joi până sâmbătă în Africa de Vest, mai exact în Guineea, Liberia, Nigeria şi Sierra Leone, ceea ce ridică numărul deceselor provocate de virusul Ebola la 1.013, dintre cele 1.848 de cazuri confirmate, probabile sau suspecte.
Odată cu bilanţul victimelor cumplitului flagel, OMS a anunţat, de asemenea, că a convocat luni o comisie de experţi pentru a analiza oportunitatea trimiterii în ţările afectate de maladie medicamente care sunt încă în stadiu experimental şi în cantităţi reduse. Poziţia OMS în această privinţă ar urma să fie făcută publică marţi.
Utilizarea recentă a unor medicamente neaprobate pentru tratamentul împotriva Ebola a ridicat întrebarea dacă acestea ar trebui folosite la scară mai largă, în ciuda faptului că nu au fost testate suficient, a mai precizat OMS.
Ebola este o boală care cauzează autodistrugerea celulelor din corp, efectul macro fiind scurgeri de sânge masive atât intern cât şi extern. În etapele sale finale, Ebola poate să provoace victimelor convulsii, vomă şi sângerări din ochi şi urechi în timpul convulsiilor, împroşcând sângele. Ca urmare, toţi cei din apropiere pot fi infectaţi.
Rata mortalităţii în cazul infestării cu Ebola este de 60% conform medicilor, dar statisticile neoficiale arată că ea poate trece de 90%.
Deşi se consideră că pentru tulpinile standard boala se transmite prin lichidele corpului, sânge şi contact direct, cercetători din Canada au arătat că cel puţin o altă tulpină de Ebola s-a transmis de la porci la maimuţe care nu aveau contact - se crede că acest lucru s-a realizat pe calea aerului, prin picături fine aflate în suspensie. Strănutul unei persoane infestate, într-un avion, s-ar putea dovedi, în atari circumstanţe, fatal pentru cei din jur.