Socor: ”Parcursul european al Moldovei a încetat atunci când Plahotniuc a acaparat instituţiile”
alte articole
Într-un interviu acordat portalului report.md, Socor susţine că expresia „cursul european” sau „parcursul european” şi-a pierdut sensul.
„S-a vorbit din 2009 încoace despre păstrarea, menţinerea sau salvarea cursului european, dar acesta a încetat, cred eu, în 2013 - cel târziu în 2014, atunci când Vlad Plahotniuc a făcut pasul decisiv de capturare a statului prin acapararea instituţiilor de ocrotire a legii şi anti-corupţie. Prin urmare, alegerile din 2014 au confirmat sfârşitul cursului european, furtul miliardului şi garanţia bancară din partea Guvernului”, a spus Vladimir Socor.
Analistul Fundaţiei Jamestown propune opiniei publice să se concentreze asupra eradicării corupţiei şi scoaterii statului din captivitate.
„Deci, cursul european nu mai există! Este inutil să mai vorbim despre o dorinţă care de doi ani încoace nu se mai realizează. Mult mai avantajos ar fi să vorbim despre eradicarea corupţiei şi scoaterea statului din captivitate, după care să fie organizate alegeri prezidenţiale, iar apoi parlamentare libere. Acum clasa politică trebuie să se concentreze asupra scoaterii statului din captivitate în două etape: prima - în cadrul scrutinului prezidenţial din toamnă; a doua - la alegerile parlamentare de peste doi ani şi ceva”, a mai adăugat Socor.
În opinia sa, la alegerile prezidenţiale, Vlad Plahotniuc şi-ar dori ca ”în turul doi să se confrunte cu un candidat controlat de el şi un alt candidat pro-rus. În acest caz avem două variante un candidat pro-rus dependent doar de Moscova sau un candidat orientat spre răsărit, dar în cârdăşie cu domnul Plahotniuc”. Pentru a împiedica un asemenea scenariu, analistul consideră că este necesar ca opoziţia să se înţeleagă încă înaintea turului întâi - să aibă un candidat comun şi să fugă de etichetele „dreapta” sau „stânga”.
”Aici mă refer în special la Maia Sandu, Andrei Năstase şi, posibil, Iurie Leancă. Ar fi dăunător ca aceşti candidaţi să adopte eticheta de politicieni de dreapta. Republica Moldova nu este un stat cu electorat de dreapta. Noi avem un electorat de centru stânga sau chiar de stânga. Electoratul de dreapta a fost mereu în minoritate. A concura în alegeri pe o platformă declarată de dreapta, este o reţetă a insuccesului. Nu văd de ce aceşti candidaţi s-ar declara de dreapta. Ei sunt pro-europeni, sunt patrioţi, dar acest lucru nu înseamnă neapărat a fi de dreapta. Programul acestor candidaţi trebuie să fie concentrat anume împotriva corupţiei oficializate la nivel de stat. Vedem în toate sondajele de opinie că principala preocupare a cetăţenilor Republicii Moldova, fie de dreapta sau de stânga, este corupţia. Acesta este bazinul electoral propice, doar cu condiţia ca aceşti lideri să se înţeleagă înaintea alegerilor, chiar înaintea campaniei electorale. În nici un caz ei nu trebuie să vorbească despre negocieri. În ultimii şase ani, populaţia s-a plictisit de negocieri”, a precizat Socor pentru report.md