Cenzura presei: China îi pedepseşte pe reporterii New York Times şi Bloomberg pentru investigaţiile lor

Autoritatile de la Beijing  cenzureaza informatiile
Autoritatile de la Beijing  cenzureaza informatiile (PHILIPPE LOPEZ / AFP / Getty Images)

Autorităţile chineze întârzie să reînnoiască vizele de şedere pentru reporterii care lucrează la The New York Times şi Bloomberg ca formă aparentă de represalii pentru "articolele de investigaţie cu privire la averile acumulate de familiile liderilor", raportează luni WCF Courier.

Dacă autorităţile nu încep să aprobe în curând reînnoirea vizelor care urmează să expire la sfârşitul anului, acest lucru va închide efectiv sau va reduce în mod semnificativ operaţiunile celor două organizaţii de presă, de raportare a informaţiilor din China.

Clubul Corespondenţilor Străini din China a afirmat într-o declaraţie trimisă luni că niciunul dintre corespondenţii The Times şi Bloomberg din China nu au reuşit să-şi reînnoiască vizele de şedere pentru anul viitor.

"Autorităţile nu au dat nicio explicaţie publică pentru acţiunile lor, ceea ce duce la impresia că aceste măsuri au fost luate ca represalii pentru raportările care au nemulţumit guvernul", reiese din comunicatul de presă.

Ministerul de Externe al Chinei, care emite acreditări de presă şi Biroul de Securitate Publică din Beijing, care acordă permise de şedere, nu au răspuns la listele cu întrebări trimise prin fax. Ministerul de Externe a declarat anterior că tratamentul jurnaliştilor străini este în conformitate cu legile şi reglementările chineze.

Vicepreşedintele american Joe Biden s-a întâlnit cu jurnaliştii americani care lucrează în Beijing, în timpul vizitei sale de săptămâna trecută şi a criticat în mod public modul în care aceştia sunt trataţi de guvernul chinez.

Biden a ridicat problema direct cu preşedintele chinez Xi Jinping.

The Times şi Bloomberg au zeci de jurnalişti în China ale căror vize sunt pe cale să expire la sfârşitul lunii. În plus, Times nu a reuşit să obţină viză nici măcar pentru şeful Biroului China, Philip Pan.

Reporterii The Times de la Beijing au fost printre cei care s-au întâlnit cu Biden. Ziarul a raportat că Biden le-a transmis că i-a avertizat pe liderii chinezi că vor exista repercusiuni pentru China, în cazul în care jurnaliştii vor fi expulzaţi. Potrivit The Times, Biden a declarat că Xi a insistat că jurnaliştii străini au fost trataţi în conformitate cu legislaţia chineză.

Site-urile celor două organizaţii de ştiri au fost blocate în China, de la sfârşitul anului trecut, după fiecare raport de investigaţie publicat, în care se expuneau averile enorme acumulate de rudele liderilor chinezi, inclusiv cele ale lui Xi şi ale fostului premierul Wen Jiabao.

Autorităţile chineze au acceptat iniţial reînnoirea vizelor jurnaliştilor rezidenţi de la The Times, dar s-au oprit şi au returnat în unele cazuri aplicaţiile după ce ziarul a publicat un raport care detaliază legăturile dintre JP Morgan Chase şi o companie de consultanţă din China condusă de fiica lui Wen.

Site-urile în limba chineză ale Wall Street Journal şi Thomson Reuters au fost, de asemenea, blocate în China, începând de luna trecută.