Alegerile prezidenţiale din R.Moldova şi reactivarea lui Leancă

Oligarhul şef din R.Moldova are nevoie de un candidat al puterii, cu o imagine mai bună şi uşor de controlat, care să rupă din electoratul formaţiunilor de dreapta de opoziţie şi care să intre în turul doi cu convenabilul Dodon. Iurie Leancă este soluţia perfectă.
Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova (independent.md)
Matei Dobrovie
04.08.2016

Am explicat într-un articol mai vechi cum încearcă Plahotniuc să dezbine opoziţia anti-oligarhică. Opinam atunci că Iurie Leancă şi Igor Dodon ar putea la un moment dat să fie scoşi ca iepuraşii din joben şi puşi să se lupte de ochii lumii în turul doi al alegerilor prezidenţiale, în timp ce candidaţii PAS şi PDA sau candidatul comun al acestora ar urma să rămână pe dinafară. Acesta era planul.

Între timp, această prognoză începe să se confirme. După dezvăluirile fostului şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, despre jaful miliardului, Iurie Leancă a revenit cuminte în matca majorităţii parlamentare. PPEM a fost forţat să semneze un acord de colaborare pentru betonarea majorităţii parlamentare a lui Plahotniuc. Decât să sfârşească ca Vlad Filat sau Ilan Şor la închisoare, Leancă, căruia i se reproşează că a semnat garanţia pentru BEM, că nu a făcut nimic împotriva cedării aeroportului Chişinău şi că ar fi ştiut de jaful de la Banca de Economii, dar nu a acţionat, a preferat să preia funcţia de preşedinte al Consiliului parlamentar pentru integrare europeană şi să fie încălzit pentru lansarea sa drept candidat al puterii la alegerile prezidenţiale.

Plahotniuc mizează pe faptul că Iurie Leancă are o imagine bună în exterior, de pe vremea când era ministru de Externe, şi conexiuni în marile cancelarii europene, dar aceasta este o iluzie. Degeaba s-a justificat liderul PPEM că tocmai partenerii externi i-au sugerat să se alăture majorităţii parlamentare, pentru că această mişcare îi anulează ultima brumă de credibilitate şi îngroapă viitorul unui partid care avea destui experţi şi oameni de calitate în rândurile sale.

Nu partenerii externi şi fundaţiile germane o să trebuiască să-l voteze, ci cetăţenii R.Moldova, care nu se pot lăsa păcăliţi de salturile de iepuraş ale fostului premier din opoziţie în majoritatea tranzacţionată şi de afirmaţiile sale că va urmări combaterea corupţiei, recuperarea pagubelor din sectorul bancar şi pedepsirea vinovaţilor, în colaborare cu actuala putere, dat fiind că n-a făcut-o nici când era şeful guvernului şi avea pârghiile necesare. Acordul intitulat pompos cu privire la Parteneriatul Naţional pentru Integrare Europeană încearcă că acrediteze ideea falsă că Leancă s-a alăturat actualei majorităţi de dragul principiilor şi al parcursului european al R.Moldova, în interes naţional, nu presat.

Iurie Leancă este folosit acum ca un instrument de păpuşarul şef. Planul este ca acesta să intre în turul doi, beneficiind de susţinerea imperiului media al lui Plahotniuc, iar acolo să câştige în faţa lui Igor Dodon, cu agitarea obişnuită a pericolului venirii pro-ruşilor la putere, dacă nu este votat un ”pro-european”. Am mai scris despre faptul că identificarea unui candidat comun al dreptei anti-oligarhice nu ar trebui să includă PPEM. Acesta a participat la discuţii doar de formă, mai ales că Iurie Leancă anunţase deja că vrea să candideze. Şi refuzul său de a participa la protestele de stradă împotriva guvernării au demonstrat că el nu era cu adevărat în opoziţie.

În noul context, PLDM, PAS şi Partidul Demnitate şi Adevăr ar trebui să accelereze negocierile pentru indentificarea unui candidat unic pentru că Plahotniuc abia aşteaptă ca liderii acestora să cedeze impulsului de a merge separat pentru a le contrapune mai mulţi candidaţi care să le rupă din voturi şi să-i oprească să intre în turul al doilea la prezidenţiale. O spunea chiar analistul şi consilierul municipal Oazu Nantoi într-un interviu acordat Deutsche Welle - ”această ofertă otrăvită de parteneriat făcută lui Leancă din partea aşa-zisei alianţe de guvernare urmăreşte scopul de a reduce firavele şanse de consolidare a dreptei în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie curent”. Tot el sugera că liderul PPEM este ţinut în şah de Plahotniuc cu un dosar penal.

Planul este ca Iurie Leancă să intre în turul doi,iar acolo să câştige în faţa lui Igor Dodon, cu agitarea obişnuită a pericolului venirii pro-ruşilor la putere, dacă nu este votat un ”pro-european”.

Autoamăgirea partenerilor externi

Dacă este adevărat că betonarea majorităţii tranzacţionate a PDM în R.Moldova cu partidul lui Iurie Leancă i-ar fi fost sugerată acestuia de partenerii externi, aceştia ar trebui să mai reflecteze. Aşa cum au salutat stabilitatea şi reformele în R.Moldova capturată de Sistemul oligarhic, UE şi SUA au salutat şi menţinerea democraţiei şi a stabilităţii după puciul eşuat din Turcia. Turcia lui Erdogan este la fel de stabilă şi democratică pe cât sunt de solide şi reale reformele care se fac în R.Moldova, iar susţinerea cu orice preţ a stabilităţii şi a unor regimuri nedemocratice va avea costuri mari pe termen lung.

Oricum pro-ruşii vor veni la putere la Chişinău peste câţiva ani de guvernare aşa-zis pro-europeană, poate chiar cu majoritate constituţională, dacă lucrurile continuă ca până acum. Iar democratul Erdogan, care stabilizează totul prin epurări masive din toate domeniile a oamenilor care nu-i sunt fideli, se aruncă deja singur în braţele lui Putin şi sfidează deschis şi NATO şi UE, pe care-i consideră la cheremul său, dat fiind că dispune de pârghii precum baza de la Incirlik şi acordul privind criza refugiaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor