Putin în război cu mass media: Ria Novosti se va desfiinţa

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin (Chung Sung-Jun / Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret, publicat luni pe website-ul Kremlinului, prin care anunţă desfiinţarea agenţiei ruse de ştiri RIA Novosti, deţinută de stat, şi înlocuirea acesteia cu agenţia Russia Today, informează BBC.

În fruntea noii agenţii a fost numit jurnalistul Dmitri Kiselev, o figură cel puţin controversată în peisajul mediatic rus. De-a lungul timpului, Dmitri Kiselev, considerat un răspândac servil al lui Putin, este cunoscut pentru vederile sale anti-americane şi anti-opoziţie. Iniţial s-a crezut că numirea unui astfel de personaj în fruntea celei mai importante agenţii de ştiri din Rusia este o glumă, titra Alexei Navalny pe blogul lui. Dar nu a fost. Putin a "vorbit" serios.

Ruşii au mai aflat cu stupoare ca şi postul de radio Vocea Rusiei, de asemenea deţinut de stat, a fost închis de Putin. Decretul ce reglementează închiderea instituţiilor media va intra în vigoare imediat după promulgare.

Şeful administraţiei Kremlinului, Serghei Ivanov le-a declarat jurnaliştilor din Moscova că agenţia de ştiri se restructurează "pentru a deveni mai eficientă din punct de vedere economic", potrivit Interfax.

Nu de aceeaşi părere sunt şi criticii lui Putin şi nici analiştii independenţi, care cataloghează măsurile împotriva Ria Novosti şi a Vocii Rusiei drept "o mişcare sinistră din partea preşedintelui rus", notează corespondentul BBC din Moscova.

Ria Novosti, agenţia mazilită luni de Putin, a făcut mari eforturi pentru a prezenta ştirile naţionale şi locale într-un mod cât mai echidistant, atât cât permiteau condiţiile în mediul dat.

Deşi deţinută de stat, Ria Novosti a încercat de-a lungul timpului să prezinte în paginile sale şi punctele de vedere ale opoziţiei şi a publicat, adesea, ştiri incomode pentru Kremlin. În ultima vreme, Ria Novosti a devenit renumită pentru transmiterea de rapoarte live de la cele mai controversate procese ce au avut loc în ţara bolnavă de corupţia girată şi perpetuată de regim.

Într-o ştire despre propria desfiinţare, RIA scrie că "măsura este cea mai recentă dintr-o serie de schimbări în peisajul mediatic din Rusia, care pare să indice o înăsprire a controlului statului în deja prea extrem de reglementatul sector al mass-media".

Campania lui Putin împotriva liber-gânditorilor şi liber-vorbitorilor a cunoscut un puternic "reviriment" în primăvara acestui, când ONG-urile ce primeau finanţare din străinătate au fost obligate să se înregistreze ca "agenţi străini". Măsura a fost considerată drept una ostilă de către de ONG-uri, care au văzut în ea o încercare a lui Putin de a le discredita, ştiută fiind sinistra conotaţie pe care cuvintele "agenţi/agenturi" le au în ţările din fostul bloc comunist. Împotriva ONG-urilor care au refuzat să îşi asume această titulatură, s-a stârnit o adevărată prigoană: controale peste controale şi amenzi, mergându-se până la ameninţări cu închisoarea trimise managerilor lor.

Ulterior, odată cu escamotarea scandalului Navalny, bloggerul căruia i s-a înscenat un proces pentru corupţie după ce a ajuns celebru publicând pe blogul său informaţii incendiare despre corupţia lui Putin şi a apropiaţilor acestuia, liderul de la Kremlin şi-a întors privirea spre internet, mediu în care informaţia se propagă mult mai rapid decât poate KGB-ul opera.

Putin a anunţat legi noi pentru cenzurarea internetului, una dedicată blogurilor satelit ale ziarelor (şi nu numai) care i-ar putea trimite de data aceasta legal la închisoare pe cei pe ale căror bloguri sunt postate subiecte anti-guvern şi alta care să îl sugrume direct pe cetăţean. Sub pretextul combaterii pirateriei pe internet şi a încălcării drepturilor de autor, guvernul de la Kremlin intenţionează să forţeze reţelele sociale ce operează în Rusia (Facebook, Twitter şi populara platformă rusă V-Kontaktie) să furnizeze autorităţilor informaţii şi date despre abonaţilor lor.

Între timp, din ce în ce mai conştient de puterea internetului, căci Navalny a ajuns celebru, atât de celebru încât a anunţat că va candida la primăria Moscovei (cu reale şanse de a fi ales) şi ulterior la Preşedinţie, Kremlinul şi-a angajat bloggeri care să facă pentru regim ceea ce făcea Navalny contra lui: să răspândească ştiri favorabile pentru guvern.

Pe acest fundal în care Putin doreşte ca unicile ştiri vehiculate în media şi în spaţiul virtual să fie doar cele convenabile pentru regimul lui, "restructurarea" RIA Novosti este considerată drept o nouă tentativă a şarpelui Boa Putin de a înghiţi elefantul numit "independenţa presei", iar toată lumea speră ca de data aceasta elefantul să fie imposibil de digerat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe