Epidemia de Ebola: Doctorii specialişti cer folosirea medicamentelor experimentale
alte articole
Trei dintre cei mai buni specialişti din lume în Ebola au cerut ca medicamentele şi vaccinurile experimentale să fie oferite populaţiei din Africa de Vest afectată de epidemia de Ebola, potrivit unui raport ABC.
Notând că personalul medical american care a contractat Ebola în Liberia a primit medicamente neaprobate, înainte de fi evacuat către Statele Unite, specialiştii, inclusiv Peter Piot, care a descoperit Ebola în 1976, au afirmat că africanii afectaţi de aceeaşi epidemie merită să primească aceeaşi şansă.
Doctorul Piot, David Heymann şi Jeremy Farrar – toţi doctori proeminenţi în tratarea bolilor infecţioase – au anunţat că există câteva medicamente antivirale, vaccinuri şi anticorpi monoclonali care sunt studiate pentru a fi folosite împotriva virusului Ebola.
„Guvernele africane ar trebui să primească permisiunea de a lua decizii informate în legătură cu folosirea sau nu a acestor produse – de exemplu pentru a proteja şi trata personalul medical care se află sub un risc de infecţie mare”, au notat specialiştii într-un comunicat comun.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii, „singura entitate care are autoritatea internaţională necesară” pentru a permite astfel de tratamente experimentale, „trebuie să-şi asume acest rol măreţ de conducere”, au anunţat aceştia.
„Aceste circumstanţe grave cer un răspuns internaţional mai viguros”, au adăugat doctorii.
Aproximativ 900 de persoane din Guineea, Sierra Leone şi Liberia au fost ucise de Ebola şi peste 1.600 au fost infectate de când virusul a început să se răspândească în Guineea, în luna februarie.
Cadavrele infectate sunt aruncate de rude în stradă
În capitala liberiană Monrovia, rudele victimelor de Ebola au încălcat ordinul de carantină al guvernului aruncând cadavrele infectate în stradă, potrivit oficialilor.
Ministrul informaţiilor, Lewis Brown, a anunţat că unii oameni ar putea fi alarmaţi de reglementările care impun decontaminarea caselor victimelor şi urmărirea prietenilor şi rudelor lor.
Cu o rată de supravieţuire a persoanelor infectate mai mică de jumătate, mulţi africani consideră că punctele de izolare a bolnavilor de Ebola sunt capcane ale morţii.
„De aceea aceştia îndepărtează cadavrele din casele lor şi le pun afară în stradă. Se expun singuri riscului de a fi contaminaţi”, a declarat Brown.
„Cerem oamenilor să lase cadavrele în casele lor iar noi le vom aduna”.
În Sierra Leone şi Liberia, unde epidemia de Ebola se răspândeşte acum mai repede, autorităţile s-au folosit de soldaţi pentru a implementa o carantină la graniţa zonelor în care au fost detectate 70% dintre cazuri.
Un consilier prezidenţial din Sierra Leone a anunţat că soldaţii vor „descuraja rudele şi prietenii persoanelor suspectate sau bolnave de Ebola de a le lua cu forţa din spitale fără consimţământul personalului medical”.