British Airways îşi suspendă temporar zborurile către două ţări afectate de Ebola

Un avion aparţinând companiei British Airways decolează pe aeroportul din Londra
Un avion aparţinând companiei British Airways decolează pe aeroportul din Londra (Dan Kitwood / Getty Images)

Compania British Airways a anunţat marţi suspendarea, până cel mai devreme pe 31 august, a zborurilor sale către Liberia şi Sierra Leone, două din cele patru ţări africane afectate de Ebola.

"Ne-am suspendat temporar zborurile spre şi dinspre Liberia şi Sierra Leone până la 31 august, din cauza deteriorării situaţiei sanitare din aceste două ţări. Siguranţa pasagerilor noştri, a membrilor echipajelor noastre şi a personalului de la sol reprezintă principala noastră prioritate", a declarat un purtător de cuvânt al British Airways, la o zi după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a informat că numărul celor ucişi de Ebola în Africa se ridică la 887.

Potrivit AFP, preluat de Agerpres, British Airways asigură în mod normal patru zboruri săptămânale spre Monrovia, în Liberia, după o escală la Freetown, în Sierra Leone.

Liberia şi Sierra Leone sunt, alături de Guineea şi Nigeria, două dintre cele patru ţări africane, care se confruntă cu o epidemie de o amploare fără precedent de Ebola.

În faţa agravării situaţiei, măsurile de precauţie se multiplică, în special pentru ca virusul să nu ajungă, cu ajutorul călătoriilor aeriene şi în alte părţi ale lumii.

Ebola este o boală contagioasă, pentru care, în prezent, nu se cunoaşte remediu. Rata mortalităţii este de 60% conform medicilor, dar statisticile neoficiale arată că ea se poate ridica inclusiv la 90%.

Deşi se consideră că pentru tulpinile standard boala se transmite prin lichidele corpului, sânge şi contact direct, cercetători din Canada au arătat că cel puţin o altă tulpină de ebola s-a transmis de la porci la maimuţe care nu aveau contact - se crede că acest lucru s-a realizat pe calea aerului, prin picături fine aflate în suspensie. Strănutul unei persoane infestate, într-un avion, s-ar putea dovedi, în atari circumstanţe, fatal pentru cei din jur.