Jurnalistul Goţiu anchetat fiindcă dezvăluie corupţia din jurul RMGC

Sesiune ştiinţifică, dezbatere despre Roşia Montană la Academia Română. În imagine, Şerban Sturdza şi Mihai Goţiu
Sesiune ştiinţifică, dezbatere despre Roşia Montană la Academia Română. În imagine, Şerban Sturdza şi Mihai Goţiu (Epoch Times România)

Jurnalistului Mihai Goţiu i s-a întocmit dosar de cercetare penală sub acuzaţia de instigare publică. Jurnalistul fost chemat la poliţia Poliţia Municipiului Cluj-Napoca, la Biroul de Investigaţii Criminale şi acuzat „de instigare publică prev. şi ped. de art. 324 din Codul Penal”, pentru "vina" de a-şi fi lansat public cartea "Afacerea Roşia Montană."

După lansarea cărţii "Afacerea Roşia Montană" la Cluj, pe 16 noiembrie 2013, Mihai Goţiu a avut parte de mai multe incidente: i-a fost spartă maşina, a fost interpelat public de către angajaţii companiei RMGC, la Braşov a fost legitimat de jandarmi şi ameninţat cu reţinerea după lansarea aceleiaşi cărţi, iar la Cluj i s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru „instigare publică”, informează realitatea.net.

Şi dacă atunci când maşina ministrului Culturii, Daniel Barbu, a fost “vandalizată”, poliţia s-a mobilizat exemplar ("neo-legionarul" Crăciun, unul dintre liderii protestelor contra exploatărilor RMGC a fost amendat cu 6000 de lei), când a venit vorba de vandalizarea maşinii lui Goţiu, poliţiştii nu s-a înghesuit să îi sancţioneze pe vinovaţi.

După ce Goţiu a aflat că lansarea cărţii sale a fost considerată instigare publică i-a adresat Ministrului de Interne Radu Stroe un apel, prin intermediul unui articol pe Voxpublica, solicitându-i public să-şi exprime poziţia faţă de acţiunile subordonaţilor săi, care anchetează jurnalişti în loc să se ocupe de arestat infractori:

“Vreau să ştiu dacă apreciază ca fiind normale asemenea intimidări într-un stat în care, prin Constituţie, este apărat şi garantat dreptul cetăţenilor la liberă exprimare şi dreptul acestora de a fi informaţi şi de a avea acces la informaţiile de interes public. De asemenea, ţin să-i amintesc domnului ministru Radu Stroe că în timp ce lucrătorii din subordinea sa sunt ocupaţi cu supra-măsură de sancţionarea şi anchetarea celor care se exprimă liber în spaţiile publice ale oraşelor din România, infractorii reali zburdă pe străzi. În urmă cu aproape două săptămâni mi-a fost spartă maşina, fiind a cincea oară în ultimii ani când autoturismul propriu mi-a fost vandalizat. Aştept cu nerăbdare veşti despre prinderea acestor făptuitori. La fel cum aştept (de mai bine de un an şi jumătate) identificarea celor care m-au agresat, în februarie 2012, în piaţa centrală din Roşia Montană. Şi la fel cum aşteaptă identificarea agresorilor şi tragerea lor la răspundere şi membrii Asociaţiei ARA, agresaţi şi ameninţaţi şi vara trecută, şi în această toamnă la Roşia Montană. Şi tot la fel aşteaptă şi sătenii din Moşna identificarea şi tragerea la răspundere a angajaţilor Prospecţiuni SA care au intrat pe proprietăţile lor fără a avea un acord în acest sens, plantând cabluri şi dinamită. Ba, mai mult, ameninţându-i şi agresându-i pe sătenii care îşi apărau proprietăţile!”

este apelul adresat de jurnalist ministrului Stroe, pe voxpublica.realitatea.net

" Afacerea Roşia Montană"

Mihai Goţiu este unul dintre jurnaliştii care au scris cel mai mult (şi mai documentat) de-a lungul timpului despre Roşia Montană, şi nu la modul la care reprezentanţii puterii îşi doresc să se scrie despre ei.

Cartea pentru care este agresat şi investigat Goţiu relevă corupţia din jurul RMGC, care, citându-l pe autor, "s-a răspândit ca un virus în clasa politică românească, dar şi în presă". Ramificaţiile corupţiei ajung până la Washington.

“Se face trafic cu morţi şi morminte, interesele din jurul afacerii ajung nu doar la nivelul Guvernului, preşedintelui şi Parlamentului României, ci până la Washington, Londra, Bruxelles şi staff-ul major al NATO, manipulările şi corupţia au atins cote insuportabile, războiul psihologic dus împotriva opozanţilor proiectului minier a îmbrăcat cele mai diverse forme. Fiecare dintre aceste aspecte în parte reprezintă un subiect de roman sau de film, la care se adaugă povestea extraordinară a rezistenţei.” vorbeşte Goţiu despre cartea lui.

Din 2009, când Goţiu a început să facă dezvăluiri incomode despre proiectul exploatărilor din Apuseni, au început şi agresiunile/presiunile la adresa lui, ajungându-se ca în 2012 jurnalistul să fie agresat public la Roşia Montană, fără ca poliţia să ia măsuri. Chipurile nu i-ar fi putut identifica pe agresori, deşi aceştia au fost filmaţi.

Agresiunea asupra lui Goţiu nu poate fi privită ca un caz punctual. Anchetarea jurnalistului este o nouă tentativă a Puterii de a îi intimida pe toţi cei ce i se opun şi, în special pe acei care, prin Vocea lor devin periculoşi fiindcă dezvăluie corupţia ajunsă la nivel de metastază în Parlament şi Guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne